Hoop

Terwijl de bladeren van de bomen zijn verdwenen, de eerste nachtvorst haar intrede doet en Nederland zich voorbereidt op de feestdagen, staat de krijgsmacht 24/7 klaar om de Nederlandse belangen te dienen, waar ook ter wereld. Belangeloos en altijd met het hogere doel voor ogen. Vaak in gezamenlijkheid en verbondenheid, soms uit eigen kracht en specialisme.

Tijdens de feestdagen gaan mijn gedachten uit naar onze collega-jachtvliegers die de strijd aanbinden met IS, onze collega’s van de landmacht die in Mali belangrijke inlichtingen inwinnen. En onze collega’s van de marechaussee die de grenzen van het Koninkrijk bewaken. Niet op de laatste plaats gaan mijn gedachten uit naar onze eigen collega’s die in binnen- en buitenland paraat staan. Die hulpgoederen afleveren aan de westkust van Afrika om de nood, veroorzaakt door ebola, te lenigen. Die tijdens de feestdagen zeer kwetsbare koopvaardijschepen beschermen tegen piraterij. Of die op individuele basis in internationaal verband zijn ingezet in Syrië, Irak, Zuid Soedan of elders.

Als ik kijk naar wat wij het afgelopen jaar hebben bereikt en hoe wij de BV Nederland hebben gediend, ben ik trots op alle mannen en vrouwen van de Koninklijke Marine. Burger en militair. De bereidheid uw land te dienen en uw nimmer aflatende inzet, kenmerkt u. Zonder te zeuren, zet u samen de schouders eronder.

Daarom spreek ik de hoop uit dat de arbeidsvoorwaarden volgend jaar op orde komen. Dat er een rechtvaardig pensioenstelsel komt dat door iedereen wordt gedragen. Een pensioenstelsel dat past bij de huidige samenleving. Dat verdienen we. Ook spreek ik de hoop uit dat er financiële ruimte komt voor de doorontwikkeling van de krijgsmacht. Zodat we ernstige tekortkomingen kunnen repareren en – wie weet – zelfs groeien. We schaatsen immers al jaren op dun ijs. Het is tijd dat u weer vaste grond onder uw voeten krijgt.

Collega’s, ik wens u en uw geliefden goede feestdagen en een voorspoedig 2015.

x
x
@Generaal Verkerk

Luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk,

Commandant Zeestrijdkrachten