Tekst Jack Oosthoek
Foto Defensie e.a.

x
Leestijd: ± 50 seconden

Defensie gaat Leopardtanks aanschaffen

Defensie gaat 46 Leopard 2 A8-gevechtstanks van Duitse makelij aanschaffen. Als alles volgens plan verloopt, rollen ze in de periode 2027 - 2030 binnen. Staatssecretaris Gijs Tuinman meldde dat deze week in een brief aan de Tweede Kamer.

Met de aanschaf komt Nederland tegemoet aan de wens van de NAVO om zwaardere gevechtscapaciteit voor militair landoptreden binnen te halen. De Duitse Leopard 2 A8 voldoet aan alle operationele eisen en kan snel worden gekocht.

Met de komst van de nieuwe ‘Leo’s’ krijgt de landmacht opnieuw een tankbataljon in de gelederen. Samen met Duitsland wordt de mogelijkheid onderzocht om de eenheid (circa 500 man) in het Duitse Bergen-Hohne te stationeren. De daar gelegen NATO Training Area herbergt voldoende mogelijkheden om realistisch met de Leopard te oefenen. In ons land is dat onvoldoende mogelijk.

Het tankbataljon van de landmacht verdween in 2011 vanwege bezuinigingen uit de slagorde. In het licht van de militaire samenwerking tussen Duitsland en Nederland, werken Nederlandse militairen nog wel steeds met de Leopard. Dat gebeurt bij 414 Tankbataljon van de Bundeswehr.

Bron: Defensie

x
Leestijd: ± 40 seconden

Mariniersmissie op Balkan voorbij

De missie van het Korps Mariniers in Bosnië-Herzegovina zit erop. Afgelopen week keerde de laatste eenheid terug in ons land. De taken van de mariniers zijn overgenomen door Roemeense militairen.

De (circa 150) mariniers draaiden ongeveer een jaar mee in missie Althea van de European Union Force (EUFOR). Die beoogt de stabiliteit in vooral het westen in de gaten te houden. Vanuit Camp Butmir bij de Bosnische hoofdstad Sarajevo vervulden de Nederlanders beveiligingsstaken en deden zo nodig mee aan peace support operaties. Denk aan inzet bij onrust.

De Balkangangers ontvingen afgelopen week in Gorinchem uit handen van de plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, viceadmiraal Boudewijn Boots, de Herinneringsmedaille voor Humanitaire Hulpverlening bij Rampen. Die ging ook naar personeel van politie, brandweer en medische diensten. Allemaal verleenden ze in het buitenland hulp bij calamiteiten, zoals bijvoorbeeld evacuaties vanuit Soedan en na de aardbeving in Turkije, vorig jaar.

Ondanks het vertrek van de mariniers blijft ons land actief in EUFOR. Dat gebeurt met stafofficieren en een National Support Element. De politieke beslissing moet nog vallen, maar mogelijk gaat er volgend jaar opnieuw een Nederlandse eenheid naar de Balkan. Net als zoveel landen vindt Nederland stabiliteit in dit deel van Europa belangrijk.

Bron: Defensie

x
Leestijd: ± 40 seconden

Nieuwe Pilatus-lesvliegtuigen voor Defensie

Defensie schaft acht nieuwe lesvliegtuigen en twee nieuwe simulatoren aan voor de Elementaire Vlieger Opleiding (EMVO) op Vliegbasis Woensdrecht. De huidige dertien PC-7 Pilatus trainingstoestellen hebben hun beste tijd gehad. 

Het contract is voorlopig gegund aan het Zwitserse bedrijf Pilatus. Dat daarin het aantal toestellen voor de EMVO is teruggebracht naar acht, komt doordat Defensie vaker gebruik wil maken van simulatoren.

De ondertekening van de overeenkomst laat nog even op zich wachten, omdat een partij die de aanbestedingsprocedure verloor een kort geding heeft aangespannen. De rechter moet Defensie eerst in het gelijk stellen voordat het contract aan Pilatus kan worden gegund.

Zoals het er nu uitziet, wordt het nieuwe materiaal in de eerste helft van 2027 geleverd.

Bron: Defensie

x
Leestijd: ± 50 seconden

‘Luchtmobiele’ militairen geven cursus in Bangladesh

Twee inlichtingenofficieren van 11 Luchtmobiele Brigade hebben een proefcursus verzorgd op het Bangladesh Institute of Peace Support Operation Training (BIPSOT).

