Tekst Andre Twigt

Defensie in beeld

Spannende of bijzondere oefeningen en missies staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere 2 weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen. 

WE ZOEKEN OOK UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle wereld nemen we steeds minder de tijd om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en shockeert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en verlaten natuurgebieden. 

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb. 

Stof happen

Dag 4 van oefening HOT NL deed het nodige stof opwaaien. Helikopters van de Koninklijke Luchtmacht en grondeenheden van 11 Luchtmobiele Brigade oefenen tussen 17 augustus en 4 september op verschillende Nederlandse locaties op ‘brown out’ landingen. Ofwel landingen waarbij een grote zandwolk ontstaat. De training vindt normaal gesproken plaats in Zuid-Europa, maar vanwege corona kan dat nu niet. Foto: sergeant Cinthia Nijssen.

Lees volgende week dinsdag het uitgebreide verslag van deze oefening in de Vliegende Hollander.

Onder handen in Amerika

De Apache Q-09 wordt gereedgemaakt voor vertrek naar de Verenigde Staten. Daar neemt de U.S. Army de Nederlandse toestellen onder handen voor het zogenoemde Apache Remanufacture programma. De Apache is sinds 1997 in gebruik bij de krijgsmacht. Modernisering is noodzakelijk om, met het oog op de huidige dreigingsontwikkelingen, operationeel relevant te blijven. Fotograaf: korporaal Gregory Fréni. 

Filevorming

Dit jaar geen paradrop ter gelegenheid van de herdenking van Market Garden. Een jaar geleden zag de wereld er nog heel anders uit. Parachutisten uit verschillende landen staan keurig in de rij, klaar om aan boord te gaan van een transportvliegtuig voor hun sprong op de Ginkelse Heide. Volgend jaar dan maar weer? Foto: Staff Sergeant Austin Berner.

Rokerige training

Een rookmachine zorgt op camera voor een bijzonder special effect. De foto werd genomen bij een training van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten op oefenterrein Weeze. Specifiek de VIP-beveiliging werd beoefend. Foto: sergeant Cynthia Nijssen

'Aanvalluh!'

Het lijkt een beetje op een aanval van het A-team, maar deze militairen van de landmacht zijn zeker geen acteurs. Ze trainen in Amerika hoe ze moeten omgaan met kleine vaartuigen en oorlogvoering op het water. Een opname uit december 2019. Foto: Michael Williams.

Afscheidskusje

In LENS! mag de Koninklijke Marine zeker niet ontbreken. We zien hier het fregat Zr. Ms. De Ruyter in de haven van Norfolk, Virginia. Het schip heeft opdracht gekregen naar zee te gaan in verband met orkaan Dorian en krijgt van deze Amerikaanse sleepboot een duwtje in de goede richting. Of is het toch een verkapt afscheidskusje? Foto: MC2 Stacy Atkins Ricks.

Klaar? Af!

Een konvooi Amerikaanse legervoertuigen staat gereed om de weg op te gaan en ook de marechaussee die de Amerikanen tot de Duitse grens begeleidt, is er klaar voor. Zijn zwaailichten staan al aan! De locatie is de haven van Vlissingen, de datum 14 oktober 2019. Foto: Sergeant Kyle Larsen.