Tekst Haytze Teerink
Foto Defensie e.a.

x
Leestijd: ± 35 seconden

105 jaar cel voor man die commando Simmie Poetsema doodschoot

De man die 2,5 jaar geleden in de Verenigde Staten commando Simmie Poetsema doodschoot, moet 105 jaar de cel in. De jury oordeelde deze week dat de man schuldig is aan moord, poging tot moord en zware mishandeling.

Korporaal der 1e klasse Poetsema (26) en twee van zijn collega’s werden in Indianapolis beschoten tijdens een avondje uit. De militairen waren in de Amerikaanse stad op oefening.

Aan de schietpartij ging een ruzie vooraf. Poetsema en zijn collega’s probeerden deze te sussen. De militairen besloten terug naar hun hotel te gaan, maar daar werden zij vanuit een auto beschoten. Poetsema werd in het hoofd geraakt en overleed later in het ziekenhuis. Zijn twee collega’s raakten gewond.

Bron: diverse media 

x
Leestijd: ± 35 seconden

Miljoen voor Nationaal Militair Museum van de VriendenLoterij

Het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg is deze week verrast met een gulle gift van de Vriendenloterij. Het gaat om een bedrag van in totaal ruim één miljoen euro. De Vriendenloterij maakt voortaan via een partnerschap elk jaar 250.000 euro over.

Het museum ontving over 2024 een bijdrage van 800.728 euro van deelnemers die hebben aangegeven dat de opbrengst van hun lot naar het museum mag gaan. Daar komt het bedrag vanuit het nieuwe partnerschap nog eens bovenop.

Het NMM is één van de drie Koninklijke Defensiemusea in Nederland. Het kan de bijdrage gebruiken voor onder andere tentoonstellingen, aankopen, restauratie en andere zaken die van belang zijn voor een toekomstbestendig museum. “Met deze bijdrage kunnen we de verhalen aan nog meer bezoekers op een bijzondere wijze blijven vertellen”, reageert Michaela van Grinsven, hoofd Marketing & Communicatie.

Bron: NMM

x
Leestijd: ± 45 seconden

Defensie lonkt naar positie van koploper op gebied van onbemande systemen

Defensie wil de productie van onbemande vliegtuigen (UAS) versnellen. Daarvoor is een krachtig nationaal ecosysteem nodig. Deze moet bestaan uit hightech-bedrijven, kennisinstellingen en Defensie. De militaire organisatie sprak hierover deze week met vertegenwoordigers uit de verschillende branches. Dat gebeurde op de kazerne in Oirschot. 

Onbemande vliegtuigen spelen een cruciale rol in militaire operaties. Denk aan verkenningen, het verzamelen van inlichtingen en precisieaanvallen. De krijgsmacht heeft een beperkt aantal UAS-systemen, maar de behoefte aan uitbreiding is groot.

Defensie zet dan ook vol in op investeringen in dit materieel. De focus ligt op het opschalen van de productie en de ontwikkeling van technologisch hoogwaardige UAS-systemen.

Nederland wil koploper zijn op het gebied van drones. “Willen we klaar zijn voor de toekomst, dan moeten we de Unmanned Aerial Systems volledig beheersen. En dat moet nu gebeuren”, zei staatssecretaris Gijs Tuinman in een videoboodschap.

Bron: Defensie

Conferentie waarbij de staatssecretaris op video te zien is.
x
Leestijd: ± 30 seconden

Zelensky naar Witte Huis voor ondertekening grondstoffendeal

Alle seinen staan op groen voor een bezoek van de Oekraïense president Zelensky aan het Witte Huis. Op de agenda staat een ondertekening van de grondstoffendeal, die hij onlangs bereikte met president Trump. Beide mannen ontmoeten elkaar in principe vandaag.

Met de overeenkomst hoopt Zelensky de Amerikaanse steun te behouden in de oorlog met Rusland. Sinds Trump weer aan de macht is, is de positie van de Verenigde Staten hierin niet langer duidelijk. Zo stemde het land onlangs tegen een VN-resolutie die Rusland expliciet noemde als veroorzaker van de oorlog. Ook voerden de Amerikanen al voorzichtige vredesbesprekingen met Rusland, zonder dat Oekraïne daarbij betrokken was.

Met de grondstoffendeal hoopt Oekraïne onder meer veiligheidsgaranties te krijgen vanuit de VS. In de Oekraïense bodem bevinden zich verschillende zeldzame aardmetalen en mineralen.

