Tekst Kirsten de Vries
Foto Mediacentrum Defensie

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Zr.Ms. Walrus als eerste onderzeeboot uit dienst

Een bijzonder moment komende week bij de marine: voor het eerst sinds 8 december 1995 wordt er een onderzeeboot uit dienst gesteld. Het gaat om de Zr.Ms. Walrus.

Het uit dienst halen van de Zr.Ms. Walrus maakt onderdeel uit van de vervanging van de Walrusklasse. De boot werd in 1992 in dienst gesteld maar is niet gemoderniseerd en ligt al enige tijd op het droge in Den Helder. Belangrijke reservedelen zullen uit de boot worden gehaald en klaargemaakt worden voor andere onderzeeboten.

Om de capaciteit overeind te houden tot de komst van de nieuwe onderzeeboten, wordt het totale aantal teruggebracht van vier naar twee. Naast de Walrus zal ook de Zeeleeuw uit dienst worden gehaald. Welke boten de huidige vier onderzeeboten gaan vervangen, is nog onduidelijk. Begin 2024 wordt de keuze voor een bouwwerf bekendgemaakt.

Bron: marineschepen.nl

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Forensisch Opsporingsteam onderzoekt opnieuw oorlogsmisdrijven in Oekraïne

Voor de vierde keer doet een team van het Forensisch Opsporingsteam onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdrijven in Oekraïne. Het team van ongeveer veertig mensen bestaat uit specialisten van de Koninklijke Marechaussee. Het werk wordt uitgevoerd onder de vlag van het Internationaal Strafhof (ICC).

Experts van andere defensieonderdelen vullen de eenheid aan, net als enkele deskundigen uit België en Tsjechië. De werkzaamheden van het team zijn onder meer het veiligstellen van sporen op een crime scene en het onderzoeken van digitale middelen zoals smartphones of camera’s. Het team zal ongeveer zes weken aan het werk zijn in Oekraïne.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Nieuw commando voor Defensie

Defensie is sinds deze week een nieuw commando rijker. Op de Legerplaats Ermelo was woensdag de oprichtingsceremonie van het Geneeskundig Commando. Dit voert de regie over de volledige grondgebonden operationele gezondheidszorgketen.

Het opvangen, behandelen en afvoeren van grote aantal gewonden is door de oorlog in Oekraïne een actueel thema. Naast het oprichten van het Geneeskundig Commando wordt er geïnvesteerd in de keten. Er wordt extra personeel geworven. Ook staan investeringen in nieuw materieel op de planning.

“Er komt letterlijk en figuurlijk weer meer verband in de keten”, zei Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen dan ook bij de oprichtingsceremonie. Hij droeg vervolgens symbolisch de eenheidsvlag over aan kolonel Henry Bloemendal. Die is daarmee de eerste commandant. Volgens Wijnen is met deze oprichting de basis gelegd, “maar het daadwerkelijke bouwen gaat nu pas beginnen.”

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Defensie neemt aanbevelingen Inspectie over na onderzoeken ongevallen

Defensie neemt de aanbevelingen over die de Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) doet naar aanleiding van onderzoeken naar twee ongevallen. Bij beide ongevallen liep een militair blijvend letsel op.

De IVD onderzocht een schietongeval dat in 2021 plaatsvond op Kamp Marmal in Afghanistan. Een militair werd hierbij ongewild geraakt met scherpe munitie uit een wapen van een Nederlandse collega. Het andere ongeval waarnaar onderzoek is gedaan, gebeurde in 2019. Hierbij viel een militair van een infanteriegevechtsvoertuig (CV90). Dat gebeurde tijdens het uitvoeren van herstelwerkzaamheden.

Naar aanleiding van het ongeval in Afghanistan beveelt de IVD aan om meer aandacht te hebben voor veiligheid in voorbereiding op en uitvoering van de missies. Bijvoorbeeld door deze vooraf met commandanten en overige sleutelspelers al te beoefenen. Verder wordt opgeroepen beheersmaatregelen en de individuele discipline tijdens missies te stimuleren en hier ook op toe te zien. Met name op het gebied van wapens en munitie. Bij het onderzoek naar de val van de CV90 kon de Inspectie niet vaststellen hoe dat gebeurde. Wel hadden maatregelen gericht op veiligheid de val kunnen voorkomen of de gevolgen kunnen beperken, stelt ze.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Nieuwe website museum Bronbeek

Het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek richten zich op de toekomst met de lancering van een nieuwe website. Deze stap markeert ook de aanloop naar een veelbelovende tentoonstelling.

De vernieuwde website is de eerste digitale mijlpaal op weg naar een geïntegreerde aanpak van alle aspecten van het landgoed en het museum. Met de site presenteert Bronbeek zich op eigentijdse wijze. Bezoekers vinden er informatie over de vele activiteiten, zoals tentoonstellingen, educatieve programma's en evenementen.

Na de lancering gaat Bronbeek aan de slag om de archieven, collecties en educatieve materialen online toegankelijker te maken. Dit alles ter voorbereiding op een tentoonstelling over het handelen van de koloniale overheid en de gevolgen daarvan voor de verschillende bevolkingsgroepen. De tentoonstelling opent in de loop van 2024 en moet de bezoekers een onvergetelijke ervaring geven.  


