Tekst Haytze Teerink
Foto Defensie e.a.

x
Leestijd: ± 35 seconden

Invictus Team klaar voor de strijd

“Jullie laten niet alleen zien wat kracht is, maar ook wat veerkracht is.” Met die woorden stak Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim de deelnemers van de Invictus Games alvast een hart onder de riem. Het team van twintig (voormalig) militairen werd vorig weekend gepresenteerd.

De zevende editie van het internationale sportevenement wordt volgend jaar van 8 tot en met 16 februari gehouden in het Canadese Vancouver. Voor het eerst gaat het om een speciale wintervariant. Sporten zoals snowboarden, skeleton en biatlon staan daarom ook op het programma. De sporters treden hiermee in de voetsporen van de fulltime atleten, die in 2010 actief waren tijdens de Olympische Winterspelen in de Canadese stad.

Tijdens de Invictus Games staan de persoonlijke doelen van deze veteranen centraal. De deelnemers tonen wat de kracht van sport is en wat het betekent om ‘invictus’, ofwel onoverwinnelijk, te zijn. Ook familie en vrienden maken een essentieel deel uit van de Invictus-gedachte.

Het evenement is een initiatief van de Britse prins Harry. Hierbij komen militairen, burgers en veteranen in actie die tijdens hun werk voor Defensie fysiek en/of mentaal gewond raakten of ziek werden. De eerste spelen werden in september 2014 in Londen gehouden.

Bron: Defensie

x
Leestijd: ± 20 seconden

Rechercheurs van de Marechaussee onderzoeken oorlogsmisdrijven in Oekraïne

Nederland heeft voor de vijfde keer een team van de Koninklijke Marechaussee naar Oekraïne gestuurd. Zij doen er onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdrijven. Het gaat dit keer om twee digitale rechercheurs, die dinsdag al aan de slag zijn gegaan. Zij voeren hun werk uit onder de vlag van het Internationaal Strafhof (ICC).

De werkzaamheden bestaan uit het veiligstellen van gegevens uit inbeslaggenomen digitale middelen die zijn aangetroffen op crime scenes. De experts zijn hier zo’n vier weken mee bezig. Ze leveren zo een bijdrage aan de strafrechtelijke vervolging van daders van oorlogsmisdrijven. Deze mogen volgens het kabinet niet onbestraft blijven.

Bron: Defensie

x
Leestijd: ± 25 seconden

Marine toont met lancering raketten inzetbaarheid aan

De marine heeft deze week twee raketten afgeschoten vanaf het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. De Ruyter. Het ging om testlanceringen van een zogenoemde Standard Missile 2 en een Evolved Sea Sparrow Missile. Dat gebeurde voor de Schotse kust.

Het zijn de eerste raketten die zijn afgevuurd, sinds Zr.Ms. De Ruyter groot onderhoud onderging. De testlanceringen waren bedoeld om de bemanning te trainen. Die hebben de afgelopen periode een intensief opwerktraject doorlopen.

Verder ging het erom het wapensysteem (vertical launch system) en de raketten te testen en gereed te verklaren. Dit gebeurde met ondersteuning van experts van het Maritime Warfare Centre en de Directie Materiële Instandhouding uit Den Helder.

Bron: Defensie

Lancering van een raket vanaf een marineschip
x
Leestijd: ± 20 seconden

Defensie wil private partijen inhuren voor bewaking Noordzee

Defensie doet een beroep op de private sector om te helpen bij bewaking van de Noordzee. De marine en kustwacht hebben hier zelf te weinig materieel en personeel voor. Er varen steeds vaker Russische (onderzoeks)schepen over de Noordzee, die mogelijk spioneren. Aan boord zitten geregeld gewapende elitemilitairen. Ook zijn sommige schepen uitgevoerd met wapens.

De inhuur is een tijdelijke oplossing, tot Defensie voldoende nieuwe schepen heeft. Welk bedrijf de bewaking op zich neemt, is nog niet bekend. “Daarover wordt met meerdere partijen en instanties overlegd. De Tweede Kamer zal worden geïnformeerd over de nadere invulling van de inhuur van patrouillecapaciteit”, laat een woordvoerder van het ministerie weten.

