Tekst KAP Jaap Wolting
Foto MAJ Fred Warmer, SM Melvin Soekardjo, SM Jan Dijkstra, Henriette Guest, Hans Roggen, Rob Gieling, Louis Meulstee, SM Hille Hillinga

Defensie groeit door naar 100.000 mensen in 2030

In een brief aan de Tweede Kamer op 24 maart schrijft Gijs Tuinman dat Defensie doorgroeit naar 100.000 mensen in 2030. Mogelijk verdubbelt dat aantal daarna nog. Ook legt hij uit hoe een zogeheten ‘schaalbare krijgsmacht’ vorm krijgt.

Een schaalbare krijgsmacht beweegt mee met dreigingen. De organisatie moet dus groot genoeg zijn om af te schrikken en in vredestijd weer compacter worden. “Dat vraagt om een andere manier van werken, opleiden en inrichten”, verklaart de staatssecretaris. De benodigde beroepsmilitairen, reservisten en burgerpersoneel moeten niet alleen sneller instromen. Defensie moet ze ook sneller opleiden, trainen en opnemen in de bestaande eenheden. Tuinman: “Ik doe hierbij een beroep op onze onderofficieren, de ruggengraat van onze krijgsmacht. Zij zijn van oudsher vertrouwd met het nemen van verantwoordelijkheid.”

Defensie ontwerpt een vredes- en een oorlogsorganisatie. “We gaan naar een krijgsmacht van beroepsmilitairen. Daarnaast is er sprake van een omvangrijke flexibele schil”, legt de staatssecretaris uit. “Die bestaat uit eenheden met reservisten. Deze verandering leidt tot een krijgsmacht die sterk is door volume en slim door specialisatie. Daar horen proportionele rechtspositionele aanspraken bij. Mogelijk komt er zelfs een nieuwe naam voor reservisten.” Defensie breidt ook het dienmodel uit en er komt een vrijwillige enquête voor 18 tot 27-jarigen, waarin hen wordt gevraagd of zij geïnteresseerd zijn in een baan bij Defensie.

Twee militairen in het veld

Subsidie stimuleert praktijkgericht defensieonderzoek

Hoe kan de militair in het veld voor langere tijd zelf elektriciteit opwekken? Is de logistieke keten met minder personeel even efficiënt te maken? En hoe is de militaire paraatheid te versterken via civiel-militaire samenwerking? Voor dit soort praktijkgerichte vraagstukken kan Defensie voortaan een beroep doen op de expertise van hogescholen.

Een nieuwe subsidieregeling maakt dat mogelijk. Het gaat om eenjarige onderzoeksprojecten. Die dienen onder meer om de weerbare samenleving te vergroten. Bijvoorbeeld op het gebied van technologie, duurzaamheid of gezondheidszorg. De samenwerking is een win-winsituatie. De kennis van hogescholen draagt bij aan de verdere ontwikkeling van de militaire organisatie. Voor scholen biedt de diversiteit aan vraagstukken bij Defensie ook kansen. 

Een militair gooit een drone in de lucht.

Defensie krijgt vernieuwde drones

De mini-unmanned aerial systems van de krijgsmacht zijn aan het einde van hun levensduur. Daarom gaat het Amerikaanse AeroVironment deze Puma’s vernieuwen. Ze worden dit jaar geleverd en zijn straks inzetbaar op verschillende niveaus binnen de hele krijgsmacht. Onder anderen verkenners werken veel met deze drones.

De Puma AE block II wordt omgebouwd naar de block III. Deze kan dan vliegen in omgevingen zonder GNSS-signalen. Global Navigation Satellite System (GNSS) is een wereldwijd satellietnavigatiesysteem dat wordt gebruikt voor het bepalen van de positie, snelheid en timing op elk punt op aarde. De drone krijgt diverse updates, plus een kit om verticaal op te stijgen en te landen. Ook komt er een grotere versie van de Puma, die langer in de lucht kan blijven.

De vernieuwing van de Puma’s is een onderdeel van een breder plan van de landmacht. Dat moet leiden tot een capaciteitsuitbreiding van haar Unmanned Aircraft Systems. Dit jaar worden de eerste vernieuwde systemen ingevoerd op groeps- en pelotonsniveau. In 2026 volgt vermoedelijk de capaciteit voor compagnieën.

