Tekst Jack Oosthoek

x
Leestijd: ± 60 seconden

Munitie en ondersteuningsmaterialen voor Oekraïense F-16’s

Nederland levert onderhouds- en instandhoudingsmaterialen voor de F-16 ’s van Oekraïne. Ons land zorgt ook voor lucht-luchtraketten die deze gevechtsvliegtuigen kunnen gebruiken om het luchtruim van het land te verdedigen. Minister van Defensie Ruben Brekelmans maakte dat onlangs bekend tijdens een vergadering van de Ukraine Defense Contact Group (UDCG). Die was op luchtmachtbasis Ramstein in Duitsland.

“F-16 ‘s hebben ondersteuning en reservedelen voor hun instandhouding nodig. Zonder dat vliegen ze niet”, aldus de bewindsman. Nederland levert voor € 80 miljoen aan materialen. Naast grote hoeveelheden reservedelen gaat het om generatoren, kleine voertuigen, essentiële onderhoudsmaterialen, gespecialiseerd gereedschap en trappen. Met de lucht-luchtraketten kan Oekraïne vijandelijke toestellen uit de lucht halen. Wanneer het materiaal in Oekraïne arriveert is nog onbekend.

Het International Fund for Ukraine (IFU) is voor het eerst de grens van 1 miljard pond aan toegezegde steun voor het land gepasseerd. Dat deelde het fonds onlangs zelf mee. Ook Nederland draagt bij aan dit door het VK geleide fonds. Tot nu toe gaat het om 125 miljoen euro.

Bron: Defensie

x
Leestijd: ± 35 seconden

Marechaussee moet zich voorbereiden op grenscontroles

Minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie heeft de marechaussee opdracht gegeven zich voor te bereiden op verscherpte grenscontroles aan de landsgrenzen. “Ondertussen zijn we in gesprek met Duitsland over samenwerking”, aldus de minister afgelopen dinsdag in reactie op uitspraken van de leider van haar partij, Geert Wilders. 

De PVV-voorman riep het kabinet eerder op om het Duitse voorbeeld zo snel mogelijk te volgen: “Als Duitsland het kan, waarom zouden wij het dan niet kunnen? Wat mij betreft: hoe eerder, hoe beter.” Wilders kreeg bijval van VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Zij noemt het ‘superinteressant’ wat Duitsland doet. Zij voegde er wel aan toe dat ondernemers niet mogen worden gedupeerd door files aan de grenzen.

De Duitse regering maakte maandag bekend dat vanaf volgende week weer paspoortcontroles worden uitgevoerd aan alle grenzen. De Duitsers hopen op een ‘enorme uitbreiding’ van het aantal mensen dat aan de grens de toegang wordt geweigerd. Dat betekent dat ook aan de Duitse kant van de Duits-Nederlandse grens gecontroleerd gaat worden. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft die wens ook voor de Nederlandse kant. 

Bron: Volkskrant 

x
Leestijd: ± 40 seconden

Zr.Ms. Holland onderschept drugs

Het stationsschip in het Caribisch Gebied Zr.Ms. Holland heeft begin september 2.320 kilo drugs onderschept. Het betrof 52 pakketten met daarin 210 kilo cocaïne en 2.110 kilo marihuana. Het was de eerste vangst van de Holland sinds het fregat Zr.Ms. Groningen afloste als stationsschip in de West. 

De vangst werd gedaan na een melding van een kustwachtvliegtuig. Het smokkelvaartuig, een go fast met 9 man aan boord, voer in de wateren rond Aruba, Bonaire en Curaçao. De Holland zette haar beide FRISC-onderscheppingsboten in, met aan boord gecombineerde teams van bemanningen. De NH90 boordhelikopter assisteerde vanuit de lucht.

Nadat de verdachten het bevel zich over te geven hadden genegeerd, werd de motor van de go fast kapotgeschoten. De opvarenden en drugs zijn overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht. Een gewonde verdachte werd met de NH90 voor een medische behandeling naar Curaçao overgevlogen. 

Bron: Defensie.nl

x
Leestijd: ± 25 seconden

Marechaussee houdt Turkse vrachtwagenchauffeur aan

De marechaussee heeft begin deze week in Zwolle een 23-jarige Turkse vrachtwagenchauffeur aangehouden. Dat gebeurde nadat in een bedrijfspand in Zwolle een oplegger met tientallen zwemvesten was aangetroffen. 

De man wordt verdacht van voorbereidingen voor mensenhandel. Zwemvesten worden vaak gebruikt om migranten in bootjes de oversteek naar Groot-Brittannië te laten maken, met alle gevaren van dien. De marechaussee werkt veel samen met omringende landen om dit soort mensensmokkel tegen te gaan. Door informatie te delen kregen ze de oplegger en de Turkse man in het vizier.  

