08|12 Dorus aan boord van Zr.Ms. De Zeven Provinciën

“Zorrug dat je d’r bij komt. Bij de marine moet je zijn.” Het is de tekst van een van de grootste hits van Dorus. De perspresentatie van ‘Een avond met Dorus’ vond dan ook niet toevallig plaats aan boord van Zr. Ms. De Zeven Provinciën. De theaterproductie ging in première in Gouda.

Dorus was een tv-held uit de jaren ’50-’70 van de vorige eeuw en was onder meer bekend door zijn hits ‘Twee Motten’ en ‘Bij De Marine’. De voorstelling van Albert Verlinde Entertainment toert na Gouda door heel Nederland . Dorus, een zwerver met een karakteristieke bolhoed, brilletje en snor, was een typetje van Tom Manders. Manders overleed in 1972. De voorstelling gaat zowel over Dorus als over het leven van zijn geestelijk vader. Manders wordt gespeeld door Henk Poort. Ook acteur Johnny Kraaijkamp is van de partij. Het affiche spreekt van een nostalgische avond en een feest van herkenning.  Op defensie.nl (via internet op de werkplek) is een filmpje te zien van de perspresentatie op het helikopterdek van Zr.Ms. De Zeven Provinciën. 

x
x

24 | 11 Zr.Ms. Vlaardingen weer te water

Na bijna 8 maanden op het droge is Zr.Ms. Vlaardingen afgelopen woensdag weer te water gelaten. Tijdens het onderhoud is onder meer de hoofdmotor volledig gereviseerd en is de mijnenjager opnieuw geschilderd. Ook het J-dek onderging een verbouwing.

De komende periode zal nog meer onderhoud gepleegd worden door de Belgische NAVLOG organisatie. Vervolgens worden de gebruikelijke Harbour Acceptance Testen uitgevoerd om de kwaliteit van het geleverde werk te controleren. Op 2 maart 2015 wordt de status van het schip en haar bemanning gecheckt. Daarna werken de opvarenden op naar de status 'veilig varen'.

x
x

13 | 11 Marineschip Holland onderschept 160 kg cocaïne in Caribische Zee

In samenwerking met de Kustwacht Caribisch Gebied en de U.S. Coastguard heeft Zr.Ms. Holland een go-fast met drugs onderschept. Ongeveer 160 kilo cocaïne werd tijdens deze actie in beslag genomen.

Het smokkelbootje werd waargenomen door het Dash 8 patrouillevliegtuig van de kustwacht.  Na een korte achtervolging werd de go-fast gestopt door de HITRON helikopter van de US Coastguard die aan boord van het Nederlandse marineschip is gestationeerd. Dit gebeurde door met het boordwapen de buitenboordmotoren van het smokkelbootje uit te schakelen.

Na deze actie waren de twee FRISC snelle vaartuigen van Zr.Ms. Holland spoedig ter plaatse. Opvarenden van de ene boot bemoeide zich met de overboord gezette balen contrabande. De andere bemanning voerde een boarding uit op de go-fast. Hierbij zijn verschillende pakketten met cocaïne aangetroffen. De smokkelaars zijn aan boord genomen van de Holland en samen met hun smokkelwaar overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht.

Zr.Ms. Holland was tot 6 december het stationsschip in het Caribische gebied.

x
x

12 | 11 Korpsconcert Marinierskapel onderstreept band met Rotterdam

In Concertgebouw de Doelen in Rotterdam werd recent de 349e verjaardag van het Korps Mariniers gevierd met een concert van de Marinierskapel der Koninklijke Marine en de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers.

Het voorwoord van gastheer brigade-generaal Oppelaar, commandant van het Korps Mariniers, evenals de aankleding van de zaal met de Rotterdamse Geus (een combinatie van de Nederlandse vlag, Rotterdamse kleuren en het Korpswapen) toonde duidelijk de waardering en dank voor de inspanningen die geleid hebben tot behoud van het Korps Mariniers in Rotterdam. Niet alleen woorden, maar ook daden leverde meerdere malen spontaan applaus van de ruim 1800 bezoekers op. Muzikaal kwam dit vooral tot uiting in het 2e deel van de avond.

