Militaire hulp voor Airborne Museum

Militairen van 11 Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen houden de komende tijd toezicht in het Airborne Museum in Oosterbeek.

Het recent gerenoveerde museum mag maandag de deuren weer openen voor maximaal 210 bezoekers per dag. “Maar veel van onze vrijwillige toezichthouders zijn wat ouder en vallen in een risicogroep voor corona. Toen heb ik de brigadegeneraal om hulp gevraagd”, aldus museumdirecteur Sarah Heijse.

De rode baretten zijn elk jaar in september nauw betrokken bij de Airborne Herdenkingen in de omgeving van Arnhem. Heijse: “Ze vonden het leuk. Dus staan er nu voorlopig elke dag 3 militairen in ons museum.”

Het Oosterbeekse museum kan met de coronamaatregelen zoals die vanaf maandag gelden dit jaar maximaal 26.000 bezoekers ontvangen. Vorig jaar kwamen er nog ruim 100.000 mensen. Ook voor volgend jaar houdt Heijse rekening met beperkingen. "Gelukkig hebben Arnhem en de andere Airborne-gemeenten al toegezegd dat ze het museum niet laten omvallen. We zullen die steun nodig hebben, want we houden grotendeels onze eigen broek op. En sinds bekend is dat we krap zitten hebben we al ruim 50.000 euro aan donaties gekregen. Dat is hartverwarmend. We gaan dus gelukkig niet failliet.”

Bron: Defensie

'Telegraafconclusies niet de mijne'

“De noodzaak voor investeringen in Defensie is onverminderd groot.” Dat zegt minister Ank Bijleveld-Schouten in reactie op een artikel in De Telegraaf van vandaag.

Daarin staat dat het kabinet de voorgenomen investering bij Defensie voor zich uitschuift. Dit omdat de minister de herijking van de Defensienota niet presenteert in juni zoals gepland, maar uitstelt tot oktober. Het blad suggereert daarmee dat de organisatie het 'bezuinigingsspook weer ziet opdoemen'.

“Ik had ook liever geen coronacrisis gehad, reageert Bijleveld. Maar nu die er is, kun je het niet negeren. De conclusies die De Telegraaf daaraan verbindt zijn niet de mijne.”

Ze refereert aan het nog vorige week gemelde investeringspercentage van 23,9%, dat hoger is dan ooit. Volgens de bewindsvrouw is er geen sprake van een uitstelstrategie. Dat zou, zo zegt ze, niet verantwoord zijn. "Defensie heeft de grondwettelijke taak het Koninkrijk en bondgenootschappelijk grondgebied te verdedigen. We hebben al besloten dat we de onderzeeboten gaan vervangen, dat geldt ook voor de M-fregatten. Daarvoor worden nu zorgvuldig de aanschafprocessen doorlopen. De extra F35’s - 9 stuks - zijn ook al besteld", aldus de minister.

Bron: Defensie

Vijandelijk vliegtuig? Laser op!

Vergeet sciencefictionseries, want het bestaat nu echt; een laser gun. En wat voor 1. De US Navy maakte vorige week bekend dat het op 16 mei een soort superlaser heeft getest. Deze haalde een op afstand bestuurd (doel)vliegtuig uit de lucht. Dat gebeurt onzichtbaar, met de snelheid van het licht.

De hoge energielaser, ontwikkeld door Northrop Grumman, brandt op de vleugelaanhechting van het doelvliegtuig. De vleugel breekt na enkele seconden af en het vliegtuig stort neer. 

Een voorloper van deze Solid State Laser is al in 2014 getest aan boord van de USS Ponce. 

De officiële naam is overigens Technology Maturation Laser Weapon System Demonstrator. De kortere militaire benaming is AN/SEQ-3 Laser Weapon System. Geschikt tegen oppervlakte- en luchtdoelen.

Bron: Defensie. Foto: US Navy

Belgen ruimen mijnen bij Rotterdam

De Belgische mijnenjager Crocus heeft deze week 2 vliegtuigbommen voor de havenmonding van Rotterdam vernietigd. De actie gebeurde tijdens de voorjaarsreis van 3 Belgische mijnenjagers op de Noordzee. 

In de omgeving van Europoort kregen de Belgen het verzoek om een Nederlands vissersvaartuig te helpen dat 2 bommen uit de Tweede Wereldoorlog had opgevist. Omdat de Crocus in de buurt was, nam die de actie op zich. Nadat het schip het gebied eerst beveiligd had, vernietigde een duikteam eerst de ene mijn, waarna een draadgeleide Seafox-ontmijningsrobot de 2e voor zijn rekening nam. 

De inzet was een goede praktijkcasus voor de cursisten van de Nautische School, die tijdens deze reis de kans krijgen om niet alleen zeebenen te krijgen maar ook te leren over de operaties van de Crocus, Bellis en Lobelia.