De UN Military Peacekeeping Intelligence train-the-trainer was bedoeld voor toekomstige inlichtingenofficieren van de Verenigde Naties. Zij kregen informatie over deze organisatie, de vluchtelingenorganisatie ‘an sich’, inlichtingenprocessen, juridische aangelegenheden.

De in totaal negentien deelnemers gaan in de toekomst zelf cursussen verzorgen op het instituut in Bangladesh, in hun geval aan Aziatische inlichtingenofficieren die op VN-missie gaan.

De cursussen in Dhaka vinden plaats onder supervisie van de directie Operaties van Defensie.

Bron: Defensie

x
Leestijd ± 35 seconden

Wetenschapsprijs voor hoofddocent NLDA

Universitair hoofddocent Tine Molendijk van de Faculteit Militaire Wetenschapen van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) ontvangt medio november de Early Career Award van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen. Ze krijgt de prijs voor haar vernieuwende en originele werk.

De in 2019 ingestelde Early Career Award gaat naar getalenteerde onderzoekers die aan het begin van hun loopbaan staan en in staat worden geacht om vernieuwende en originele ideeën (verder) te ontwikkelen.

Molendijk bestudeert in het dagelijks leven de sociale en psychologische effecten van geweld en morele dilemma’s binnen de krijgsmacht. Welke psychologische schade kan de militair oplopen wanneer zijn morele en ethische overtuigingen op de proef worden gesteld? Door het werk van Molendijk ontstaat volgens de KNAW meer duidelijkheid over de werkelijke tol die een oorlog eist.

Bron: Defensie

x
Leestijd: ± 25 seconden

Symposium over roofkunst in Militair Museum

Het Nationaal Militair Museum belegt op 12 en 13 november een symposium over roofkunst en roofbuit. Dat gebeurt onder auspiciën van de stichting Koninklijke Defensiemusea.

Tijdens het symposium bespreken experts uit binnen- en buitenland de stand van zaken en gaan dieper op de materie in. Als gespreksleider fungeert historicus Hans Goedkoop.

Reden om het congres te houden is de hernieuwde belangstelling voor oorlog, kolonialisme, slavernij en erfgoed. Die is het gevolg van politiek activisme en een groeiende belangstelling voor historische rechtvaardigheid. Zo lijkt er een nieuwe golf van claims en zogeheten ‘teruggaven’ op gang te komen, die ook militaire musea zal bereiken. Meer informatie op defensiemusea.nl/symposium.

Bron: NMM

x
Leestijd: ± 40 seconden

Van Amstel Nederlands ‘visitekaartje’ in Strike Warrior

De wateren bij Schotland en de Noordzee vormen tot eind deze maand het decor voor de NAVO-oefening Strike Warrior. Daarin oefenen marineschepen van de bondgenootschappelijke reactiemacht en de UK Carrier Strike Group samen in maritieme oorlogsvoering. Nederland is vertegenwoordigd door Zr.Ms. Van Amstel.

In de door de Britten geleide oefening heeft de Van Amstel tot taak om het vlootverband te verdedigen. Zo kan het schip onderzeeboten opsporen, een taak waarvoor het een NH-90 maritieme gevechtshelikopter aan boord heeft. Ook komt de Van Amstel in het geweer bij ‘oppervlaktedreiging’.

Het Britse vliegkampschip HMS Prince of Wales, met onder meer F-35 gevechtsvliegtuigen aan boord, is het zenuwcentrum van Strike Warrior. De training loopt op 27 oktober af. Daarna keert de Van Amstel terug naar de NAVO-reactiemacht waarvan het schip momenteel deel uitmaakt. Dat is de Standing NATO Maritime Group (SNMG 1).

Bron: Defensie

x
Leestijd ± 30 seconden

Marine sluit overeenkomst met Ambulance Rotterdam Rijnmond

Algemeen Militair Verpleegkundigen (AMV'ers) van de marine kunnen vanaf nu in de regio Rotterdam-Rijnmond een opleiding tot ambulance-verpleegkundige volgen. Directeur Arie Wijten van Ambulance Rotterdam-Rijnmond en kapitein-ter-zee arts Ernst Paul van Etten tekenden daarvoor onlangs een raamovereenkomst.

De samenwerking moet de marine nog beter opgeleide AMV’ers opleveren. Daarnaast beoogt die de kwaliteit van de gezondheidszorg binnen het krijgsmachtdeel verder te verhogen.

Met de overeenkomst komt de marine tegemoet aan de wens van medisch personeel om hun kennis te verbreden en hun functie aantrekkelijker te maken. Bovendien kan zo personeel behouden worden. Belangstellenden voor de opleiding kunnen (intern) solliciteren.

Bron: Defensie