Tekst Jack Oosthoek
Foto Defensie e.a.

x
Leestijd: ± 40 seconden

Coming Out Day: Regenboogvlag in top

Voor het 15e jaar op rij besteedt Defensie aandacht aan Coming Out Day. Niet alleen wappert de vlag met regenboogkleuren vandaag op het ministerie en andere militaire locaties, ook de loper in dezelfde kleuren is voor het Haagse departement uitgerold. Dat deden defensieautoriteiten samen met bestuursleden van het netwerk LHBTI+ van Defensie.

De regenboogkleuren vormen het krachtige symbool van acceptatie en verbondenheid. Defensie laat hiermee jaarlijks op 11 oktober zien te streven naar een inclusieve organisatie. Eén waar iedereen zich thuis kan voelen en zichzelf kan zijn, met ruimte voor de eigen identiteit.

Defensie zet zich wereldwijd in voor vrede en veiligheid. Eerder onderzoek wees uit dat breed samengestelde teams doorgaans de beste resultaten boeken bij complexe en onzekere situaties. Defensie wil bovendien een werkgever zijn, die iedereen gelijke kansen biedt, waar geen plek is voor discriminatie of uitsluiting. Iedereen kan er zo het beste uit zichzelf halen. Dat komt een team en dus de organisatie ten goede.

Bron: Defensie

x
Leestijd: ± 40 seconden

Marineschip Nieuw-Zeeland ten onder na aanvaring met rots

De marine van Nieuw-Zeeland moet het met een schip minder doen. HMNZS Manawanui liep vorige week voor de kust van het eiland Samoa op een rif, vloog in brand en zonk. De 75 opvarenden wisten het vege lijf te redden.

De ellende begon op zaterdagavond, toen de Manawanui op een rots liep die moest worden onderzocht. Reddingsvlotten en schepen kwamen eraan te pas om de 75 bemanningsleden en passagiers te evacueren naar het eiland Samoa. Sommigen liepen daarbij lichte verwondingen op, onder meer doordat ze over rotsen liepen.

De zondagochtend na het ongeval lag het schip er scheef bij en steeg er rook uit op. De marine van Nieuw-Zeeland heeft er samen met de autoriteiten alles aan gedaan om de gevolgen van de ramp voor het milieu zoveel mogelijk te beperken. Naar de toedracht van het ongeluk is een onderzoek gestart.

Bron: nu.nl

x
Leestijd: ± 40 seconden

Eerste F-16 ‘s vliegen in Oekraïne

De eerste van de in totaal 24 Nederlandse F-16 gevechtsvliegtuigen voor Oekraïne zijn in dat land in gebruik genomen. De resterende toestellen gaan naar verwachting in de komende maanden en begin 2025 naar Oekraïne.

Al voor de zomer verklaarde defensieminister Ruben Brekelmans dat de voor Oekraïne bestemde Nederlandse F-16 ’s snel daar naartoe zouden gaan. Verdere uitspraken deed hij niet en ook nu kan hij weinig zeggen. Defensie wil voorkomen dat de Russen meer te weten komen dan nodig. Duidelijk is wel dat er, zoals gezegd, 24 Nederlandse F-16 ‘s naar Oekraïne gaan, allemaal uitgefaseerde toestellen.

Tijdens een bezoek aan Kharkiv en Kyiv maakte Brekelmans bekend dat Nederland Oekraïne onverkort blijft steunen door circa 400 miljoen euro beschikbaar te stellen voor een actieplan Drones. Daarin werken beide landen samen om geavanceerde typen te ontwikkelen en de productie van succesvolle prototypes snel op te schroeven. “Het gaat om allerlei soorten die ingezet kunnen worden voor verkenning, verdediging en aanval. Met name in de lucht, maar ook op het land en boven zee”, aldus de minister.

