Tekst Haytze Teerink
Foto Defensie e.a.

x
Leestijd: ± 35 seconden

NAVO-chef Rutte: Trump gecommitteerd aan NAVO

De ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne volgen elkaar in rap tempo op. Zo spreken zo’n dertig landen over een coalitie van de bereidwilligen, een troepenmacht die de vrede in Oekraïne moet bewaken. Nederland zou daar onderdeel van kunnen uitmaken.

Oekraïne is inmiddels akkoord met een staakt-het-vuren voor dertig dagen. Die optie ligt nu ook bij Rusland op tafel. President Vladimir Poetin heeft het voorstel niet direct afgewezen, maar de verwachting is dat hij nog de nodige (mogelijk onhaalbare) voorstellen hiervoor wil doen. Zo zou Rusland bijvoorbeeld de veroverde gebieden in Oekraïne willen behouden.

Ondertussen doet NAVO-secretaris-generaal Mark Rutte er alles aan om de Amerikaanse president Donald Trump binnenboord te houden. Zij spraken elkaar deze week in het Witte Huis. De voorlopige uitkomst is volgens Rutte positief. Tegen de NOS zei hij dat Trump “totaal gecommitteerd" is aan de NAVO, "ook aan artikel 5". Daarmee refereerde hij aan het artikel waarin staat dat een aanval op een bondgenoot een aanval op alle bondgenoten is. (Foto: NAVO)

Bron: diverse media

x
Leestijd: ± 30 seconden

Defensie schaft nieuwe opleggers en aanhangwagens aan

Defensie krijgt er 146 nieuwe middelzware en zware opleggers en aanhangwagens bij. Dat is deze week in Stroe contractueel vastgelegd met leverancier Broshuis uit Kampen. 

De 3 soorten opleggers hebben een laadvermogen van 28, 40 en 70 ton. De lichtste variant kan bijvoorbeeld een Amarok vervoeren, de middelzware een vrachtwagen en de zwaarste oplegger zelfs een tank. De eerste exemplaren komen volgend jaar al binnen.

Veel van de opleggers komen ook daadwerkelijk in Stroe te staan. Het daar gevestigde Bevoorradings- en Transportcommando krijgt er namelijk een aanzienlijk deel van. De trailers zijn verder onder meer bedoeld voor de marechaussee, de marine en de luchtmacht. 

Bron: Defensie

x
Leestijd: ± 30 seconden

Marineschip test lancering Tomahawk-kruisraket

Luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. De Ruyter heeft deze week een Tomahawk-kruisraket gelanceerd. Dat gebeurde voor de kust van het Amerikaanse Norfolk. Het was voor het eerst dat een Nederlands marineschip dit type raket afschoot. 

Met de testlancering verzamelt de marine noodzakelijke informatie. Dit om op termijn Tomahawks van de luchtverdedigings- en commandofregatten af te vuren. De lancering gebeurde onder leiding van de Amerikaanse marine, in samenwerking met een projectteam van Defensie.

Met de Tomahawk-langeafstandswapens kan de marine vanaf zee (strategische) doelen diep landinwaarts uitschakelen. Denk bijvoorbeeld aan commandocentra, luchtafweerinstallaties en vijandelijke eenheden. De raketten hebben een bereik van meer dan 1.000 kilometer. Het wapen geeft de Koninklijke Marine extra gevechtskracht. Dat draagt bij aan de afschrikking van potentiele tegenstanders. 

Bron: Defensie

Een raket schiet omhoog vanuit een schip
x
Leestijd: ± 30 seconden

Vrees over ‘kill switch’ in F-35 ongegrond

De afgelopen week ging het wilde gerucht rond dat de F-35-gevechtsvliegtuigen een zogenoemde ‘kill switch’ bevatten. De toestellen van Lockheed Martin zouden zo op afstand door de Amerikaanse regering onklaar kunnen worden gemaakt. Dat zou desastreuze gevolgen hebben, mocht het ooit van een conflict tussen bijvoorbeeld Europese afnemers en de VS komen.

Maar zo snel als het gerucht opkwam, zo snel drukte onder meer Lockheed Martin het de kop in. 'Niets van waar', meldde het bedrijf. Ook de Belgische hoogste militair generaal Frederik Vansina was duidelijk: “Het toestel is niet van afstand bestuurbaar. Het programma vertrouwt verder op wereldwijde logistieke ondersteuning, waarbij landen onderdelen onderling kunnen uitwisselen.” Zijn land verwacht later dit jaar de eerste toestellen.

Naast Nederland en België, maken ook onder meer Australië, Canada, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk gebruik van de F-35.

Bron: Interesting Engineering

x
Leestijd: ± 45 seconden

‘Duitse’ Fokker D.VII terug naar Nederland

Het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg krijgt in september een bijzondere tijdelijke aanvulling op de collectie: een origineel Fokker D.VII jachtvliegtuig. Het vliegtuig met een Nederlandse geschiedenis is afkomstig van het Deutsches Museum in München en werd tijdens de Eerste Wereldoorlog ontworpen.

