Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier dan ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

Tekst: Evert Brouwer | Foto's: Diversen

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij waarin het steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-35’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Hornets terug naar het nest

Op de roadtrips van Coert van Breda door de Verenigde Staten zijn de vliegbases van de US Air Force regelmatig een gewilde tussenstop. Zo ook tijdens zijn meest recente reis, die langs Gowen Field Air National Guard Base bij Boise in de staat Idaho voerde. Dit is de thuisbasis van 124th Fighter Wing, die vliegt met de legendarische A-10 ‘Thunderbolt’. Het was dan ook verrassend dat Coert vier F/A-18 Hornets van Marine Fighter Attack Squadron 323, Death Rattlers, [op de foto] wist vast te leggen. “Ze stonden klaar voor vertrek [terug] naar hun thuisbasis, Marine Corps Air Station Miramar (Californië)”, vertelt de reislustige fotograaf.

Vier F/A-18 Hornets staan gereed voor vertrek op Gowen Field.

Trouwe bondgenoot

Het was Wereld Hondendag, afgelopen maandag. Reden te meer om trouwe viervoeters in het zonnetje te zetten. In dit geval Daria, die samen met haar baasje van de luchtmacht Andrew Melis een parcours loopt op Travis Air Force Base in Californië. Military Working Dogs, zoals ze worden genoemd, zijn getraind om verdachten in bedwang te houden of af te schrikken. Afhankelijk van hun opleiding kunnen ze ook explosieven, verdovende middelen en andere schadelijke materialen detecteren. De Amerikaanse strijdkrachten kiezen uit drie rassen voor verschillende acties: de Belgische of Mechelse herder (Malinois), de Duitse herder en de labrador.

Een luchtmachtmilitair laat een hond over een obstakel springen.

Loods uitgezwaaid

Militairen van de USNS Burlington (T-EPF 10) kijken toe hoe een Panamese loodsboot wegvaart. Het snelle Amerikaanse ‘passagiersschip’ van de Spearhead-klasse is net vertrokken uit Colón, Panama, waar het heeft deelgenomen aan de oefening Continuing Promise 2024. Deze is dan weer onderdeel van een initiatief om de capaciteit en interoperabiliteit van de partnerlanden in de regio te vergroten. De foto is genomen door matroos tweede klas Adriones Johnson.

Met de ondergaande zon op de achtergrond zien opvarenden van USNS Burlington de boot van de loods wegvaren.

Italiaans bezoek

Italiaanse mariniers van de San Marco Marine Brigade fastropen (dalen af) vanuit een NH90 op de Amerikaanse destroyer USS Dewy (DDG 105), een schip van de Arleigh Burke-klasse. De oefening vond plaats in de Filipijnse Zee. De Dewey maakt deel uit van Destroyer Squadron (DESRON) 15, het grootste squadron van de marine en een belangrijk onderdeel van de Amerikaanse zevende Vloot. De foto werd genomen door matroos 1e klas Greg Johnson.

Italiaanse mariniers dalen af uit een NH90.

Schemergevecht

Een Amerikaans pantservoertuig patrouilleert bij zonsondergang. Het voertuig maakt deel uit van de OPFOR (opposing forces, de zogenaamde vijand) tijdens de NAVO-oefening Paladin Strike op de militaire basis Ādaži; de thuisbasis van de multinationale gevechtsgroep van de NAVO in Letland. De oefening, waarbij zware artillerie en luchtdoelartillerie worden ingezet, geldt als voorbereiding op de mega-oefening Silver Arrow volgende maand.

In de schemer staat een Amerikaans pantservoertuig op een heuvel.

Explosieve grond

De Australische militair fotograaf korporaal Sam Price fotografeerde mineurs, gespecialiseerd in het gecontroleerd laten springen van explosieven, die aan boord gaan van een Australian Air Force C-130J Hercules. Ze gaan op weg naar de Salomonseilanden en doen daar op verzoek van de regering van de eilandengroep mee aan operatie Render Safe. Daarmee steunt Australië de Explosive Ordinance Disposal (EOD) van de Royal Solomon Islands Police Force (RSIPF). Specialisten uit de Verenigde Staten, Japan, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Korea sluiten ook aan. Op de eilanden liggen nog veel restanten van munitie en explosieven uit de Tweede Wereldoorlog, die nog steeds een gevaar vormen voor de bevolking. Vorige week werden in de nabijheid van een school in de hoofdstad Honiara tweehonderd Amerikaanse artilleriegranaten opgegraven.