Het concert werd geopend met de korte sprookjesachtige Welcome to the Wonderfilled World van de Amerikaanse componist Melillo, gevolgd door het Wilhelmus. Resp . werden ook de Royal Marines in het zonnetje gezet.  Ook zij bestaan binnenkort 350 jaar. Gastdirigent en principal director of music luitenant-kolonel Nick Grace leidde de Marinierskapel in het moderne symfonisch gedicht Amphibiosity. Hierin zijn de (amfibische) kwaliteiten en werkzaamheden van mariniers sprankelend en muzikaal verrassend verwerkt. Als contrast, maar zeer toepasselijk in deze week van Remembrance Sunday en de nationale herdenking van de vlucht MH17 volgde het overbekende koraal Nimrod voor een moment van bezinning.

Tot slot gaven Rotterdamse solisten hun visitekaartje Anita Meyer en Lee Towers een visitekaartje af. Met de Defileermars der Koninklijke Marine werd traditioneel de avond afgesloten.

x
x

Wie wat waar

16|12

In samenwerking met de Raad van Kerken vindt op 16 december in Den Helder een openbare kerstviering plaats in gebouw De Dukdalf op Willemsoord. Met deze samenwerking versterkt de organisatie de hechte band tussen de Koninklijke Marine en de Helderse bevolking. De kerstviering vindt plaats op 16 december om 14.00 uur in De Dukdalf (naast het marinemuseum). Vanaf 13.00 uur zijn de deuren geopend en worden de belangstellenden verwelkomd met  “poeroet”  en krentenbrood. Voorgangers zijn vlootaalmoezenier Geert van Valen en vlootpredikant Thijs Oosterhuis. In de dienst wordt een collecte gehouden voor stichting Present. Toegang is gratis. 

x
x

05|12

Boardingsteams van de Koninklijke Marine gaan opereren vanaf Duitse marineschepen tijdens antipiraterij-operatie Atalanta van de EU. De Duitse luitenant-generaal Markus Kneip, directeur strategie en operaties en generaal-majoor Michiel van der Laan, directeur Operaties tekenden daarvoor een overeenkomst. Dit maakt het mogelijk dat 2 boardingteams tussen eind december 2014 en medio juni 2015 vanaf de fregatten Lübeck en Bayern opereren. De inzet van de teams maakt deel uit van de verdergaande internationale samenwerking tussen de Duitse en Nederlandse krijgsmacht. 

x

01|12

Meer dan 5.000 veteranen hebben in 2014 hun bescheiden voor de status van veteraan gekregen. Nog ongeveer 1.200 sets veteranenbescheiden worden opgestuurd naar marineveteranen die de uitreiking niet konden bijwonen. Hiermee is de inhaalslag van de uitreiking van de veteranenbescheiden aan de bijna 7.000 KM-veteranen in werkelijke dienst in principe afgerond. 

x
x

28|11

Zes cursisten sloten onlangs met succes de intensieve acht weken durende opleiding tot navigatieofficier af. De commandant van NL-MARFOR  commandeur Kramer  zette voet aan boord van Zr. Ms. Groningen om de diploma-uitreiking van de geslaagde cursisten te voltrekken. 

x

Reünies

15|04

Ex-schrijvers/logistieke dienst administratie

Waar? KPL van Oudheusdenkazerne, Noodweg 37 te Hilversum (voormalig MOKH), 09:30 uur

Aanmelden? Via http://www.schrijvers-lda.nl, of  per post: W. Kram, Commandeursplein 15, 1785 NE Den Helder, e-mail w.kram@quicknet.nl o.v.v. naam, adres, woonplaats, actief dienend c.q. postactief en/of veteraan. Tevens kenteken auto vermelden.

Bijzonderheden? Voor alle actief dienenden en postactieven. Echtgenoten, partners, introducés zijn ook welkom.

x