Bron: Mil.be

Extra’s voor Bundeswehr

Het Duitse ministerie van Defensie heeft volgens een uitgelekt plan het idee om de Tornado gevechtsvliegtuigen van de Luftwaffe te vervangen voor 93 extra Eurofighters en 45 F/A-18’s. Ze zouden vanaf 2025 in dienst gesteld moeten worden.

De gevechtsvliegtuigen gaan over 10 jaar met pensioen. Ze zijn dan volgens minister Annegret Kamp-Karrenbauer aan het eind van hun operationele levensduur.

Op dit moment beschikt de Luftwaffe nog over een kleine 90 Tornado’s naast 140 Eurofighters. De toestellen worden gebruikt als jachtbommenwerper, voor tactische verkenningen, elektronische oorlogsvoering en nucleaire afschrikking. Van de te bestellen extra 93 Eurofighters zijn er 30 bedoeld als aanvulling op de in eerste instantie aangekochte en inmiddels al uitgedunde vloot. De F/A-18’s van vliegtuigfabrikant Boeing zijn bedoeld om de taken op het gebied van elektronische oorlogsvoering en nucleaire afschrikking over te nemen. Om die reden gaat het om 2 versies: de F/A-18F Super Hornet voor nucleaire taken (15 stuks) en de F/A-18G Growler (30).  

De Tornado is in de jaren 70 ontwikkeld als Europees gevechtsvliegtuig. Nederland was destijds 1 van de initiatiefnemers maar stapte uit het project toen de nieuwe jachtbommenwerper te groot en te duur werd. Ons land koos vervolgens voor de F-16. De Tornado werd wel ingevoerd in Duitsland, Groot-Brittannië en Italië. Later kocht Saudi-Arabië het toestel ook. In totaal rolden er bijna 1.000 Tornado’s van de band.

Bron: Flug Revue. Foto: technical sergeant Brad Fallin (USAF).

Een kleine 8.600 Amerikanen nog in Afghanistan

Er zijn nog minder dan 8.600 Amerikaanse militairen in Afghanistan. Het terugbrengen van de troepensterkte verloopt sneller dan gepland.

Washington heeft eind februari met de Taliban afgesproken, dat de VS onder voorwaarden het aantal troepen half juli zouden verminderen van 13.000 naar circa 8.600. Amerikaanse functionarissen hebben echter laten weten dat dit al is gebeurd.

Volgens The New York Times krijgt president Trump deze week enkele scenario's voorgelegd voor het terughalen van alle militairen. Trump heeft een voorkeur voor het 'snelste' schema. Daarmee zouden er tijdens de presidentsverkiezingen in november geen Amerikaanse troepen meer in Afghanistan zijn. Tegen de taliban was in de onderhandelingen gezegd dat de Amerikanen halverwege 2021 helemaal zouden vertrekken als alles goed zou gaan. 

De 2 beloofden elkaar minder geweld te gebruiken en de taliban zouden over een bestand en een duurzame vrede gaan praten met andere partijen in het land.

De taliban zijn extremistische soennieten van een bevolkingsgroep uit het oosten en zuiden van het land. Ze voerden een schrikbewind in de periode 1996-2001 in vrijwel heel Afghanistan. De VS vielen in 2001 binnen, maar de strijd ging door en het werd de langste oorlog die de VS hebben gevoerd.

Bron: ANP

Arnhem-veteraan 'Sandy' Cortmann overleden

In zijn woonplaats Aberdeen in Schotland is vorig weekeinde de 97-jarige oorlogsveteraan Alexander Cortmann overleden. 

De man werd bekend als 'knuffelveteraan' toen hij vorig jaar even terugkeerde naar Nederland, 75 jaar nadat hij met zijn parachute landde op het slagveld bij Arnhem in september 1944. 

Dat Cortmann had meegedaan aan operatie Market Garden was onbekend en werd bij toeval ontdekt. Vorig jaar keerde hij voor het eerst terug en bezocht onder meer het graf van zijn maat soldaat Gordon Matthews in Oosterbeek. Hij kwam om bij de Slag om Arnhem. Ook maakte Cortmann vorig jaar een tandemsprong met een lid van het Britse parachuteteam 'The Red Devils'. De bejaarde veteraan landde veilig op de Ginkelse Hei en vertelde de pers dat hij het 'terrific' vond en het nooit meer zou doen. Bij de plechtigheden rond de herdenking werd Alexander 'Sandy' Cortmann onder meer voorgesteld aan Prinses Beatrix (foto Louis Meulstee).

Bron: Omroep Gelderland 

Russische militaire helikopter crasht, 4 doden

In de havenstad Anadyr, in het oosten van Rusland, is een militaire transporthelikopter neergestort op de luchthaven. Vier inzittenden zijn daarbij om het leven gekomen. Dat meldden Russische media.

Vlak na de crash brak er brand uit in de heli. Volgens het Russische ministerie van Defensie is de oorzaak van het ongeluk een technisch mankement. De heli kwam kort na het opstijgen in de problemen en stortte vanaf een hoogte van ongeveer 20 meter neer.

Bron: ANP