Australische militairen gaan aan boord van een C-130J Hercules.

Zandzakken voor de deur

In de stromende regen vullen matrozen van de US Navy zakken met zand op de Amerikaanse Joint Base Charleston in South Carolina. Dit deden ze ter voorbereiding op orkaan Debby, die eerder deze maand aan land kwam. De foto van soldaat Nahaku Takahashi sluit goed aan bij de bijeenkomst over de gevolgen van klimaatverandering voor krijgsmachten in de wereld, die vorige week plaatsvond op de US Naval Academy in Annapolis, Maryland. Onderminister van Defensie Kathleen Hicks verklaarde toen dat geen enkel land het probleem alleen kan oplossen.

Amerikaanse militairen vullen zandzakken als voorbereiding op de komst van de orkaan Debby.

Blik op de einder

De terugkeer van het logistiek- en bevoorradingsschip Zr.Ms. Karel Doorman, die vorige week in de haven van Den Helder aankwam, was voor veel ‘marinegezinnen’ het hoogtepunt van dit jaar. De laatste loodjes wegen het zwaarst, ook voor dit kind dat uitkijkt naar de thuiskomst van een van de 250 opvarenden. Het schip heeft de afgelopen vier maanden in de Rode Zee en Golf van Aden bijgedragen aan de bescherming van internationale scheepvaart tegen de dreiging van Houthi’s. Het verzorgde de logistieke ondersteuning en voorzag andere deelnemende schepen onder meer van brandstof, munitie en goederen. Onze fotograaf John van Helvert legde de terugkeer vast.

Een kind staart over de zee, waar in de verte Zr.Ms. Karel Doorman zichtbaar is.

Machtig geronk

Dankzij jonge inzenders als Mehdi Manshanden en Brian van den Heuvel zit het voor de toekomst van deze rubriek wel goed. Maar het is zeker niet alleen de jeugd die LENS! van foto’s voorziet. Neem Maria en Henk Beex, die tijdens hun dagelijkse wandelronde over de Oirschotse Heide dikwijls militair materieel tegenkomen. “Van het landen en opstijgen van een helikopter kijken we niet meer op; er moet geoefend worden!” schrijft Maria ons. “Maar het geluid van een Chinook is en blijft machtig. Het is altijd bijzonder als de bemanning vrolijk zwaait.” Daaraan hebben we niets toe te voegen. Of het zou moeten zijn dat we alle inzenders vragen altijd de veiligheid in acht te nemen.

Een Chinook vertrekt in de bosachtige omgeving van de Oirschotse Heide

Nóg een rondje

Zoals gezegd doen de Beexjes dagelijks hun ronde over de Oirschotse Heide. Of er dan gezellig wordt gekeuveld of dat het oneindige ‘Potje met vet’ over de heide schalt, dat weten we niet. Wel dat de camera altijd paraat is. Want op hun uitje stuitten Maria en Henk recent op twee Boxers van de genie. Deze zwaargewichten zijn in de tussentijd alweer tien jaar bij de landmacht in dienst. Het debuut voor de versie van de genie vond in 2015 plaats op het Franse oefenterrein La Courtine, ooit zo mooi bezongen door Rijk de Gooijer in ‘Brief uit La Courtine’.

Twee Boxers Genie staan stil in de bosschages.

Oud en nieuw

Ook Jan Hartsink behoort tot de ‘oudere jongeren’ onder ons, zoals Van Kooten en de Bie de boomer-generatie ooit noemden. Hij grasduint graag in zijn fotoarchieven en selecteert dan een fraaie prent voor deze kolommen. Toen we Jan lieten weten dat historisch materiaal niet de bedoeling is, reageerde hij: “Akkoord, ik zal me gaan beperken tot actueel”, om vervolgens toch nog een ‘oudje’ in te sturen. Het is de fly-by van een F-16 en een F-35 in juni 2016. “Ik stond naast veel anderen op de Scheveningse Pier. Met de kennis van nu denk ik dat we allemaal blij mogen zijn dat Defensie dit hoogwaardige vliegmaterieel up-to-date heeft kunnen houden. En dat Nederland een deel van de F-16’s aan Oekraïne schenkt om zich moedig te kunnen verdedigen tegen onterechte en zinloze agressie”, luidt zijn toelichting. Dat is dan wel weer een actueel tintje.

Een F-35 en een F-16 vliegen naast elkaar door de lucht.