Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Grootste strategische verplaatsing in geschiedenis landmacht van start

Ruim 4.500 Nederlandse landmachtmilitairen zijn dinsdag begonnen aan de grootschalige NAVO-oefening Steadfast Defender. Het is een van de grootste strategische verplaatsingen in de geschiedenis van de landmacht.

Zodoende waren er dinsdag en woensdag opvallend veel militaire voertuigen te zien op de Nederlandse wegen, onder begeleiding van de Koninklijke Marechaussee. Vanaf Oirschot verplaatsten de militaire colonnes zich via verschillende routes naar een terrein in het Duitse Altmark. Een dag later bouwden ze een pontonbrug over de IJssel bij Welsum en Olst, waar tachtig voertuigen overheen gingen. De drijvende brug was niet zichtbaar voor publiek.

In Duitsland trainen de Nederlandse militairen de inzet tijdens een groot conflict. Ze oefenen verschillende gevechtssituaties. Hierbij werken alle militaire disciplines nauw samen. Verkenners, vuursteun en luchtdoelverdediging ondersteunen de pantserinfanterie in het gevecht. Andere militairen houden zich bezig met de bevoorrading en transport. Zij moeten zorgen dat de gevechtseenheden het volhouden. De geneeskundige eenheden voeren ‘slachtoffers’ af om ze te behandelen.

Na de oefening in Altmark reizen achthonderd Nederlandse militairen door Polen naar Litouwen. Deze eenheid houdt daar nog een tweede veldoefening van twee weken. In totaal doen ruim negentigduizend militairen uit de 32 NAVO-lidstaten mee aan Steadfast Defender.

Bron: Defensie

x
Leestijd: >60 seconden

Kabinet schuift met geld om NAVO-norm te halen

Met verwoede pogingen probeert het demissionaire kabinet ook de komende jaren de NAVO-norm te halen. Volgens bronnen wordt er flink met geld geschoven op de defensiebegroting om dat voor elkaar te krijgen. Of het daadwerkelijk genoeg is om twee procent van het bruto binnenlands product (bbp) uit te geven, wordt nog betwijfeld.

Defensie is volgens ingewijden het moeilijkste deel van de Voorjaarsnota die minister Van Weyenberg (Financiën) vandaag wil voorleggen aan de ministerraad. Enerzijds investeert Nederland sinds de oorlog in Oekraïne, na jarenlange bezuinigingen, weer fors meer in de krijgsmacht. Anderzijds lukt het niet om die miljarden euro’s extra daadwerkelijk uit te geven; vanwege gebrek aan personeel staan er duizenden vacatures open en vanwege grote tekorten aan grondstoffen en grote vraag wereldwijd kan niet al het gewenste materiaal worden ingekocht.

Daardoor bleven de defensie-uitgaven, volgens cijfers van de NAVO, vorig jaar steken op 1,63 procent. Dat kwam ook doordat de economie dat jaar flink groeide, waardoor Nederland nóg meer moet uitgeven om de twee procent te halen. Het maakt Defensie volgens bronnen een heet hangijzer in het kabinet tijdens de onderhandelingen over de voorjaarsnota.

Volgens ingewijden wordt er nu geld dat voor latere jaren bedoeld is naar voren gehaald. Het gat dat daarmee ontstaat wordt gecompenseerd door op termijn vijfhonderd miljoen euro structureel extra aan Defensie te besteden. Daarmee zou volgens sommige bronnen de komende jaren in elk geval de NAVO-norm gehaald worden, waarna het aan een nieuw kabinet is om dat ook daarna te regelen.

Toch blijft er twijfel of dat niet alleen op papier gaat lukken. De problemen die er nu al voor zorgen dat het niet lukt om alle defensiemiljarden uit te geven, houden de komende jaren nog aan. Volgens de bronnen lijkt de situatie op die van Nederland in de jaren dertig van de vorige eeuw. Toen wilde ons land extra wapens kopen vanwege de opkomst van nazi-Duitsland. Maar omdat ook andere landen in rijen bij de wapenfabrieken stonden lukte het ook toen niet om het geld voor de krijgsmacht echt te besteden.