Bron: Defensie

x
Leestijd: ± 25 seconden

Achttien man ontslagen bij Britse marine

De Britse marine heeft achttien personeelsleden de laan uitgestuurd. Dat vanwege onacceptabel gedrag tegenover vrouwelijke militairen op onderzeeboten.

Volgens een onderzoek van de Royal Navy zelf (periode 2014-2020) zouden de ontslagen personen zich schuldig hebben gemaakt aan onder meer vrouwenhaat, pesterijen en andere onaanvaardbare gedragingen. De misdragingen werden in alle rangen en standen geconstateerd. Aan de andere kant zouden ze volgens het rapport ‘niet alomtegenwoordig’ geweest zijn. De aanbevelingen uit het verslag brachten de Britse marine er onder meer toe om een nieuw hoofd Cultuur en Aanpassingen bij de opleidingen aan te stellen.

Bron: Trouw

x
Leestijd ± 1 minuut

Nieuwe bussen voor EOD

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) beschikt over vijftien nieuwe bussen en 33 robots. De militairen gebruiken de voertuigen bij het onschadelijk maken van geïmproviseerde explosieven.

De wagens kunnen beter accelereren en zijn groter. Hierdoor hebben explosievenruimers meer ruimte om veilig te werken. Afgelopen woensdag was de overdracht van de sleutels op de Sergeant-majoor Scheickkazerne in Soesterberg, thuishaven van de EOD.

Sinds vorig jaar beschikt de EOD al over een prototype van de nieuw bus. Na anderhalve maand uitvoerig testen door verschillende EOD-teams, kwamen 32 verbeterpunten aan het licht. Hoofdaannemer VETH Automotive paste ze allemaal toe, waarna de productie van de overige EOD-bussen kon beginnen.

De 33 Telemax Hybride robots vervangen de oude Telemax. Ze zijn wendbaarder, hebben betere camera’s en zijn makkelijker te besturen door een eenvoudiger bedieningspaneel. De Telemax’en vervangen de oude Volkswagen Crafter.

Bron: Defensie

x
Leestijd: ± 30 seconden

Weerbare samenleving centraal op studiedag Defensity College

De komende jaren staan in het teken van internationale dreigingen en geopolitieke wanorde. Daarop moet de samenleving worden voorbereid. Nederlanders moeten weerbaarder worden. Die boodschap liep als een rode draad door de onlangs in Amsterdam gehouden studiedag voor studenten van het Defensity College.

Naast het onderwerp ‘weerbare samenleving’, bogen de circa driehonderd aanwezigen zich ook over de rol van Defensie daarin. Ze taxeerden de huidige dreigingen en de manier waarop de maatschappelijke weerbaarheid en veerkracht kunnen worden versterkt. De samenwerking met Defensie kreeg daarbij ruimschoots aandacht.

Gastspreker brigadegeneraal Han Bouwmeester schetste de geopolitieke ontwikkelingen en de conflicten van dit moment. Rangenoot Gert-Jan Kooij, commandant van 13 Lichte Brigade, had een boodschap voor de studenten in petto. “We bereiden ons voor op de toekomst, maar die toekomst is vandaag. De dreigingen vragen om een andere mindset. Niet alleen in de krijgsmacht, maar ook in de samenleving. Iedereen moet zich bewust zijn van de realiteit.”

De generaals hadden ook een boodschap van hoop. Studenten van het Defensity College kunnen in hun ogen het verschil maken om de maatschappelijke weerbaarheid te versterken. “Ze zijn de bruggenbouwers van de toekomst, omdat ze met een been in Defensie staan en met een been in de samenleving.”

Bron: Defensie

x
Leestijd: ± 20 seconden

Defensie Pop-up store op Utrecht Centraal open

Op station Utrecht Centraal is sinds deze week de deur van de Defensie Pop-up storeopen.

