06

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 24

Optimaal samen oefenen

Hypermodern antiterreurtrainingscentrum geopend

Een ontspoorde trein vol gifgas, een terrorist met een bomvest in een vliegtuig of een aanslag met een ‘vuile bom’ in een druk winkelcentrum. Op het gloednieuwe Nationaal Trainingscentrum (NTC) op de Van Brederodekazerne in Vught kan het allemaal realistisch worden gesimuleerd.

Tekst: eerste luitenant Wouter Helders
Foto's: Evert-Jan Daniels / Bart Nijs fotografie

Op het twee hectare grote terrein kunnen civiele hulpverleners en defensiepersoneel samen hun inzet bij chemische, biologische, radiologische of nucleaire (CBRN) rampen en ongevallen trainen. Het hypermoderne antiterreurtrainingscentrum huisvest een hotel, een vliegtuigcabine, een postkantoor en restaurants. Er kunnen winkelstraten gesimuleerd worden en er is zelfs een boerenschuur, inclusief hennepkwekerij, uit de grond gestampt.
Paradepaardje van het oefenterrein is toch wel het (bovengrondse) metrostation met treinstel. Dit kan volledig worden verduisterd, de temperatuur kan 32 graden warmer worden gestookt dan buiten en er kan gas worden ingezet, bijvoorbeeld om een terroristische aanval te simuleren.

Rampenbestrijding

Civiele partijen en Defensie hebben met het NTC goud in handen. De bestrijding van CBRN-rampen en ongevallen kan met de hypermoderne faciliteiten optimaal worden beoefend. Een gegeven waar alle partijen van profiteren.
“We hebben hier alles bij de hand”, zegt kapitein Rob Dierkx, commandant van één van de CBRN-response-eenheden die van het complex gebruik gaan maken. “Samen met andere hulpverleners kunnen we hier alle mogelijke scenario’s draaien. Dat gaat ons helpen procedures nog meer op elkaar af te stemmen en beter samen te werken.”
Ook hoofdagent Marcel Kuijpers van het Centrum voor Trainingen en Expertise, die met zijn team bijvoorbeeld verdachte pakketjes kan scannen, is tevreden. Kuijpers: “Dit hadden we nodig. Om hier met brandweer, politie, ambulancediensten, de krijgsmacht en andere spelers op maat te oefenen, is helemaal top.”

Oefening baart kunst

De groots opgezette demonstratie tijdens de opening, donderdag 27 november, lijkt hen gelijk te geven. Op het NTC kan écht samen getraind worden. Terwijl de Unit Interventie Mariniers en de Dienst Speciale Interventies voor het oog van het ‘publiek’ twee gijzelaars bevrijden en de gijzelnemers gevangennemen, volgen politie, brandweer, ambulancepersoneel en de CBRN-response-eenheid in hun kielzog. Geolied als het lijkt, ziet Dierkx na afloop meteen al een verbeterpuntje. “De plaats en volgorde van aankomst van alle hulpdiensten kunnen nog scherper. Oefening baart kunst.”

En laat dat nou net zijn waarom het NTC in het leven geroepen is.

Volg een oefening op het NTC op de voet in onderstaande fotoreportage.

Met behulp van een ‘ladderwagen’ en een politiehelikopter bestormen verschillende teams van de DSI het pand waar ‘terroristen’ twee gijzelaars gevangen houden.

x

De DSI maakt zich klaar om naar binnen te gaan. Het pand wordt van verschillende kanten benaderd.

x

Op het dak wordt een ruitje ingeslagen, terwijl aan de andere zijde een deur geforceerd wordt om binnen te komen.

x

Het gebouw wordt doorzocht. 

x

Een terrorist wordt overmeesterd en afgevoerd.

x

De brandweer betreedt het pand.

x

Twee ‘slachtoffers’ worden door de brandweer gered en naar buiten geleid. De ambulance staat inmiddels al klaar.

x

Terwijl de ambulancedienst zich over de twee slachtoffers ontfermd, voert de politie een gevangengenomen terrorist af. 

x

Na een melding dat er mogelijk gevaarlijke stoffen in het pand zijn aangetroffen, maakt personeel van de CBRN-response eenheid zich klaar om naar binnen te gaan en metingen te verrichten.

x

Twee militairen van de CBRN-response eenheid verrichtingen metingen in en rond het pand om te bepalen over er schadelijke stoffen zijn vrijgekomen. 

x

De CBRN-response eenheid beschikt over faciliteiten om personeel en ‘slachtoffers’ te ontsmetten na, bijvoorbeeld, een gasaanval.

x