Bijzonder werkbezoek

Apachevlieger voor 1 dag. Staatssecretaris Barbara Visser kan het weten. Tijdens haar bezoek aan het 301 squadron liep ze de vluchtvoorbereiding mee, bezocht de simulator en maakte, als hoogtepunt van de dag, een korte vlucht. 

Visser noemde haar bezoek aan Gilze-Rijen een onvergetelijke ervaring. “Ik weet hoe belangrijk onze gevechtsvliegers zijn voor de krijgsmacht. Nu ik beter weet wat er allemaal bij komt kijken, ben ik alleen maar meer onder de indruk.” 

De dag begon met de ochtendbriefing, waarna de staatssecretaris haar vliegeroverall en helm aangemeten kreeg. Tijdens de vluchtvoorbereiding werd de vliegroute vastgesteld voor haar rondje. In de Longbow Crew Trainer kreeg ze al een voorproefje van deze bijzondere trip. 

Bron: Defensie

CDS dingt naar functie bij NAVO-Militair Comité

Luitenant-admiraal Rob Bauer is in de race voor de functie van voorzitter van het NAVO Militair Comité. De Nederlandse regering heeft Bauer officieel voorgedragen voor het ambt bij het bondgenootschap. Mocht hij het worden, dan draagt de Commandant der Strijdkrachten zijn functie voor de zomer van 2021 over.

Dat gebeurt onder meer omdat Bauer bekend staat om zijn eerlijke, constructieve militaire adviezen. Volgens Bauer zelf is dat de enige manier om ervoor te zorgen dat wat politiek wenselijk is, ook militair haalbaar is.

Ook zijn stijl van leidinggeven viel op. Die is transparant, to the point, met functionele humor en resultaatgericht. Hij communiceert duidelijk en legt verantwoordelijkheden op de juiste plek.

Bron: Defensie

Duitsland: vliegende Boxer

De Bundeswehr onderzoekt of de Boxer past in hun eigen militaire transportvliegtuig, de A-400M. De oosterburen willen weten of het pantservoertuig ook overgevlogen kan worden naar een inzetgebied, in plaats van over land of zee. 

Het antwoord op die vraag is 'ja', maar eenvoudig is het niet. Gezien het grote gewicht van de Boxer (afhankelijk van de uitvoering 35 tot 40.000 kilo), moet het voertuig deels uit elkaar worden gehaald. Omdat het concept van de Boxer voorziet in een onderstel met cabine én een losse, verwisselbare missiemodule, is dat echter geen onoverkomelijk probleem. Zo bleek bij de tests.

De Bundeswehr voert de beproeving uit op de vliegbasis Wunstorf bij Hannover. Daar beschikt men over een nagebouwde laadruimte van de A-400M voor het beoefenen van het in- en uitladen van het vliegtuig. Inmiddels is al duidelijk dat er, om 2 Boxers te vervoeren, 3 A-400M toestellen nodig zijn. Voor ieder onderstel 1 vliegtuig en een 3e voor het transport van de 2 missiemodules.

Bron: Bundeswehr. Foto: Bundeswehr/Jane Schmidt

Laatste Catalina gerestaureerd

Het Nationaal Militair Museum (NMM) laat het historische Catalina- watervliegtuig restaureren door de Stichting Neptune Association, een vrijwilligersclub van voornamelijk oud-marinepersoneel. 

Dit toestel is de enige in Nederland overgebleven vliegboot, nadat er vorig jaar een Catalina werd verkocht en naar Amerika werd gebracht. Tot groot verdriet van de 10.000'en liefhebbers. Het toestel staat symbool voor de voormalige Marineluchtvaartdienst en het NMM wil de gevoelens van trots een blijvende plek geven. 

Reden om de Consolidated Catalina, met registratie 212, te laten opknappen. Dat wordt nog een hele klus, want de Catalina heeft jarenlang buitengestaan bij onder meer het militair museum. 

De restauratie vindt plaats in het Nederlands Transport Museum (NTM) in Nieuw-Vennep. Dat heeft niet alleen veel ruimte, maar ook een omvangrijke donatie van Catalina-onderdelen van de vorige eigenaar ontvangen. 

Het transport staat gepland voor 27 augustus. Het wordt nog spannend of-ie bij het NTM door de toegangsdeur past. Als dat niet zo is, moet de complete pui worden verwijderd. 

Bron: NMM

Embleem voor boeddhistische geestelijk verzorgers

Het militaire uniform van de boeddhistische geestelijke verzorgers is sinds deze week verfraaid met een eigen embleem. Het herkenningsteken toont het Dharmachakra-wiel, een belangrijk symbool binnen de levensbeschouwelijke en religieuze stroming. 

Het wiel staat voor de door Boeddha ontwikkelde weg naar vrijheid via een 8-voudig pad. Het volgen daarvan helpt bij het ontwikkelen van een kalme geest en bij het omgaan met de voortdurende veranderingen in het leven. Het hart van het wiel toont 3 met elkaar verbonden vormen. Die verbeelden Boeddha (leraar), Dharma (de leer) en de Sangha (gemeenschap van leerlingen). 