Met als titel Heel Defensie is de store onder meer bedoeld voor wervingsdoeleinden. Vrijwel alle onderdelen van Defensie zijn er vertegenwoordigd. Weten wat de krijgsmacht zoal doet? Personeel staat klaar om ervaringen met je te delen en informatie te geven, ook over de verscheidenheid aan functies. De Pop-up store is tot en met zondag 20 oktober open.

Bron: Defensie

x
Leestijd ± 60 seconden

NMM-tentoonstelling over oorlog in Oekraïne

Onder de titel War Stories, Ukraine up close is in het Nationaal Militair Museum (NMM) een fototentoonstelling over de oorlog te zien. Defensieminister Ruben Brekelmans verrichtte de opening. “Het is belangrijk dat deze beelden van brute agressie een prominente plek hebben in ons collectief bewustzijn.”

De (vele) aangrijpende foto’s zijn gemaakt door oorlogsfotograaf Eddy van Wessel. Ze tonen de verwoestingen en menselijke tragedie in Oekraïne, maar ook de veerkracht van de bevolking.

In het NMM is een ruimte ingericht voor kinderen en bezoekers die de foto’s bij nader inzien te heftig vinden. Aan de hand van War Diaries, een reizende expositie van Khrystyna Khranovska, kunnen ze daar toch een indruk van de ellende in Oekraïne krijgen. Dat gebeurt met verhalen van kinderen en tieners. In het NMM is een Mentale Eerste Hulppost ingericht voor bezoekers die de beelden té aangrijpend vinden.

War Stories, Ukraine up close loopt tot 31 augustus 2025.

Bron: Defensie

x
Leestijd: ± 50 seconden

Luchtmachtmajoor pakt duurzaamheidsprijs

Luchtmachtmajoor Chico Costa heeft de Green Wing-challenge van zijn krijgsmachtdeel gewonnen. Dat is een wedstrijd in ideeën voor een duurzamere luchtmacht.

Costa presenteerde een plan over hybride apparaten die het dieselverbruik met veertig procent verminderen. Ook gaan ze langer mee. Dit komt onder meer de efficiëntie bij een uitzending ten goede.

Volgens de jury heeft het idee van Costa een duidelijke link met de hoofdtaak van de luchtmacht: bescherming van het eigen grondgebied en dat van bondgenoten. Een voordeel is ook dat het binnen twee jaar uitvoerbaar is. De luchtmacht wil het idee van Costa in de bedrijfsvoering opnemen.

Voor de Green Wing challenge kan iedereen binnen de luchtmacht ideeën insturen. Ditmaal leverde dat 214 inzendingen op. De acht beste mochten hun idee toelichten tegenover een jury met daarin onder anderen Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal André Steur, directeur Innovatiecentrum van het Commando Materieel & IT Elise Teuben en vertegenwoordigers van onder meer KLM en TU Delft.

Bron: Defensie

x
Leestijd: ± 50 seconden

Nominatie Francien de Zeeuw-penning open

De nominatie voor de Francien de Zeeuw-penning is open. Deze onderscheiding is bedoeld voor personeel van Defensie dat zich met moed en creativiteit inzet voor een diverse en inclusieve krijgsmacht.

De nominatie sluit op 25 oktober. Iedereen mag een of meer personen voordragen, ook als ze buiten Defensie werken. Dat echter wel onder de voorwaarde dat ze op een of andere manier baanbrekend werk hebben verricht voor het genoemde doel. Na de sluiting maakt een jury een shortlist met drie kandidaten. Defensieminister Brekelmans besluit wie de onderscheiding krijgt.

Met de penning eert Defensie Francien de Zeeuw, een van de eerste vrouwelijke militairen van ons land. Zij diende bij de Marine Vrouwen Afdeling (MARVA). De uitreiking vindt plaats rond haar geboortedag 19 mei. Vorig jaar ging de penning naar luitenant-kolonel Marc van de Burgh. Dat vanwege zijn inzet voor een autisme-vriendelijker krijgsmacht.

Bron: Defensie