Bron: Telegraaf

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Defensie oefent voor Elfstedentocht

Tientallen militairen hebben donderdag- op vrijdagnacht een 75 meter lange noodbrug aangelegd over het Van Harinxmakanaal in Leeuwarden. Het was een oefening voor een eventuele Elfstedentocht. De timing lijkt wat vreemd met de zomer voor de deur, maar de bouw gebeurde op verzoek van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elfsteden en Veiligheidsregio Fryslân.  

Voor de militairen geen probleem, ze moeten het bouwen van bruggen sowieso goed in de vingers hebben. Bijvoorbeeld in het geval er geen overspanning is en een militair konvooi toch naar de andere kant van het water moet. En mocht er ooit weer sprake zijn van een Elfstedentocht, dan staat Defensie paraat om op verzoek een noodbrug neer te leggen.

Bij deze oefening was volgens het scenario het ijs in de Zwettehaven van het Van Harinxmakanaal te zwak. Defensie moet in dat geval zo snel mogelijk een noodbrug aanleggen om de schaatsers veilig het kanaal te laten oversteken. De militairen slaagden erin om de brug in Leeuwarden binnen een uur neer te leggen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Explosief materiaal geruimd bij station Utrecht Vaartsche Rijn en in Friesland

In een pakket dat woensdag aan het begin van de middag werd gevonden bij het Utrechtse station Vaartsche Rijn heeft de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) explosief materiaal aangetroffen. Het pakket wordt ergens anders op een zogenoemde ‘springlocatie’ tot ontploffing gebracht.

Meerdere straten in de omgeving van de Bleekstraat werden afgesloten en drie huizen moesten worden ontruimd. Station Vaartsche Rijn is gedurende het onderzoek bereikbaar gebleven en het treinverkeer hoefde niet stilgelegd te worden.

Een dag later was de EOD ook druk met een explosief uit de Tweede Wereldoorlog. Dat werd in een weiland bij het Friese Wirdum tot ontploffing gebracht. Het ging om een Duitse geschutsgranaat met ontsteker. Het explosief werd vorige week gevonden bij grondonderzoek, omdat op het land aan de Eekwerderweg negentig wisselwoningen worden gebouwd.

Bron: Reformatorisch Dagblad, RTV Noord | Archieffoto ter illustratie: Mediacentrum Defensie

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Oud defensie-stas wordt burgemeester Maassluis

Tijdens een speciale raadsvergadering heeft de vertrouwenscommissie van de gemeente Maassluis woensdag oud-staatssecretaris van Defensie Jack de Vries voorgedragen als nieuwe burgemeester van de gemeente.

De 55-jarige De Vries die, na zijn vertrek als staatssecretaris in 2010, nauw verbonden bleef met Defensie, neemt de functie in de Zuid-Hollandse gemeente naar verwachting in juni op zich.

De burgervader in spe was gedurende zijn loopbaan onder meer voorlichter bij de Koninklijke Landmacht. Later was hij actief voor het CDA en daar jarenlang persoonlijk adviseur van toenmalig premier Balkenende. Op 18 december 2007 werd hij benoemd tot staatssecretaris van Defensie. Hij bekleedde deze positie tot 18 mei 2010. In die tijd was hij onder meer nauw betrokken bij de aanschaf van het nieuwe F-35 gevechtsvliegtuig van de luchtmacht.

Momenteel werkt De Vries in de rang van reserve-kolonel als hoofd Bureau Reservisten en Samenleving bij de Defensiestaf, ook is hij sinds 2021 voorzitter van de Raad van Toezicht bij het Nederlandse Veteraneninstituut.

Bron: Algemeen Dagblad

x
Leestijd: >60 seconden

Nederland belooft defensiesteun aan Moldavië

Nederland gaat het Oost-Europese Moldavië helpen op het gebied van Defensie, met name op het gebied van cyberaanvallen. “Wij moeten trainen en we moeten ons voorbereiden op een mogelijke oorlog in Europa”, benadrukte defensieminister Kajsa Ollongren bij BNR. De landen hebben hiertoe een intentieverklaring getekend.

Volgens Ollongren heeft Moldavië veel last van Russische inmenging en wordt er vanuit het Kremlin een hybride oorlog gevoerd tegen het land dat tussen Roemenië en Oekraïne ingeklemd ligt. Het is Ollongren duidelijk dat wanneer Rusland Oekraïne op de knieën heeft, Moldavië aan de beurt is. “Als Rusland succes zou hebben in Oekraïne, dan is Moldavië natuurlijk een van de kandidaten om daarna te worden aangevallen. Next in line. Zo voelen ze dat zelf ook.”

