Tekst kapitein Jessica Bode
Zoek- en reddingsteam USAR terug in Nederland
Het zoek- en reddingsteam USAR is gistermiddag weer teruggekeerd op Vliegbasis Eindhoven. Het 65-koppige team en de acht hulphonden wisten twaalf aardbevingsslachtoffers en een hond te redden.
Na zeven dagen heeft het Urban Search and Rescue Team (USAR) de werkzaamheden overgedragen aan andere teams. Maandag vertrokken ze uit het gebied en de afgelopen dagen verbleven ze in Spanje om bij te komen van wat volgens USAR-commandant Arjen Littooij “de zwaarste maar ook succesvolste inzet" was in de afgelopen twintig jaar.
Bron: Defensie
Ollongren: eerste leverantie uit speciaal wapenfonds aan Oekraïne
Voor het eerst gaat militair materieel betaald uit een speciaal wapenfonds richting Oekraïne. Volgens defensieminister Kajsa Ollongren gaat het om munitie en reserveonderdelen voor artillerie, materieel op het gebied van beveiliging en verkenning en (onbemande) luchtverdedigingssystemen.
De bijdrage ter waarde van zo'n 225 miljoen euro wordt gefinancierd uit het International Fund for Ukraine (IFU) waar Nederland honderd miljoen euro in heeft gestort. Uit het potje wordt direct bij de wapenindustrie gekocht. Dat is ook nodig omdat leveranties uit eigen voorraden steeds lastiger worden. Het fonds is een Brits initiatief waar zes andere Noord-Europese landen aan meedoen.
“Nu de gevechten intenser worden en Oekraïne zich voorbereidt op een nieuw offensief, is snelheid van leveringen letterlijk van levensbelang. Door krachten te bundelen met andere landen en de industrie kunnen we meer en sneller militaire steun leveren en het voortzettingsvermogen van de Oekraïners versterken", zegt Ollongren.
Ze meldde dinsdag ook al dat Nederland extra munitie gaat leveren aan de Oekraïense strijdkrachten. Rusland lijkt aan een nieuw offensief te zijn begonnen en de regering in Kiev heeft met spoed om nieuwe munitie gevraagd. Ollongren voerde daar deze week overleg over in Brussel met (NAVO-)bondgenoten.
Luchtverdedigingssystemen kan Oekraïne goed gebruiken om zijn elektriciteitsnetwerk te beschermen. Rusland valt dat aan met drones en raketten. Verder bericht onder andere de Financial Times op basis van westerse inlichtingenbronnen dat Rusland langs de grens gevechtsvliegtuigen en helikopters samenbrengt om in te zetten tijdens het voorjaarsoffensief.
Bron: ANP
Russische vliegtuigen boven Polen geëscorteerd
Nederlandse F-35’s hebben deze week meerdere Russische vliegtuigen boven Polen onderschept.
Twee keer onderschepten de gevechtsvliegtuigen eenzelfde formatie van drie Russische vliegtuigen. Die naderden vanuit de Russische enclave Kaliningrad het Pools NAVO-verantwoordelijkheidsgebied. De Nederlandse gevechtsvliegtuigen worden in zo’n situatie de lucht in gestuurd om de vliegtuigen te identificeren en te escorteren. De Nederlandse toestellen hebben daarbij niet boven Russisch grondgebied gevlogen.
Er zijn sinds deze maand acht Nederlandse F-35's in Polen, waarvan er vier ingezet worden om vanaf Vliegbasis Malbork het NAVO-luchtruim te bewaken. De andere vier zijn er voor trainingsdoeleinden, al kunnen deze ook ingezet worden als dat nodig is. Het F-35-detachement bestaat uit ongeveer 150 militairen.
Bron: Defensie
‘Discussie over dienstplicht nú voeren’
Het wordt tijd om de verplichte diensttijd weer in te voeren, vindt Wopke Hoekstra, minister van Buitenlandse Zaken . “De situatie is zorgwekkend genoeg om de discussie nu te voeren,” voegt Peter Wijninga toe, oud militair en defensie-expert van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS).
