Rondreizend publieksprogramma rond NAVO-top 2025 gaat van start
Met nog zo'n 100 dagen tot de NAVO-top 2025 in Den Haag breken drukke maanden aan voor de ‘NAVO door Nederland’-tour. Dit rondreizende programma over vrede en veiligheid bestaat uit meer dan vijftig activiteiten in zeven steden. In welke stad moet je zijn voor een van de activiteiten? En welk event mag je niet missen? Anna van Zoest, directeur van de Atlantische Commissie, en Charlotte Schot, coördinator NAVO door Nederland, geven een update.
Tekst: Stijn Jaspers | Foto’s: Defensie, Buitenlandse Zaken, Veteranen Instituut, Haagsch College, Atlantische Commissie

“Zet 24 maart alvast in je agenda”, zegt Schot. “Die dag wordt in Nijmegen als eerste grote stad het volledige programma van de tour uitgerold. Twee weken lang kun je hier terecht voor verschillende activiteiten en events. Denk aan het serious gaming e-sports Valorant toernooi van Defensie. Maar ook aan een mobiele foto-expositie over de NAVO van Buitenlandse Zaken (BZ) en de speciale theateravond en lesprogramma’s voor middelbare scholen van de Atlantische Commissie. Verder leveren de denktanks Clingendael en The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) een bijdrage, net als organisaties gericht op jongeren, zoals de Kiesmannen en de Kindercorrespondent.”
Verschillende programmaonderdelen van de tour lopen nu al, zoals de essaywedstrijd van Universiteit Leiden en Jonge Atlantici. Studenten in het hoger onderwijs doen mee door voor 25 maart een essay te schrijven. Onderwerp: ‘The Future of NATO’. En in Maastricht kun je tot en met 24 maart de fototentoonstelling NAVO in tien beelden bezoeken, een expositie over het verhaal van de NAVO en Nederland.


Breed publiek
Als directeur van de Atlantische Commissie is Van Zoest medeverantwoordelijk voor de inhoudelijke en praktische invulling van het programma (zie kader). Zij is blij met de samenwerking met BZ en Defensie. “Het is niet alleen eervol aangezien Nederland gastland is van de NAVO-top”, legt zij uit. “De urgentie om een zo breed mogelijk publiek te informeren over vrede en veiligheid, en wat de NAVO is en doet, is groter dan ooit.”
Van Zoest benadrukt dat deze onderwerpen ons allemaal aangaan. “Het doel is het gesprek op gang brengen. Tijdens de tour delen experts kennis en kunde en stimuleren we open discussie.” Aan interesse voor de tour is volgens haar geen gebrek. “Er gaat geen dag voorbij dat de NAVO niet in het nieuws is. De interesse groeit met de week. Maar er zijn ook zorgen. Mensen hebben behoefte aan uitleg. Dat merken we bijvoorbeeld aan de stijgende kaartverkoop van ‘De NAVO – Sterk genoeg in onzekere tijden?’. Dat is de theateravond in verschillende steden met onder andere historicus Beatrice de Graaf, luitenant-admiraal Rob Bauer, Oost-Europa expert Bob Deen en andere sprekers vanuit Defensie.”

NAVO door Nederland
NAVO door Nederland is een rondreizend programma in de aanloop naar de NAVO-top 2025. Het programma reist onder andere langs Den Haag, Groningen, Nijmegen, Eindhoven, Utrecht, Maastricht en Alkmaar. Het doel is om met een zo breed mogelijk publiek in gesprek te gaan over de NAVO en onze nationale en internationale veiligheid. De ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie hebben het initiatief genomen voor deze tour, met medewerking van de Atlantische Commissie, The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) en Clingendael. Het programma bestaat onder andere uit een fototentoonstelling, theater- en lesprogramma’s en serious gaming. Bekijk het volledige programma op de website NAVO door Nederland.
Activiteiten Defensie
Als coördinator staat Schot in nauw contact met alle betrokkenen bij de tour. Zo ook met Defensie dat aan verschillende events meewerkt. “Ik vind zelf het serious gaming event van Defensie, het Valorant e-sports toernooi, heel gaaf. Mijn zoon zegt al de livestreams van de wedstrijden zeker te gaan kijken.”
Valorant is een teamspel op de computer, waarin teams van vijf spelers tegen elkaar spelen. In dit toernooi – dat bestaat uit drie voorrondes – strijden teams om een plek in de finale. Daar nemen de beste teams het op tegen militaire teams uit verschillende NAVO-landen. Tussen de games door gaan Defensie-experts live in de studio in gesprek over cyberwarfare, desinformatie en het belang van de NAVO. Onderwerpen die jongeren raken.
Defensie levert ook ondersteuning bij de gastlessen NAVO-Veteraan in de Klas. Hierbij geeft een (oud-)militair een gastles in de klas over wat hij of zij heeft meegemaakt tijdens NAVO-missies in het buitenland. Scholen kunnen zo’n gastles aanvragen. Het mbo-lesprogramma Veiligheid Dichtbij van De Kiesmannen en de Atlantische Commissie wordt door Defensie gefinancierd en ondersteund.

Schot: “De Atlantische Commissie maakt ook los van deze tour doorlopend lesmateriaal beschikbaar voor het voortgezet onderwijs. Een overzicht hiervan is te vinden op de website van de Atlantische Commissie. Als onderdeel van de tour wordt in elke stad de module Model-NATO live uitgevoerd. Tijdens dit simulatiespel kruipen leerlingen uit het voortgezet onderwijs in de rol van diplomaten en ervaren zij hoe je met een groep landen tot overeenstemming komt.”
Atlantische Commissie
Sinds de oprichting in 1952 is de Atlantische Commissie een platform voor het publieke debat over trans-Atlantische veiligheid in Nederland. De Atlantische Commissie stimuleert inzicht en discussie over de relatie tussen Europa en de Verenigde Staten en de NAVO onder een breed publiek. Dat gebeurt door middel van publieksbijeenkomsten, publicaties en activiteiten voor jongeren en starters. Bezoek de website van de Atlantische Commissie voor meer informatie.
NAVO-top: duiden en uitleggen
Het werk van de Atlantische Commissie zit er na de NAVO door Nederland-tour niet op. Tijdens de NAVO-top zijn Van Zoest en haar team, samen met Clingendael en HCSS, partners van het NATO Public Forum. “Tijdens deze internationale bijeenkomst komen politici, experts, opiniemakers en maatschappelijke organisaties bij elkaar. Op het NATO Public Forum vertellen aanwezige regeringsleiders en ministers meer over wat achter gesloten deuren besproken wordt. De bijeenkomst is niet voor iedereen toegankelijk, maar voor geïnteresseerden live te volgen. Zo kunnen we een breder publiek betrekken bij de top en bij de onderwerpen vrede en veiligheid. Dit is ook de kern van ons werk en daar gaan wij als Atlantische Commissie na de top mee door.”
