Defensie in beeld
De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier dan ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.
Tekst: Evert Brouwer | Foto: Diversen
Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij waarin het steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.
FOTO’S GEZOCHT!
Militairen op straat gezien? F-35’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.
Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.
Saluutschoten
Amerikaanse soldaten van de Presidential Salute Battery vuren een M5, een ceremonieel kanon, af. Op 11 november worden ieder jaar 21 saluutschoten afgevuurd op de militaire begraafplaats Arlington National Cemetery (Virginia). Bij het graf van de Onbekende Soldaat zijn vervolgens kransleggingen. In het Amphitheater is aansluitend een toespraak van de president, dit jaar de laatste van Joe Biden. (Foto US Army/korporaal Christopher Grey)
Terug in de tijd
Harry Hulshof is een zeer gewaardeerd inzender voor LENS! en daarom is het te betreuren dat we een e-mail van hem over het hoofd hebben gezien. Begin vorige maand nam hij langs de A28 een dieplader van Van der Vlist waar, met een PzH-2000NL achterop. Defensie werkt veel samen met burger-transportbedrijven bij het vervoer van militaire middelen. Maar een bijzonder gezicht blijft het wel.
Groot materieel
De Eemshaven speelde tot vorige week, samen met de haven van Vlissingen, een grote rol bij het aanlanden en doorvoeren van Amerikaans militair materieel. Ook dat kun je aan Harry Hulshof overlaten, om met een aantal fraaie foto’s op de proppen te komen. Hij ging twee keer kijken in het Hoge Noorden om de spullen van het 3rd Armored Brigade Combatteam uit Fort Bliss (Texas) te zien, vanzelfsprekend met de camera in de hand. “De meeste voertuigen zijn per spoor, via Duitsland, richt Polen vertrokken”, meldt hij. “Ook zijn voertuigen op Roemeense trucks en trailers gezet.”
Het ging daarbij onder meer om Bradley's, MFC/BAE M.577 Commando-pantserrupsvoertuigen en Humvees (M998 High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicles). Er rolden in totaal 372 militaire voertuigen, aanhangers en containers uit het vrachtschip ARC Patriot.
Ik sta op wacht…
Onze handige Harry stond trouwens niet alleen daar in Noord-Groningen. Want als er iets is met militair materieel, dan is multi-inzender Martin Bos nooit ver weg. “De grote voertuigen zijn vanzelfsprekend blikvangers, maar laten we het betrokken Defensiepersoneel niet vergeten”, dacht Martin. Dus zette hij twee militairen van 45 Pantserinfanteriebataljon Regiment Infanterie Oranje Gelderland op de plaat. Het zou een mooie nieuwe ‘cover’ zijn voor de onvergetelijke hit ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt (1957).
Herdenking op Mill Hill
Over evergreens gesproken: Roland van den Akker mag zo langzamerhand ook zo worden genoemd. Hij is al jaren inzender voor deze rubriek. Begin deze maand was Roland op de erebegraafplaats Mill Hill in de buurt van Londen. 23 (oud-)militairen namen daar voor de 45ekeer deel aan de herdenking van Nederlandse militairen die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Mill Hill herbergt de graven van 254 Nederlandse marinemannen en -vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld. Het perceel is op 12 mei 1965 geopend door Prins Bernhard.
“Na de eredienst in de St. Clement Danes Church zijn de Nederlandse oorlogsslachtoffers herdacht in het kader van het Remembrance weekeinde rond 11 november. Zondag namen de (oud-)militairen ook deel aan de militaire parade langs het monument voor de gevallenen in Londen (Cenotaph), in aanwezigheid van Koning Charles III.
Bietencampagne
Als ik dan toch in Stad en Ommeland ben, dan pak ik nog even een oefening mee, dacht Martin Bos. Zo liep hij tegen 107 Aerial Systemsbattery aan, die met de X-300 Integrator in de weer was in het mooie Drenthe. Op onze vraag ‘waar dan?’ is Martin in zijn antwoord wel erg specifiek: “deze heide lag tussen Nieuweroord en Geesbrug, midden tussen de akkers op 52°43'57.5"N 6°35'41.0"E.”
Volgens Martin zoekt de batterij net als heel Defensie naar meer plekken om zichtbaar te zijn voor het publiek. Voor stedelingen onder de lezers: onder de neus van de militairen was de (suiker)bietencampagne in volle gang, zoals te zien op deze op verzoek aangeleverde prent van Martin. En hij had al zoveel keus. Kijk maar eens op https://defensiefotografie.nl/oefeningen/verkenningsvliegtuig-boven-drenthe/
Geen gezicht
Loadmasters van het 67th Special Operations Squadron van de Amerikaanse luchtmacht duwen een motorfiets uit een C-130J Commando II . Het voertuig gaat aan een parachute naar buiten tijdens een Special Operations Air Land Integration (SOALI)-oefening in Letland. Sergeant Timothy Moore van de US Air Force hield de camera vast. Opmerkelijk: ook de Amerikaanse strijdkrachten zijn begonnen met het blurren van de gezichten van hun militairen op de foto’s.
Trekpleister
Het was een trekpleister van jewelste, de B-52H Stratofortress van de Amerikaanse luchtmacht tijdens de Bahrain International Airshow (BIAS). Het evenement had plaats op de luchtmachtbasis Sakhir. Dit was de eerste keer dat de B-52 deel uitmaakte van de BIAS. (Foto Sergeant Philip Bryant)
Goed hergebruik
‘Handjes’ van de Royal Australian Navy en personeel van Taronga Zoo lossen spullen die zijn gedoneerd vanaf marinebasis HMAS Kuttabul.
De olifanten in die dierentuin van Sydney zijn er maar wat blij mee, getuige deze foto’s van Lauren Pugsley.
Defensie en dierentuin zijn nauw met elkaar verbonden. Militairen uit Australië en Nieuw-Zeeland en veteranen krijgen regelmatig een aanbieding voor gratis toegang.