Daarom is het zaak om Moldavië weerbaar te maken en te voorkomen dat het land verdere destabiliseert als gevolg van Russische inmenging en desinformatie. “Ze hebben veel last van inmenging, hybride oorlogsvoering, cyberaanvallen en desinformatie”, zegt de demissionaire minister. “En dat is het terrein waar we ze kunnen helpen.”

Ollongren benadrukt dat ook de Nederlandse krijgsmacht baat heeft bij de hulp. “Het land biedt trainingsmogelijkheden waar we van kunnen leren.” Gevraagd naar de financiën zegt de minister dat het om een veel kleiner bedrag gaat dan dat met de hulp aan Oekraïne gemoeid is. “Met een paar miljoen kan je al veel doen.”

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Kapitein der mariniers b.d. Wim Elgers met militaire eer begraven

Kapitein der mariniers b.d Wim Elgers is deze week met militaire eer begraven. De 82-jarige was drager van het Bronzen Kruis voor zijn inzet als marinier in Nederlands Nieuw-Guinea. Bovendien was Elgers een gewaardeerd lid en oud-bestuurslid van de vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen (DMD).

“Wim zal gemist worden als man, vader, vriend, collega, strijder, kameraad en veteraan. Hij was er altijd voor iedereen, gevraagd en ongevraagd. Hij had een groot hart waarin voor iedereen een plekje was. Voor de dragers van militaire dapperheidsonderscheidingen, hun partners en de weduwen van de dragers”, aldus luitenant-kolonel Frans Erkelens, oud-voorzitter van de vereniging DMD.

In het verhaal via deze link vertelt Wilhelm Friedrich Johannes Elgers zijn bijzondere verhaal; van opkomst bij het Korps Mariniers in 1959 tot aan zijn moedige optreden tegen de vijand in Nieuw-Guinea in de jaren zestig van de vorige eeuw. Vorige week donderdag bezocht de huidig voorzitter commodore-vlieger Peter Tankink hem nog, waarbij Wim nog vol enthousiasme vertelde over zijn daden in Nieuw-Guinea.

Bron: Defensie | Foto: Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Rusland stuurt militaire instructeurs naar Niger

Het Russische ministerie van Defensie heeft militaire instructeurs en ander personeel naar het Afrikaanse Niger gestuurd, om het Nigerese leger te trainen en de militaire samenwerking op te bouwen.

Dit wijst erop dat het West-Afrikaanse land nauwere relaties met Moskou opbouwt. Rusland breidt zijn invloed in Afrika uit en wil laten zien dat het een vriendelijk land is, zonder koloniale geschiedenis in Afrika. In maart zegde Niger een samenwerkingsverband met de Verenigde Staten op. Dit samenwerkingsverband stelde Amerikanen in staat om vanuit twee bases in Niger operaties uit te voeren.

Buurlanden Mali en Burkina Faso hebben soortgelijke samenwerkingsverbanden met onder andere Frankrijk opgezegd en ook de banden met Rusland aangehaald. Ze worden net als Niger geregeerd door een militaire junta en kampen met islamitische opstandelingen die gelieerd zijn aan Al Qaida en Islamitische Staat. Drie miljoen mensen zijn als gevolg van het geweld op de vlucht geslagen, aldus de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) begin deze week.

Bron: ANP

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Nieuwe Amerikaanse richtlijn voor Unidentified Anomalous Phenomena

Het Joint Chiefs of Staff (JCS), het militair adviesorgaan van de Amerikaanse overheid, heeft een nieuwe richtlijn uitgegeven voor het rapporteren van waarnemingen van Unidentified Anomalous Phenomena (UAP).

Het document legt de nadruk op het melden van incidenten en waarnemingen van ongeïdentificeerde vliegende voorwerpen of ongeïdentificeerde verschijnselen in de lucht, door militair personeel. Ook zijn er specifieke richtlijnen opgesteld voor het verzamelen en indienen van rapporten. De Amerikaanse overheid verzamelt consistente en betrouwbare gegevens over deze fenomenen zodat wetenschappers het verder kunnen onderzoeken.

