Tekst kapitein Jessica Bode

x
Leestijd: >60 seconden

Storing Defensie in NAFIN-netwerk

Defensieminister Brekelmans heeft in een Kamerbrief gemeld dat de grote IT-storing bij de Nederlandse overheidsdiensten deze week, is veroorzaakt door een softwarefout op het zogenoemde Netherlands Armed Forces Integrated Network (NAFIN). De problemen die dat veroorzaakte zijn inmiddels grotendeels verholpen.

“Door een fout in de softwarecode is een probleem ontstaan in de tijdsynchronisatie”, schrijft Brekelmans. “Hierdoor was het niet mogelijk om verbinding te maken met het netwerk. Er is vooralsnog geen indicatie dat de storing is veroorzaakt door een kwaadwillende partij. Ook is de veiligheid van processen bij Defensie niet in gevaar geweest.”

NAFIN is een zwaarbeveiligd netwerk dat honderdtachtig defensielocaties digitaal met elkaar verbindt. Ook wordt het gebruikt bij datacenters van verschillende ministeries en politiebureaus. Het systeem bestaat onder meer uit een glasvezelnetwerk van zo'n 3.300 kilometer, dat in 1996 werd opgeleverd.

De storing heeft tussen dinsdagavond en donderdagavond voor flink wat problemen gezorgd bij onder meer de Kustwacht, de Koninklijke Marechaussee, DigiD, een aantal gemeentelijke diensten en de GGD. Hulpdiensten kregen als gevolg van de storing problemen met hun communicatie- en alarmeringssysteem, waardoor ze onderling moeilijker konden communiceren. Noodnummer 112 was tijdens de storing wel bereikbaar en de hulpdiensten konden terugvallen op noodscenario's. Er waren geen gevolgen voor de alarmering en inzet. Op Eindhoven Airport kon urenlang kon niet worden gevlogen. De luchthaven is onderdeel van de militaire Vliegbasis Eindhoven en valt daarom onder beheer van Defensie.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

‘Oekraïne mag Nederlandse F-16's in Rusland inzetten’

Oekraïne mag Nederlandse F-16's inzetten op Russisch grondgebied. Nederland heeft geen restricties gesteld aan het gebruik en bereik van de F-16.

“De middelen die wij leveren kan Oekraïne inzetten zoals het land wil, mits gehouden wordt aan het humanitair oorlogsrecht”, reageert Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim tegen de NOS. “De Amerikanen zijn het daar deels mee eens”, vervolgt de hoogste militair van ons land, die op bezoek is bij zijn collega's in de Verenigde Staten. “Zij hebben andere restricties, maar hebben ook andere wapensystemen geleverd.”

Nederland heeft 24 F-16’s beschikbaar gesteld voor Oekraïne. De generaal zegt niet hoeveel daarvan al zijn geleverd of ingezet.

Bron: NOS

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Staphorst en de Maasvlakte in beeld voor uitbreiding krijgsmacht

Defensie heeft twee nieuwe locaties op het oog voor uitbereiding en oefening; Staphorst en de Maasvlakte. De locaties zijn een aanvulling op al eerder aangemerkte gebieden die de krijgsmacht onderzoekt binnen het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie.

In Staphorst gaat het om uitbreiding van een munitieopslag. De gemeente heeft op de mogelijkheid gewezen. De Maasvlakte, door de provincie Zuid-Holland aangedragen, geldt als te onderzoeken gebied voor zogeheten amfibische trainingen.

De krijgsmacht groeit en om het eigen grondgebied en dat van bondgenoten te kunnen verdedigen is er meer ruimte nodig om te trainen, voor opslag en om materieel van andere landen te verplaatsen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 15 seconden

Uitgifte noodpaspoorten tijdelijk niet mogelijk

Op dit moment is het niet mogelijk om een noodpaspoort aan te vragen. De Koninklijke Marechaussee werd hard aan een oplossing.

“Helaas ondervinden we nog steeds problemen door de IT-storing die eerder deze week ontstond. Daardoor kunnen we op dit moment in heel het land geen noodpaspoorten uitgeven”, reageert de marechaussee.

Reizigers zonder geldig paspoort of identiteitskaart kunnen in uitzonderlijke gevallen en onder strikte voorwaarden een noodpaspoort aanvragen op verschillende locaties van de marechaussee.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

C-130 Hercules na zeventig jaar nog altijd succesvol

De C-130 Hercules vierde vorige week de zeventigste verjaardag. Het militaire transportvliegtuig dat voornamelijk mens en materieel vervoerd is nog steeds operationeel bij tientallen krijgsmachten over de hele wereld. Bovendien wordt het toestel nog altijd geproduceerd.
Hoewel het vliegtuig zijn herkenbare vorm en ontwerp heeft behouden, zijn er sinds de eerste vlucht op 23 augustus 1954 natuurlijk wel veel verbeteringen aangebracht. Sinds de eerste levering aan de Amerikaanse luchtmacht in 1956, zijn er ruim 2.500 exemplaren gebouwd door Lockheed Martin. Van de huidige, de C-130J Super Hercules, met vernieuwde motoren en elektronica, zijn er inmiddels alweer ruim vijfhonderd verkocht. De fabrikant heeft ook een versie voor de civiele markt; de L-100 en de nieuwste versie, de LM-100J.

Bron: AeroTime

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Defensie houdt Kromhout dicht Open Monumentendag

Vanwege potentiele veiligheidsrisico’s blijft de Kromhoutkazerne in Utrecht dicht tijdens de Open Monumentendag 2024. De andere locaties blijven, ondanks eerdere berichtgeving in de Defensiekrant, wel open.

Ondanks grote inzet om de poorten te openen, heeft Defensie “na zorgvuldige afwegen besloten dat het vanwege de veiligheid toch niet mogelijk is om deel te nemen”, aldus een woordvoerder van de Utrechtse kazerne.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 15 seconden

Brand aan boord van de Evertsen

Aan boord van het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Evertsen is gisterochtend brand uitgebroken. Het schip lag op dat moment in de marinehaven in Den Helder.

Het vuur ontstond door nog onbekende oorzaak bij een van de dieselgeneratoren. Na een paar uur konden de vlammen worden gedoofd. Er zijn geen gewonden. Over de omvang van de schade is nog niets te zeggen. Naar de oorzaak van het incident wordt onderzoek gedaan.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

‘Amerikaanse bommenwerpers terug naar staat van paraatheid’

Amerikaanse expert pleiten ervoor om de Amerikaanse nucleaire bommenwerpers weer in hoogste staat van paraatheid te brengen.

“Sinds 1991 zijn de Amerikaanse bommenwerpers niet meer paraatheid gebracht, maar de nucleaire dreigingen van China, Rusland en Noord-Korea vereisen toch een andere visie”, aldus het Amerikaanse congreslid John Garamendi.

Volgens het US Strategic Command (STRATCOM) is de nucleaire dreiging momenteel ernstig. Rusland zou beschikken over een tactisch nucleair arsenaal dat tien keer groter is dan dat van de Verenigde Staten. China zal naar verwachting rond 2035 een nucleaire evenknie van de VS worden. “En Noord-Korea bouwt aan een aantal kernwapens dat, volgens dictator Kim Jong-Un, de komende jaren exponentieel groeit.”
NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg stelde in juni dat Rusland mogelijk Noord-Korea, en China, technische ondersteuning en nucleaire stoffen kan leveren in ruil voor hulp tegen Oekraïne.

Bron: BreakingDefense