Als er één moment is om de discussie over de dienstplicht weer aan te zwengelen, is dat nu Poetin aan de poorten van West-Europa staat te rammelen. Toch lijkt het politieke draagvlak nog steeds niet groot. Wijninga: “Er wordt heel makkelijk gezegd: niet doen. Maar je merkt wel dat het een discussiepunt aan het worden is. Ik denk ook dat je het er juist wel over moet hebben. Het zou jammer zijn als de discussie die Hoekstra heeft aangezwengeld, nu weer uitdooft.”
De dienstplicht bestaat nog steeds in ons land. Maar sinds 1 mei 1997 is de opkomstplicht afgeschaft. Dat betekent dat iedere Nederlander, ook vrouwen, tussen de 17 en 45 jaar oud dienstplichtig zijn, maar zich niet meer bij een kazerne hoeven te melden om militair opgeleid en getraind te worden.
Dat wil zeggen, zolang de veiligheidssituatie dat niet vereist. En daar zit ’m nou net de kneep, volgens Wijninga. Hij vraagt zich af of de politiek de urgentie wel goed door heeft. “Er wordt gedacht dat we als Oekraïne wint, er zijn. Maar dat is nog maar zeer de vraag. Want wat doet Rusland dan? Richt het zijn pijlen op een ander land, of zint het misschien wel op revanche?”
Stel dat de opkomstplicht weer zou worden ingevoerd, dan nog staat er niet zomaar een heel leger paraat. “Het betekent een grote voorbereiding. Je moet mensen opleiden. Dan duurt een maand of drie, vier. Dan kunnen ze zich redden in basisfuncties. En dan moet je ook nog allerlei opleiders en ook opleidingsmiddelen beschikbaar maken. Dat duurt allemaal lang.”
De diensttijd weer verplicht maken levert volgens Wijninga nog een ander voordeel op, bijvangst noemt hij het. “Ik heb veel gewerkt met dienstplichtige militairen en vond het fascinerend om te zien hoe alle maatschappelijke groeperingen in militaire dienst bij elkaar kwamen. Je ziet een vermenging van sociale lagen en vriendschappen die tussen die verschillende lagen ontstaan. Dat zou heel gezond zijn.”
Bron: HCSS, AD
Marinevrouwen verzorgen fly-by Super Bowl
Om te vieren dat de Amerikaanse marine vijftig jaar vrouwelijke vliegers in dienst heeft, verzorgden zeven vliegers een fly-by boven het State Farm Stadium in Glendale (Arizona) waar op dat moment de Super Bowl op het punt stond van beginnen. Dit is de belangrijkste Amerikaanse sportwedstrijd.
Een F-35 van Strike Fighter Squadron 97 ‘Warhawks’, twee F/A-18F Super Hornets van Strike Fighter Squadron 122 ‘Flying Eagles’ en een EA-18G Growler van Electronic Attack Squadron 129 ‘Vikings’ deden mee aan de vlucht boven het stadion, waar de finalewedstrijd van de Amerikaanse foodballcompetitie moest beginnen.
Het komt vaker voor dat Amerikaanse militaire vliegtuigen een dergelijke presentatie verzorgen bij sportevenementen, maar dit was de eerste keer dat alle bemanningsleden vrouwen waren.
Voor de sportliefhebbers nog even de uitslag van de finale: Kansas City Chiefs werd voor de derde keer winnaar van de Super Bowl door de Philadelphia Eagles met 38-35 te verslaan.
Bron: U.S. Navy
Hof: marechaussee discrimineert bij grenscontroles
Het Gerechtshof in Den Haag heeft dinsdag geoordeeld dat de Koninklijke Marechaussee mensen met een donkere huidskleur discrimineert bij controles van personen die Nederland willen binnenkomen. Het hof verbiedt de marechaussee om huidskleur nog langer mee te laten wegen in die beslissing.
Hoewel ook andere risicofactoren ook meespelen stelde de marechaussee dat huidskleur iets kan zeggen over iemands verblijfstatus. Maar volgens het hof heeft de Staat niet aangetoond dat deze factor iets kan zeggen over iemands nationaliteit.