Het toestel heeft een rijke geschiedenis. Tussen 1920 en 1937 maakt de Marineluchtvaartdienst er gebruik van. Dat was echter lange tijd niet duidelijk. Pas bij restauratiewerk in 1980 werden de originele Nederlandse roundel en deel van het registratienummer D-28 op het vliegtuig ontdekt, onder de later aangebrachte Duitse camouflage.

De afgelopen twee jaren is tussen Nederland en Duitsland intensief en collegiaal samengewerkt, maar nog niet alle belangrijke feiten zijn bekend. De periode tussen mei 1940, wanneer de Fokker D.VII met registratie D-28 aantoonbaar nog in Nederland is, en december 1945, wanneer in Vilsbiburg in Beieren de D.VII wordt ontdekt, is een zwart gat.

Ondanks dat het onderzoek nog steeds doorgaat, geeft het Deutsches Museum de Fokker D.VII voor vijf jaar in bruikleen aan Nederland. Daarmee heeft het NMM tijdelijk een tweede D.VII, want het bezit ook al de ‘266’ van de vooroorlogse Nederlandse luchtmacht. (Foto: Deutsches Museum)

Bron: NMM

Deel van een oud vliegtuig op archiefbeeld.
x
Leestijd: ± 20 seconden

Marechaussee test met BMW

De Koninklijke Marechaussee is deze week begonnen met het testen van een nieuwe auto. Het gaat om de BMW X1, goed voor 218 pk. Bedoeling is dat de auto op termijn het nieuwe vaste dienstvoertuig van de marechaussee wordt.

Het doel is om de BMW X1 te beoordelen in verschillende operationele omgevingen. Na de initiële test op Schiphol zal het voertuig rouleren langs diverse brigades. De brigade Oostgrens-Noord in Coevorden is hiervoor het startpunt. De marechaussee kan zo de prestaties van de auto in uiteenlopende taakvelden evalueren.

Bron: Marechaussee

x
Leestijd: ± 35 seconden

Defensie neemt nieuwe 81mm-mortieren in gebruik

De landmacht heeft de eerste nieuwe 81mm-mortieren in gebruik genomen. De mortiergroep 42 pantserinfanteriebataljon kreeg de primeur om hiermee te oefenen. De huidige mortieren waren aan vervanging toe. Het systeem voldeed niet meer aan de operationele eisen qua bereik en nauwkeurigheid. Ook waren de mortieren niet snel genoeg te bedienen. 

Ze worden vervangen door meer dan 120 nieuwe wapens. Daarbij hoort ook een vernieuwde munitievoorraad en de nodige logistieke ondersteuning. Er komen vijf soorten munitie beschikbaar. Defensie schaft ook nog apparatuur aan om de mortieren snel te kunnen richten. Hierdoor zijn mortiergroepen sneller en effectiever.

De 81mm-mortieren zijn in staat om op tenminste 6.000 meter doel te raken. Dat kan onder alle licht-, weer-, klimaat- en bij alle terreinomstandigheden. Het Korps Mariniers kan de mortieren gebruiken vanaf een Bandvagn 206-rupsvoertuig. Bij de landmacht wordt het mortier vervoerd met de Fennek of de Mercedes-Benz. De mortier wordt daarna vanaf de grond ingezet.

Bron: Defensie

Militair heeft een mortier in de hand.
x
Leestijd: ± 40 seconden

Militaire minor voor reservisten in september van start

Vanaf september kunnen studenten van de Hogeschool NHL Stenden de minor ‘Nationale Weerbaarheidstraining’ (NWT) volgen in Leeuwarden en Assen. De studie is zo te combineren met een unieke ervaring bij Defensie, met als doel om reservist te worden. De opleiding is een samenwerking tussen Defensie en Stenden. Inschrijving voor de minor kan vanaf vandaag.

Studenten volgen eerst vanaf september een module over maatschappelijke weerbaarheid en veiligheid. Die duurt tien weken. Het gaat dan bijvoorbeeld om digitale weerbaarheid of Intelligence. Hierna volgt in november een tien weken durende Initiële Militaire Opleiding (IMO). De minor wordt aangevuld tot een semester met vakken op hbo-niveau.

Bij de IMO slapen de studenten doordeweeks op een kazerne. Tijdens deze opleiding leren zij basisvaardigheden als kaart- en kompaslezen en omgaan met een wapen. Militair recht maakt ook onderdeel uit van de opleiding. Hbo- en wo-studenten krijgen als aanvulling hierop theoretische en praktische verdieping over leiderschap en samenwerking in teams. 

Voor de student is deze militaire minor een toegevoegde waarde om een unieke ervaring bij Defensie op te doen. Na afloop van de minor hebben studenten keuze om reservist bij Defensie te blijven of niet. Reservisten zijn parttime militairen die bijvoorbeeld worden ingezet als bewaker en beveiliger van kritieke infrastructuur. Ook is het mogelijk als reservist voltijds beroepsmilitairen te ondersteunen tijdens oefeningen.

Bron: Defensie