Bron: ANP

x
Leestijd: ± 40 seconden

Wereldhavendagen opnieuw voltreffer

De Wereldhavendagen waren ook dit jaar weer een succes. Maar liefst vierhonderdduizend belangstellenden kwamen afgelopen weekend af op het evenement in Rotterdam. De marine speelde een prominente rol.

De bezoekers konden onder meer rondkijken op de marineschepen Zr.Ms. Johan de Witt en Zr.Ms. Luymes. De belangstelling was groot. Voor alle schepen stonden lange rijen. Ook bestond de mogelijkheid om met leden van het Korps Mariniers te praten en hun wapens en voertuigen te bekijken.

Op de Maas verzorgde de marine diverse demonstraties, zoals de ‘bevrijding’ van de bemanning van een zogenaamd gekaapt schip. Ook dropte een laag over de rivier vliegende helikopter oefentorpedo’s.

In totaal waren tijdens de Havendagen veertig schepen te bezichtigen en werden op het water 34 demonstraties gegeven. Ruim vijfhonderd man personeel was in touw om het evenement in goede banen te leiden.

Bron: Defensie.nl

x
Leestijd: ± 60 seconden

Hongarije verwelkomt nieuw transportvliegtuig

De eerste Hongaarse KC-390 Millenium is vorige week afgeleverd. Begeleid door twee JAS Gripen straaljagers arriveerde het transportvliegtuig - dat ook door Nederland is gekocht - op de vliegbasis Kecskemét ten zuiden van Boedapest. De Hongaren hebben twee toestellen gekocht bij vliegtuigfabrikant Embraer uit Brazilië. Ons land heeft vijf vliegtuigen aangeschaft van het subtype C-390M.

Volgens de Hongaarse defensieminister Kristóf Szalay-Bobrovniczky opent de introductie van het nieuwe transportvliegtuig 'een nieuwe dimensie voor de Hongaarse krijgsmacht'. "De levering garandeert dat we altijd kunnen beschikken over capabel en betrouwbaar militair materieel. We hebben lang gewacht op dit moment."

De Millenium is een veelzijdig toestel. Het kan tot tachtig volledig uitgeruste militairen vervoeren, maar ook voertuigen of andere militair materieel. Het kan deze vracht ook vanuit de lucht met precisie droppen. Daarnaast kan het parachutisten vervoeren en is het aangepast voor medisch luchttransport. Bijzonder is dat de KC-390 zowel zelf in de lucht kan worden bijgetankt, maar ook andere vliegtuigen van brandstof kan voorzien. De kist is uitgerust met  geavanceerde zelfbeschermingsapparatuur. Daaronder een lasersysteem om vijandelijke raketten te onderscheppen.

Bron: Hongaarse luchtmacht

x
Leestijd: ± 60 seconden

Militaire rang voor Poolse honden

In Polen hebben vier honden een officiële militaire rang gekregen. Daarmee worden ze geëerd voor hun diensten voor de krijgsmacht. De viervoeters worden vanwege hun sterke reukvermogen ingezet om explosieven te vinden.

In alle gevallen gaat het om herders, afkomstig uit Duitsland, België (twee) en ons land. Einar, Eliot, Enzo en Emi kregen tijdens een officiële ceremonie in de hoofdstad Warschau de rang van soldaat. 

Het besluit om honden een militaire rang toe te kennen komt van de hoogste Poolse militair, generaal Wieslaw Kukula. Ze kunnen het schoppen tot sergeant. Korporaal Daniel Kesicki begeleidt Eliot, met wie hij de speciale training doorliep. "Ik zie de rang als de symbolische erkenning dat de hond ons land dient en verdedigt." 

De beesten ondergingen een basistraining en hebben een jaar diensttijd achter de rug. Afgelopen zomer deden ze dienst bij de Olympische Spelen in Parijs.

Bron: nu.nl

x
Leestijd: ± 35 seconden

Jonge Amerikaanse luchtmachtvliegers moeten roer omgooien

Pas opgeleide vliegers van de Amerikaanse luchtmacht moeten mogelijk op andere toestellen gaan vliegen dan gevechtsvliegtuigen of bommenwerpers. Oorzaak is een tekort aan bemanningen.

De luchtmacht van de VS kampt met een tekort aan 1.848 piloten, onder wie 1.142 gevechtsvliegers. De luchtmacht noemt het nieuwe beleid een ‘belangrijke maar noodzakelijke beleidswijziging’. “Alle carrièremogelijkheden komen open te staan voor afgestudeerden van de T-38 opleiding. In plaats van een jaar te wachten op vacatures bij hun gekozen eenheden, zullen nieuwe piloten andere banen krijgen, bijvoorbeeld op mobiliteits- en bijtankvliegtuigen.”

De Amerikaanse luchtmacht worstelt al ongeveer een decennium met een vliegertekort. Vaak worden er aanzienlijke bonussen uitgedeeld om het tekort het hoofd te bieden.

Bron: Military.com