De Boeddhistische Geestelijke Verzorging maakt sinds 1 mei deel uit van de Diensten Geestelijke Verzorging (DGV) bij Defensie

Bron: Defensie

Wisseling van de wacht in de Carib

Brigadegeneraal Peter Jan de Vin heeft afscheid genomen als Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied. Afgelopen woensdag maakte hij plaats voor zijn ranggenoot Frank Boots. De Vin was hoogste militair in de West sinds juni 2017. Hij gaat met leeftijdsontslag.

In zijn tijd als commandant kreeg De Vin te maken met verschillende bijzondere operaties, zoals de hulpverlening na orkaan Irma en de nasleep van orkaan Dorian op de Bahama’s. Ook leverden de 800 militairen in het Caribisch gebied bijstand tijdens de uitbraak van het coronavirus. 

Zijn opvolger is voor het Caribisch gebied geen onbekende. Eerder werd Boots als compagniescommandant in de West geplaatst. Daarnaast gaf hij in zijn hoedanigheid van plaatsvervangend commandant van The Netherlands Maritime Force (NLMARFOR) leiding aan de hulpverlening na Dorian.

Bron: Defensie

Pantsergenie helpt veteranen

Militairen van 41 Pantsergeniebataljon, een onderdeel van 13 Lichte Brigade, hebben hun vroegere collega's de helpende hand toegestoken bij het opknappen van het ontmoetingscentrum 'De Treffer'. De binnenplaats van het centrum moest dringend opnieuw worden bestraat en die klus kan je best overlaten aan genisten.

De opknapbeurt werd samen met vrijwilligers van de eigenaar van 'De Treffer', de Stichting Veteranen Brabant Zuid Oost in Eindhoven, uitgevoerd. In het centrum kunnen veteranen elkaar in een vertrouwde omgeving ontmoeten en worden activiteiten opgezet voor de veteranen en hun partners. De Stichting Veteranen Brabant Zuid Oost bestaat sinds 2005. 2 jaar later werd het ontmoetingscentrum 'De Treffer' geopend door de toenmalige staatssecretaris van Defensie, Jack de Vries, en de burgemeester van Eindhoven.

Bron: Defensie

Streep door Rhino Obstacle Run

Slecht nieuws maar niet onverwacht: de Rhino Obstacle Run dit jaar is afgelast. De organisatie werkte aan een veilige editie van het sportevenement op de Legerplaats Oirschot, maar de nieuwste ontwikkelingen rond het coronavirus maken het toch nodig om de loop niet door te laten gaan.

Vorig jaar werd de run voor de 8ste keer georganiseerd. Liefst 1.300 deelnemers liepen een uitdagend parcours van 10 kilometer met meer dan 40 'militaire' hindernissen. Voorafgaande aan de échte run, testten militairen van 13 Lichte Brigade en diverse militaire opleidingen het parcours en liepen leerlingen van middelbare scholen uit de regio de Junior Rhino Obstacle Run van 5 kilometer.  

Bron: Defensie

Programma herdenking Market Garden bekend

Door corona kan de herdenking van de slag om Arnhem niet op de gebruikelijke manier plaatsvinden. Onder het motto 'Samen herdenken we thuis' heeft de gemeente Ede het programma voor de herdenking dit jaar gepresenteerd.

Eerder was al bekend geworden dat de luchtlanding en activiteiten op de Ginkelse heide niet door zouden gaan. De herdenking vindt nu in besloten kring plaats en is niet toegankelijk voor buitenlandse veteranen of geïnteresseerden. De veteranen worden echter niet vergeten en krijgen een bijzondere boodschap van de 4 betrokken burgemeesters. Geïnteresseerden zijn aangewezen op een live uitzending op Omroep Gelderland. Verder zijn er in september 3 (buiten) exposities in Ede en omgeving en is er in Pathé Ede een Airborne filmweek. Leerlingen van de basisscholen kunnen een ‘doeboekje’ vinden op internet en op die manier spelenderwijs leren over operatie Market Garden en de Tweede Wereldoorlog in Ede.

Bron: gemeente Ede

EOD en KMS kandidaat beste overheidsorganisatie

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie en de Koninklijke Militaire School zijn 2 van de 16 genomineerden voor de titel ‘Beste overheidsorganisatie van 2020’.

In de eerste week van september wordt bekend of beide landmachtonderdelen de volgende ronde halen. Uiteindelijk wordt 5 november bekend wie de titel wint.

De jury van de prijs gaat bij het bepalen van de winnaar niet over 1 nacht ijs en stelt samen met vertegenwoordigers van een aantal overheidsorganisaties een 'shortlist' op van de 10 beste inzendingen. Die moeten hun organisatie presenteren aan de jury die er 3 uitkiest. Op donderdag 5 november horen de 3 tijdens een bijeenkomst in de Ridderzaal wie de winnaar, en daarmee opvolger van de gemeente Tilburg, wordt.

Bron: Defensie