Een militair voor een Iveco

Active Volcano in het teken van psyops

Meer dan 200 militairen uit 14 landen hebben in het Duitse Mayen deelgenomen aan de oefening Active Volcano, die in het kader stond van psychologische operaties. 1 CMI Commando uit Apeldoorn vertegenwoordigde Nederland.

Bij psychologische operaties in het militaire domein draait veel om beïnvloeding, misleiding en manipulatie. Die kunnen de gevechtskracht van de vijand verstoren en de eigen situatie verbeteren. In het door de Bundeswehr georganiseerde Active Volcano beoefenden de militairen verschillende aspecten, zoals gesprekstechnieken en reageren op nepnieuws. Ook nieuwe methoden als het gebruik van kunstmatige intelligentie en big data kwamen aan de orde. Het scenario van de oefening was gebaseerd op geopolitieke ontwikkelingen.

Een militair voertuig op een oplegger.

Krijgsmacht koopt nieuwe opleggers en aanhangwagens

Defensie heeft 146 nieuwe middelzware en zware opleggers en aanhangwagens besteld. Dat is in maart in Stroe contractueel vastgelegd met leverancier Broshuis uit Kampen.

De 3 verschillende soorten opleggers hebben een laadvermogen van respectievelijk 28, 40 en 70 ton. De lichtste variant kan een Amarok vervoeren, de middelzware een vrachtwagen en de zwaarste oplegger zelfs een tank. De eerste exemplaren komen volgend jaar binnen. Veel van de opleggers komen ook daadwerkelijk in Stroe te staan. Het daar gevestigde Bevoorradings- en Transportcommando krijgt er namelijk een aanzienlijk deel van. De trailers zijn verder bedoeld voor de marechaussee, de marine en de luchtmacht.

Een militair met VR-bril op

VR-bril helpt militairen met verwerken trauma

Militairen en veteranen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) hebben baat bij traumabehandeling met een virtual reality (VR) bril. Dat blijkt uit een studie van de Militaire Geestelijke Gezondheidszorg. De resultaten werden eind maart gepresenteerd in het Centraal Militair Hospitaal.

Met de VR-bril ziet de te behandelen militair of veteraan foto’s en video’s die doen terugdenken aan het trauma. Samen met de behandelaar wordt de gebeurtenis besproken. Tegelijkertijd worden oogknippers, hartslag en ademhaling gemeten. Dit om te bepalen hoe hoog de spanning zit. De behandelaar kan ook geuren, geluiden, warmte of wind toevoegen.

Onderzoekers Bastiaan Bruinsma en Remco van Zijderveld zijn blij met de resultaten van de pilot, die meer dan 2 jaar duurde. “Gemiddeld gezien namen PTSS-klachten af bij de 16 deelnemers. Zij gaven daarnaast hoge scores voor acceptatie en haalbaarheid van deze traumabehandeling. Ook vonden zowel zij als de behandelaren het vermijden van de traumatische herinnering moeilijk in VR. Dat is ook precies het doel van traumabehandeling: het doorbreken van vermijding”, aldus Bruinsma.

Regeringsleiders aan een tafel

Clingendael: angst voor hybride dreiging en oorlog

Nederlanders blijken zeer eensgezind in hun angst voor hybride dreigingen en oorlog. Dat is de hoofdconclusie van het onderzoek ‘Tussen Hoop en Vrees’. Onderzoeksinstituut Clingendael bracht het resultaat medio maart naar buiten.

Over hoe met deze hybride en oorlogsdreiging om te gaan, zijn veel Nederlanders het eens. Mensen willen, ongeacht de partij waarop zij stemmen, dat ons land tegen deze dreigingen wordt beschermd. Dat moet volgens hen gebeuren met investeringen om Nederland en Europa weerbaarder en zelfredzamer te maken. Tegelijkertijd hopen velen op een duurzame wapenstilstand tussen Oekraïne en Rusland. Ontwikkelingen die Nederlanders het meest bedreigend vinden zijn cyberaanvallen en sabotage van vitale infrastructuur. Verder is er de angst om bij een oorlog betrokken te raken, doordat een Europese lidstaat of een NAVO-bondgenoot wordt aangevallen. Er leven daarbij zorgen over onvoldoende militaire capaciteit binnen Europa.