02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 24

Nieuwsberichten

Onmacht Dutchbat te boek gesteld

Kameraadschap, verveling en vooral onmacht vormen de rode draad in ‘Tango Twee’ van adjudant Marcel van Hemert. Vorige week presenteerde de Bosniëveteraan zijn boek aan minister Jeanine Hennis-Plasschaert. 

‘Tango Twee’ verwijst naar een VN-observatiepost in het noordoosten van Bosnië. Vanaf die post houden Van Hemert en zijn collega’s van Dutchbat II (1994-1995) om de beurt de strijdende partijen in de gaten. Turven en rapporteren, veel meer mogen de UNPROFOR-militairen niet doen. De adjudant beschrijft in zijn bewerkte dagboek hoe die onmacht steeds meer frustreert. Ook zijn daaruitvolgende worsteling met Posttraumatische Stressstoornis (PTSS) beschrijft hij openhartig. “Je bent machteloos”, vertelt hij. “Aan die frustratie kun je ook wat overhouden.”

‘Tango Twee. Si vis pacem, para bellum’, uitgeverij Brave New Books, ISBN 978-94-0212609-9.

x

Slachtoffers MH17-ramp terug in Nederland

Voor de zevende keer sinds 23 juli zijn stoffelijke resten van slachtoffers van de MH17-ramp aangekomen op Vliegbasis Eindhoven. Dat gebeurde vorige week met een Nederlandse C-130 Hercules -transportvliegtuig.

De terugkeer van stoffelijke resten werd met hetzelfde ceremonieel omgeven als voorgaande 6 keer. Een militaire erewacht haalde de 6 kisten uit het militaire toestel en bracht ze naar de gereedstaande lijkwagens. Die vertrokken onder begeleiding van politie en marechaussee naar de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Hier worden de resten verder geïdentificeerd en vervolgens overgedragen aan de naaste familie.

De ceremonie werd bijgewoond door ongeveer 160 nabestaanden, minister-president Rutte en de ministers Asscher, Hennis en Koenders. Eerder vandaag werden de kisten met ceremonieel eerbetoon naar het vliegtuig in Charkov gebracht. Hierbij was minister Opstelten aanwezig namens het kabinet.

x

3-dimensionale film D-Day als ‘geschiedenisles’

De 3D-documentaire D-Day Normandy 1944 beleefde vorige week een bijzondere voorpremière in het Haagse Omniversum. De film, speciaal gemaakt voor grootbeeldfilmtheaters, werd vertoond in het bijzijn van Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp en verschillende oude en jonge veteranen.

D-Day laat het verhaal van de geallieerde landing op de stranden van Normandië op 6 juni 1944 vanuit een andere hoek zien. Naast een andere manier van verbeelden, is D-Day bedoeld als geschiedenisles voor de jeugd. Er is zelfs een lesboek dat leraren kunnen gebruiken rond een bezoek aan de film. Generaal Middendorp: “Ik vond het overweldigend. Je voelt de massaliteit, de enorme inspanning en de duizenden levens die de invasie heeft gekost. Onze huidige missies zijn aan de ene kant onvergelijkbaar, bijvoorbeeld qua omvang. Aan de andere kant is de essentie nog steeds hetzelfde: jonge mensen stellen hun leven in de waagschaal voor de vrijheid van anderen.” D-Day Normandy 1944 draait vanaf 10 februari 2015 voor minimaal 5 maanden in het Omniversum.

x

Minister bezoekt Hulphond Nederland

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert bezocht maandag het opleidingscentrum van Hulphond Nederland. Daar zag zij hoe deze stichting hulphonden opleidt voor veteranen met een Posttraumatische Stressstoornis (PTSS).

Hennis wilde de stichting bezoeken, omdat deze de veteranen met PTSS een nieuw perspectief geeft en ze uit hun isolement haalt. De minister maakte kennis met het team van Hulphond Nederland dat de opleiding van de dieren verzorgt en ook de veteranen begeleidt. Ze sprak ook met veteranen die een PTSS-hulphond hebben. Die vertelden haar hoeveel baat zij en hun gezin hebben bij de opgeleide dieren. “Heel bijzonder om uit eerste hand te vernemen hoe deze honden veteranen met een post-traumatische stressstoornis kunnen bijstaan”, aldus Hennis. “Deze trouwe viervoeters maken grote indruk op mij. En meer dan dat.”

x

President Liberia dankt bemanning Karel Doorman

Na Sierra Leone en Guinee ontlaadde de Karel Doorman in Liberia de laatste hulpgoederen in de strijd tegen ebola. Het logistieke transportschip van Defensie loste in een week tijd meer dan 1.100 ton goederen.

President Ellen Johnson Sirleaf kwam zelf naar hoofdstad Monrovia om de leden van de Europese Unie en de bemanning van de Karel Doorman te bedanken voor de steun aan de West-Afrikaanse regio. Ze zei blij te zijn dat de Doorman ook hulpgoederen bracht in de buurlanden. “Wij zijn pas compleet vrij van ebola als alle getroffen landen dat zijn.” De Karel Doorman zette een grote hoeveelheid spullen als verbandmiddelen, generatoren, bedden en veldtoiletten op de kade, evenals 22 voertuigen voertuigen en 8 verbrandingsovens. De Karel Doorman is weer onderweg naar Nederland. In Vlissingen haalt het goederen op voor een tweede levering in West-Afrika.

x