Bron: diverse media

x
Leestijd: ± 40 seconden

Oudste Holocaust-overlevende op 113-jarige leeftijd overleden

De oudste overlevende van de Holocaust is maandag overleden. Rose Girone stierf op 113-jarige leeftijd in New York. Dat meldt haar dochter aan de Claims Conference. Dat is een organisatie die zich inzet voor schadevergoedingen voor slachtoffers van de nazi’s.

Girone werd in 1912 onder de naam Rose Raubvogel geboren in het Poolse Janov, maar verhuisde al op jonge leeftijd met haar familie naar Hamburg. Tijdens de oorlog woonde ze met haar man in Breslau, het huidige Wroclaw. Haar man kwam in een concentratiekamp terecht, maar werd vrijgelaten.

Het stel trok vervolgens met hun pasgeboren dochter naar China, maar ook daar kon het gezin de oorlog niet ontvluchten. Japanse troepen namen bezit van de Chinese zeehaven en joden werden gedwongen zich in getto’s te vestigen. Het gezin leefde de rest van de oorlog in een piepkleine kamer, die voorheen als badkamer fungeerde.

Na de oorlog vestigden Girone en haar gezin zich in de Verenigde Staten. Het koppel scheidde, waarna Girone trouwde met de Amerikaan Jack Girone. Hij overleed in 1989.

Bron: NU.nl

Twee oudere vrouwen poseren
x
Leestijd: ± 30 seconden

Duitse defensieminister Pistorius blijft mogelijk aan

Ook in het nieuwe Duitse kabinet lijkt er een plek te zijn voor de huidige minister van Defensie Pistorius. Zijn partij SPD verloor weliswaar de verkiezingen van de christendemocraten CDU/CSU, maar blijft naar alle waarschijnlijkheid wel regeren.

Beoogd bondskanselier Merz heeft zichzelf zeven weken de tijd gegeven om een nieuwe regering te vormen. Daarin is zo goed als zeker geen plaats voor het radicaal-rechtse AfD, ondanks de flinke groei van die partij.

De komende tijd moet duidelijk worden hoe de nieuwe regering-Merz vorm krijgt. Voor Pistorius lijkt het er in ieder geval goed uit te zien. De minister is populair in Duitsland, waardoor hij zijn werk waarschijnlijk voort kan zetten. Bovendien zou hij weleens vicekanselier kunnen worden.

Bron: NOS

x
Leestijd: ± 45 seconden

Caesar onder vuur

Het Franse artilleriesysteem Caesar (CAmion Équipé d’un Système d’Artillerie) is min of meer uit de gratie. Na Denemarken heeft Marokko de zelfrijdende houwitser in de ban gedaan en gekozen voor de Atmos 2000 van Elbit Systems.

Tussen leverancier Nexter en de Marokkaanse krijgsmacht zijn de spanningen opgelopen over de kwaliteit, het onderhoud en de geleverde uitrusting van de in 2020 bestelde kanonnen. Kort na de eerste levering doken problemen op die de Franse fabrikant niet kan oplossen. Sommige artilleriestukken zijn nog steeds niet operationeel. Marokko heeft 36 Caesars besteld.

In het geval van de Denen ligt het anders. Hun bestelling van negentien Caesars is onder politieke druk naar Oekraïne gegaan. Daarna kreeg het land te horen dat de komst van nieuwe stukken niet op korte termijn kan plaats hebben. Omdat het Israëlische Defensiebedrijf wel snel levert, is overgeschakeld op de Atmos 2000 en de PULS.

Inmiddels zijn er wel wat twijfels over de tijdwinst, omdat de militairen van de artillerie-eenheden opnieuw moeten worden opgeleid. (Foto: US Army)

Bron: diverse media

Twee Caesars in actie in Irak
x
Leestijd: ± 35 seconden

Slag in de Javazee herdacht

Op verschillende plekken in het land is weer aandacht besteed aan de Slag in de Javazee. In onder meer Den Haag en op landgoed Bronbeek is herdacht dat 83 jaar geleden zo’n tweeduizend marinemannen omkwamen bij deze zeeslag.

Onder de doden waren zeker negenhonderd Nederlanders. Zij streden met Amerikanen, Australiërs en Britten tevergeefs tegen de Japanners om de verovering van Java te voorkomen. Zij waren bij voorbaat kansloos. De bemanningen van Hr.Ms. Kortenaer, Hr.Ms. Java en Hr.Ms. De Ruyter gingen strijdend ten onder. 

Voor duizenden marinemannen die de slag wel overleefden, was het daarna nog niet voorbij. Veel van hen werden krijgsgevangen genomen of moesten de kampen in. Zo maakte de slag ook jaren later nog slachtoffers.

Bron: Defensie