Volgens de UAP Coalitie Nederland is de richtlijn een belangrijke stap voorwaarts in de erkenning van deze ongeïdentificeerde verschijnselen, maar is er nog veel werk aan de winkel voor volledig begrip van dit fenomeen. “We blijven ons inzetten voor het verzamelen van nauwkeurige en gedetailleerde waarnemingen en we roepen op tot internationale samenwerking om dit doel te bereiken.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Landmacht vrachtwagen betrokken bij botsing in Duitsland

Een vrachtwagen van de landmacht is deze week in botsing gekomen met een civiele vrachtwagen op de Duitse Autobahn.

De chauffeur van het civiele voertuig raakte lichtgewond en is voor controle naar het ziekenhuis gebracht. Het ongeluk gebeurde tussen Bremen-Arsten en de Stuhrdriehoek.

De Duitse politie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. Naderhand wordt het overgedragen aan de marechaussee die daar ook ter plaatse is. De vrachtwagen nam deel aan de NAVO-oefening Steadfast Defender.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Marechaussee botst met personenauto

Een motorrijder van de Koninklijke Marechaussee is woensdag tegen het eind van de middag in Venlo in botsing gekomen met een auto.

Het ongeluk ontstond rond kwart voor zes op de Columbusweg, toen de auto een bedrijventerrein op wilde draaien. De motorrijder kwam ten val. Hij werd ter plekke nagekeken, maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis.

Bron: De Limburger | Archieffoto ter illustratie: Mediacentrum Defensie

Straf geëist tegen voormalig militair die vriendin stalkte

Het Openbaar Ministerie heeft 481 dagen celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk, een gedwongen behandeling en contactverbod geëist tegen een 42-jarige veteraan die zijn ex-vriendin en kinderen bijna een jaar lang bespioneerde met verborgen camera's en afluisterapparatuur.

De oud-militair kreeg PTSS na twee uitzendingen naar Afghanistan. Vastgesteld is dat de man bovendien leidt aan een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis. Daardoor is zijn gedrag onvoorspelbaar en soms ook agressief. Dat was de reden waarom de inwoner van de gemeente De Wolden vorig jaar zomer opgenomen werd in de veteranenopvang voor getraumatiseerde militairen in Eelde. Van Veilig Thuis en de politie mocht hij niet bij de woning komen, waar zijn toenmalige vriendin en zijn kinderen nog woonden. Woensdag bleek in de rechtbank in Assen dat hij eind september toch naar het huis is gegaan. “Ik wilde met haar praten”, zei hij met overslaande stem tegen de rechter. “Ik had mijn kinderen al vijftien weken niet gezien.”

Zijn ex-partner was heel bang voor hem. Volgens het slachtoffer heeft hij haar urenlang tegen haar zin vastgehouden. “Ik had de kinderen naar school gebracht en kwam nietsvermoedend thuis toen ik werd overvallen door jou”, sprak de vrouw in haar slachtofferverklaring. Uiteindelijk wist ze het huis te ontvluchten.

De man werd opgepakt en zit sindsdien in voorarrest. Volgens de officier van justitie escaleerde het die bewuste ochtend in september, maar ging er heel wat aan vooraf. De man had in het geheim verborgen camera's en afluisterapparatuur in huis geplaatst, al voor hij uit de woning was gezet. Er zaten onder meer camera's in de afzuigkap, dvd-speler en de wekkerradio in de slaapkamer. Ook had de man een tracker onder de auto geplaatst, zodat hij alle reisbewegingen van de vrouw in de gaten kon houden terwijl hij in de veteranenopvang zat. Uit onderzoek bleek dat hij sinds eind 2022 een logboek bijhield van alles wat zij en de kinderen deden.

Naast de PTSS en dwangmatige persoonlijkheidsstoornis achten deskundigen de man verminderd toerekeningsvatbaar. Zij adviseren behandeling in een forensisch psychiatrische kliniek. De officier van justitie vindt dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan stalking en mishandeling. Zij eiste 481 dagen cel, waarvan bijna de helft voorwaardelijk, een gedwongen behandeling en een contactverbod. De man hoeft dan niet terug de cel in, maar moet zo snel mogelijk naar een behandelkliniek. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Bron: Dagblad van het Noorden