Bron: Pointer

x
Leestijd: ± 25 seconden

Eerste vrouw US Air Force onderscheiden met Silver Star

Voor het eerst in de historie heeft een vrouwelijk personeelslid van de US Air Force een Silver Star ontvangen. Kapitein Lacie ‘Sonic’ Hester ontving de dapperheidsonderscheiding voor haar bijdrage aan het neerschieten van circa tachtig Iraanse drones. De onbemande toestellen maakten onderdeel uit van een aanval op Israël in april.

Naast Hester ontving ook haar piloot majoor Benjamin ‘Irish’ Coffey de onderscheiding. Hij coördineerde de ‘shootdowns’ vanuit hun F-15E. Volgens de Amerikaanse luchtmacht ging het om het grootste vijandig luchtgevecht in vijftig jaar.

Het is overigens niet uniek dat een vrouwelijke militair een Silver Star ontvangt. Hester is de tiende, maar dus wel de eerste van de Amerikaanse luchtmacht. De Silver Star is de derde hoogste onderscheiding in de Amerikaanse krijgsmacht.

Bron: US Army

Een lid van de US Air Force wordt gefeliciteerd na het ontvangen van een dappersheidsonderscheiding
x
Leestijd: ± 20 seconden

Laatste F-16’s geleverd aan trainingscentrum Roemenië

De laatste twee van de beloofde achttien F-16’s zijn nu ook in Roemenië. De jachtvliegtuigen zijn deze week aangekomen op Vliegbasis Fetesti. Dat is de thuishaven van het Europese F-16-trainingscentrum. Daar worden Roemeense en Oekraïense vliegers opgeleid om met het toestel te vliegen.

“Krap een jaar na de oprichting beschikt de vliegeropleiding nu over alle daarvoor bestemde toestellen uit Nederland”, zei een Nederlandse projectleider vanuit Defensie erover. De overige 24 F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht zijn bestemd voor Oekraïne. De jachtvliegtuigen moeten het land helpen in de oorlog tegen Rusland. Vanwege de operationele veiligheid wordt terughoudend gecommuniceerd over deze leveringen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: ± 25 seconden

Streep door vergunning voor militaire oefeningen op Vlieland

Defensie mag van de rechtbank Noord-Nederland geen militaire oefeningen meer houden op Vlieland. De rechter heeft een streep door de vergunning gezet, omdat onduidelijk is wat de gevolgen van deze oefeningen zijn voor de natuur.

Vliegers van Koninklijke Luchtmacht waren vorige week juist begonnen met oefeningen boven Vlieland. Hierbij worden explosieven gedropt boven het NAVO-oefenterrein de Vliehors. Defensie oefent hier al sinds 1948. Een deel van het terrein ligt echter in een beschermd Natura 2000-gebied en daarom is een vergunning nodig.

Defensie bestudeert de uitspraak.

Bron: rechtspraak.nl

Een bord met waarschuwingen erop en een rode vlag
x
Leestijd: ± 30 seconden

Opnieuw satelliet van Nederlandse makelij de ruimte in

Over ruim twee jaar gaat opnieuw een satelliet van Nederlandse makelij de ruimte in. PAMI-1 gaat er voor Nederland informatie vergaren. De satelliet wordt straks een nieuwe capaciteit voor het Defensie Space Security Center (DSSC), dat onderdeel is van de Koninklijke Luchtmacht.

Het project wordt gedragen door een groep van Nederlandse technologiebedrijven. Het Delftse FSO Instruments neemt hierin het voortouw. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het gebruik van lasers voor snelle en beveiligde communicatie. De satelliet wordt door VDL ETG in Nederland gebouwd. Het bedrijf Axient Systems zorgt voor de missie-integratie.

De afgelopen jaren heeft Defensie belangrijke stappen gezet om de eigen ruimtecapaciteiten verder te ontwikkelen. Nederland lanceerde in juni 2021 haar eerste nanosatelliet: BRIK II. In samenwerking met Noorwegen volgde in januari 2023 de lancering van twee identieke nanosatellieten. Half april 2023 is een Noorse satelliet met SmallCAT gelanceerd, een prototype van Nederlandse lasercommunicatie.

Bron: Defensie