'Deze is zo écht als het maar zijn kan'

x
Foto boven: Luitenant Van Doormolen laat een kleurrijk vuurwapen zien dat nep lijkt, maar echt is.

Een iPhone die een stroomstootwapen blijkt; een wandelstok die bij nadere inspectie een loop en een trekker heeft; een 3D-geprinte boksbeugel. In de wapenreferentiecollectie van de Koninklijke Marechaussee bevinden zich de meest uiteenlopende (vuur)wapens. Ooit in beslag genomen, nu gebruikt als lesmateriaal, maar ook voor rechtszaken. Luitenant John van Doormolen van het bureau Wapens, Munitie en Explosieven licht er een paar bijzondere objecten uit.

Tekst: Michael Simon | Foto’s: sergeant-majoor Barend Westerveld | Video: sergeant-majoor Robbert Harteveld

Vitrinekasten, rekken, lades, tafels… allemaal gevuld met een enorme diversiteit aan wapens, zo’n 2600 in totaal. De wapenreferentiecollectie is een wonderlijke verzameling van vuurwapens, ninjasterren, boksbeugels en voorwerpen die er in eerste instantie niet zo gevaarlijk uitzien als ze daadwerkelijk zijn.

Van Doormolen toont een minuscuul klein vuurwapen.

De wapenreferentiecollectie is een wonderlijke verzameling

Neem het setje speelkaarten dat Van Doormolen laat zien. Het enige dat - op het eerste gezicht - anders lijkt is het materiaal. Ze zijn van metaal waardoor je iemand behoorlijk kunt verwonden. Ter vergelijking pakt de luitenant een werpster uit de kast erbij. “Als dit een gevaarlijk wapen is, dan zijn deze ‘speelkaarten’ dat ook.” Hij haalt z’n vinger langs de scherpe randen van de metalen kaarten. “Daar maakt de wet wel onderscheid in.”

Luitenant Van Doormolen toont een 3D-geprinte boksbeugel.
Een 3D-geprinte boksbeugel. "Op Schiphol haalt de scanner ‘m er vanwege de vorm wel uit. Maar metaaldetectors zien dit wapen niet”, weet Van Doormolen.


In de Wapenreferentiecollectie zijn alle categorieën wapens aanwezig die de Wet Wapens en Munitie kent. De meesten zijn ooit in beslag genomen en worden tegenwoordig ook gebruikt als lesmateriaal of als referentie bij rechtszaken.

Nepwapens zijn verboden wanneer ze niet van echt te onderscheiden zijn

Echt of nep?

Ook staan er veel nepwapens in de kamer. Verboden wanneer ze niet van echt te onderscheiden zijn. Van Doormolen toont twee vrijwel identieke vuurwapens. “Eentje schiet louter airsoftballetjes. De ander: daar moet je écht niet voor staan als die afgevuurd wordt.”

Twee wapens: één echt, één nep. Bijna niet te onderscheiden.
Twee wapens: één echt, één nep. Bijna niet te onderscheiden.

Nepwapens die niet van echt zijn te onderscheiden, is de ene kant van het spectrum. Aan de andere kant heb je echte wapens die - bewust - nep lijken. Van Doormolen toont een kleurrijk versierd vuurwapen. “Toch is deze zo écht als het maar zijn kan.”

Een wandelstok die een vuurwapen blijkt te zijn.
Van Doormolen toont een ogenschijnlijk ‘onschuldige’ wandelstok die een vuurwapen blijkt te zijn.

Video: dodelijke telefoons

Meer zien? In onderstaande video toont Van Doormolen drie bijzondere wapens die op het eerste gezicht onschuldiger lijken dan ze zijn: een telefoon en een wandelstok die vuurwapens blijken en een iPhone waar je iemand serieus mee kan verwonden.