De marechaussee controleert onder meer op vliegvelden, in treinen en op snelwegen of mensen het recht hebben in Nederland te zijn. De aanklagers zeggen dat mensen met een donkere huidskleur eerder uit de rij worden gepikt dan anderen. Dit is volgens de eisers discriminatie en daarom vroegen ze om een verbod.
In 2021 bepaalde de rechtbank nog dat marechaussees huidskleur wel mogen meewegen bij de beslissing om iemand uit de rij te halen en te controleren.
De marechaussee gaat de uitspraak bestuderen, laat een woordvoerder weten. Meer wil de organisatie er niet over kwijt.
Bron: ANP
Nacht van de Militaire Muziek weer terug
Na drie jaar corona-afwezigheid is de Nacht van de Militaire muziek op volle sterkte terug. In de negende editie van het muziekevenement in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg geven 36 acts acte de presence.
Met het thema ‘United We Play’ staan 18 maart de mens en culturen centraal. Met onder meer Oekraïense marsmuziek, klassieke muziek, latin en soul. Er is aandacht voor eigen land en gebieden waar Defensie op vredesmissie is geweest.
Alle militaire orkesten van de Nederlandse Krijgsmacht zijn aanwezig, alsmede gasten zoals soulzangeres Shirma Rouse, Ghaeth Almaghoot uit Syrië, gitarist Andro Biswane, zangeres Giovanca en trompetvirtuoos Eric Vloeimans. Nieuw dit jaar zijn de Armada Big Band tent en een indoor foodsquare. Muzikanten uit diverse orkesten vormen eenmalig een United Brass Band.
Bron: Defensie
NAVO-baas stopt ermee
NAVO-baas Jens Stoltenberg is niet van plan zijn termijn als secretaris-generaal van het westerse bondgenootschap opnieuw te verlengen. De Noor zal zijn functie zoals gepland dit najaar neerleggen.
“Het mandaat van secretaris-generaal Jens Stoltenberg is drie keer verlengd en hij heeft in totaal bijna negen jaar gediend. De termijn van de secretaris-generaal loopt in oktober van dit jaar af en hij is niet van plan nog een verlenging van zijn mandaat te vragen", aldus NAVO-woordvoerder Oana Lungescu.
Stoltenbergs mandaat werd maart vorig jaar, kort na de Russische inval in Oekraïne, verlengd tot eind september 2023. Onlangs werd gespeculeerd dat de ambtstermijn van de 63-jarige oud-premier, die een van de langstzittende secretaris-generaals van de NAVO is, opnieuw zou kunnen worden opgerekt nu de oorlog in Oekraïne voortduurt.
Bron: Defensie
Noorwegen schenkt acht Leopard 2-tanks aan Oekraïne
Noorwegen stelt acht Leopard 2A4NOR tanks ter beschikking aan Oekraïne. Het Scandinavische land heeft er 36. Er gaan ook tot vier bergings- en brugleggende tanks mee.
Noorwegen heeft 54 nieuwe Leopard 2A7 NOR (NOR staat voor Noorwegen) gekocht om de ‘oude’ 36 Leopards 2A4NOR en zes ondersteuningstanks te vervangen. Er is bovendien een optie om er nog achttien aan te schaffen. De tanks worden geplaatst bij de (Gemechaniseerde) Brigade Nord, zo'n 430 kilometer van de Russische grens. De 2A4’s die nu worden vervangen zijn in 2001 (gebruikt) gekocht van Nederland.
De gift is onderdeel van de inspanningen van een serie Europese landen en Canada die samen Oekraïne aan de door dat land gewenste krachtige aanvalstanks willen helpen.
De Noorse defensieminister Bjørn Arild Gram zei dat de tanks snel worden geleverd en dat Noorwegen zal helpen, samen met bondgenoten, bemanningen voor de tanks in Polen te trainen. Noorwegen gaat ook geld uitgeven aan munitie en reserveonderdelen voor de Leopard 2-tanks.
Door Canada, Duitsland, Polen, Finland, Noorwegen, Portugal en Spanje zijn al bijna vijftig Leopard 2-tanks toegezegd. Denemarken, Duitsland en Nederland hebben recent laten weten dat Oekraïne in de komende maanden zeker honderd Leopard-tanks van een ouder type, de Leopard 1-tank, krijgt.
Bron: Defensie