Bron: Defensie      

x
Leestijd: +/- 15 seconden

Zes mannen aangehouden voor overlast in vliegtuig

Op Schiphol heeft de Koninklijke Marechaussee zes mannen aangehouden die voor overlast zorgden tijdens een vlucht van Polen naar Nederland.

Een van hen verzette zich tijdens de aanhouding. De Marechaussee heeft de zes mannen meegenomen voor verder onderzoek. De gezagvoerder heeft aangifte gedaan.

Bron: Koninklijke Marechaussee

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Dirigent kapitein Peter Kleine Schaars wint Buma Award

Componisten Peter Kleine Schaars en Ray Farr hebben de Buma Blaasmuziek Awards 2023 gewonnen. Kleine Schaars is werkzaam als dirigent van het Orkest van de Koninklijke Marechaussee.

De geboren Deventenaar zette zijn eerste stappen in de muziekwereld toen hij tien jaar oud was. Door een gebrek aan trombonisten in de regio speelde hij als jonge jongen al in diverse orkesten. Zijn militaire dienstplicht vervulde hij bij het Korps Mariniers. In 1989 ging Kleine Schaars aan de slag bij de Marinierskapel. Hij werkte er onder meer als trombonist en assistent-dirigent. Van 2013 tot 2017 was Kleine Schaars chef-dirigent van de Marinierskapel, sinds 2017 is hij dirigent van het Orkest Koninklijke Marechaussee.

Als stafarrangeur schreef hij honderden composities en arrangementen welke al jarenlang gespeeld worden. Het winnen van de Buma Award is mede gebaseerd op basis van zijn jarenlange bijdrage en toewijding aan de blaasmuziek.

De award wordt op 25 november uitgereikt tijdens de Fanfare Repertoire- en Netwerkdag in Nunspeet.

Bron: Klankwijzer.nl

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Rutte: steun voor Oekraïne niet aan het afkalven

De steun voor Oekraïne is helemaal niet aan het ‘afkalven’, meent demissionair premier Mark Rutte. Hij maakt zich ook geen zorgen over Amerikaanse steun voor de regering van president Volodymyr Zelensky.

“De steun in Europa is maximaal”, zei Rutte bij aankomst op een top van Europese leiders in het Spaanse Granada. Op die top komt de zogeheten Europese Politieke Gemeenschap samen, eerder opgericht als steun in de rug voor Oekraïne.

Rutte vreest ook niet dat de massale militaire steun uit de VS in gevaar komt door politieke onenigheid in het Congres. “Ik ben ervan overtuigd dat niet alleen de president, maar ook de twee grote partijen het absoluut eens zijn (…) over de steun aan Oekraïne.”

De laatste tijd neemt de kift in de EU over de hulp aan Oekraïne toe. Het Hongarije van Viktor Orbán ligt al langer dwars als het gaat om hulp aan Kyiv. En in Slowakije heeft net de partij van Robert Fico de verkiezingen gewonnen. Hij wil de militaire hulp aan Oekraïne stoppen.

Zelensky deed in een emotioneel betoog een dringend beroep op meer steun en wapens tegen de ‘Russische agressie’. Zelensky zei dat schoolkinderen in de Oost-Oekraïense stad Charkiv lessen volgen in metrostations vanwege luchtaanvallen. “Totdat er een volledig effectief luchtverdedigingssysteem is, kunnen kinderen niet naar school gaan”, zei hij op de top.

Bron: ANP

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Mariniers aan zet op Bovenwindse eilanden

Drie weken lang trainden 192 militairen voor wat zij moeten en kunnen doen als er een orkaan is overgetrokken. De oefening, WindWard Express, is inmiddels succesvol afgerond.

De militairen trainden en oefenden veel samen met de lokale brandweer, ambulance en politie. Naast deze training hielpen de mariniers ook verschillende goede doelen op de Bovenwindse Eilanden. Zo schilderden ze op Sint Maarten een middelbare school, groeven ze gaten voor nieuwe bomen en plaatsten ze hekken op Sint Eustatius en Saba, voor de bescherming van de natuur.

In 2017 raasde orkaan Irma over Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius, enkele weken later gevolgd door orkaan Maria. Vooral Sint Maarten werd hard getroffen.

Bron: Defensie Caribisch Gebied

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Kabinet ontvangt rapport onderzoekscommissie Kaboel

De Commissie Ruys heeft zojuist in Den Haag haar rapport ‘Reconstructie en analyse van de evacuatie uit Kaboel in augustus 2021' aan het kabinet aangeboden. De ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie en de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid namen het in ontvangst.

De commissie onder leiding van Maarten Ruys deed afgelopen anderhalf jaar onderzoek naar de evacuatieoperatie vanuit Kaboel, die Nederland in de tweede helft van augustus 2021 uitvoerde. Dat was nadat de Taliban de macht in Afghanistan hadden overgenomen.

Minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot gaf mede namens de andere betrokken bewindspersonen een eerste korte reactie. Ze noemde het rapport van grote waarde en bedankte de commissie voor het zorgvuldige en gedegen werk. “Wij erkennen en omarmen de hoofdconclusies. Ik kan iedereen verzekeren: wij ondernemen hierop verdere actie.”

Het kabinet stuurt binnenkort een uitgebreide reactie op het rapport naar de Tweede Kamer.

Bron: Defensie