Zr.Ms. Willemstad na explosievenjacht weer thuis
Zr.Ms. Willemstad heeft de afgelopen 4 maanden bijna 30 explosieven gevonden, waaronder Duitse, Russische en Engelse zeemijnen. Het marineschip maakte deel uit van de zogenoemde Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1) en is vandaag weer aangekomen in thuishaven Den Helder.
De explosieven zijn onder meer gevonden met de nieuwste onderwaterrobot, de REMUS 100 Next Generation. Hiermee ervaring opdoen is volgens de commandant, luitenant ter zee der 1e klasse Sander Kool, belangrijk. “Op de nieuwe mijnenjagers, die vanaf 2024 worden verwacht, spelen de zelfstandig inzetbare onderwaterrobots namelijk een cruciale rol.’’
De NAVO heeft met de SNMCMG1 permanent een groep mijnenjagers beschikbaar. De eenheden voeren mijnenjachtoperaties uit en ruimen explosieven, voornamelijk uit de Tweede Wereldoorlog. Deze projectielen vormen nog altijd een dreiging voor scheepvaart en visserij. De Koninklijke Marine levert continu mijnenjagers aan de NAVO voor snel inzetbare vlootverbanden zoals de SNMCMG1.
Het schip vertrok 2 februari, toen de wereld nog niet te kampen had met het COVID-19-virus en de bemanning geen risico liep op besmettingen aan boord. Toen de situatie tijdens de reis veranderde, zijn er voorzorgsmaatregelen genomen. Om kans op corona te minimaliseren is een aantal havenbezoeken afgelast. Ook gingen sommige oefeningen niet door.
Bron: Defensie
Begrotingsfonds Defensiematerieel rond
De Eerste Kamer heeft groen licht gegeven voor het gewenste Defensiematerieelfonds. Voor Defensie belangrijk omdat het hierdoor mogelijk wordt om uitgaven voor materieel beter kunnen te voorspellen en de 'schokbestendigheid' van de materieelbegroting te verbeteren.
Het idee om zo'n fonds te creëren stond in de Defensienota van minister Ank Bijleveld. Het fonds is niet alleen bestemd voor de aanschaf van materieel, maar ook voor de betaling van de bijbehorende investeringskosten en instandhouding inclusief ICT en infrastructuur. Groot voordeel is dat, mocht een project vertraging oplopen, het budget niet vervalt aan het eind van het jaar maar beschikbaar blijft in het fonds.
Bron: Defensie
Cadetten maken online kinderserie
Cadetten van de Koninklijke Militaire Academie in Breda hebben tijdens de intelligente lockdown van de nood een deugd gemaakt en lesmateriaal ontwikkeld voor basisschoolleerlingen.
In het kader van 75 jaar vrijheid maakten de cadetten de 8-delige online serie ‘Michiel in de oorlog’, die te zien is op Youtube. In ieder aflevering vertellen militairen-in-opleiding een stukje van het verhaal van Michiel, die de Tweede Wereldoorlog als 16-jarige meemaakte. De teksten worden voorgelezen uit het boek ‘Oorlogswinter’ van schrijver-politicus Jan Terlouw. Zij worden ondersteund door geschiedenisdocenten van de Faculteit Militaire Wetenschappen. De setting is het historische terrein van de Koninklijke Militaire Academie, het Kasteel Breda.
Iedere woensdagmiddag om 13.00 uur komt een nieuwe aflevering online op het Youtube-platform ‘Thuis naar school’. Er zijn in totaal 8 afleveringen. De serie is geschikt voor kinderen tussen de 10 en 12 jaar.
Bron: Defensie
Minder inklimmers in Nederlandse havens
Het aantal ‘inklimmers’ is het eerste kwartaal van 2020 aanzienlijk gedaald. Dit jaar hebben tot nu toe 130 vreemdelingen geprobeerd via Nederlandse havens illegaal het Verenigd Koninkrijk te bereiken.
In dezelfde periode vorig jaar ging het om 240 personen. Het merendeel heeft de Albanese nationaliteit, maar ook Afghanen en Vietnamezen wagen de oversteek.
De Koninklijke Marechaussee controleert intensief met migratiehonden, waardoor ruim 92% van de verstekelingen in Nederland werd ontdekt. De daling zette in maart verder door als gevolg van de internationale en nationale maatregelen rondom de coronacrisis. Zo gelden door heel Europa reisbeperkingen en zijn grenzen gesloten.
Hoewel er minder inklimmers zijn, gaan de aangescherpte controles door de marechaussee onverminderd door. Nog steeds proberen mensen op innovatieve wijze illegaal de oversteek te maken. Zo hielden marechaussees op 10 mei in Hoek van Holland een 31-jarige Brit aan op verdenking van mensensmokkel. In de laadruimte van zijn bus werden 2 vreemdelingen aangetroffen, verstopt in een kast en in een doos.
In Hoek van Holland, Europoort en IJmuiden controleert de marechaussee de trailers op illegale migratie. Dit gebeurt op basis van informatie, indicatoren en met migratiehonden. Door zoveel mogelijk barrières op te werpen is de pakkans op de ferryterreinen de afgelopen jaren verhoogd.
De vloot vaart weer uit…
De coronacrisis heeft een behoorlijke impact gehad op het oefenprogramma van de Koninklijke Marine. Deze week is daar verandering in gekomen. De komende 3 weken oefent een vlootverband van 4 Nederlandse marineschepen op de Noordzee en bij Denemarken. Aan de oefening doet ook een Belgisch fregat mee.
Bij het vlootverband gaat het om Zr.Ms. Evertsen, Zr.Ms. Johan de Witt, Zr.Ms. Rotterdam en Zr.Ms. Van Speijk. Later voegt zich ook Zr.Ms. Friesland zich bij het eskader. De Belgische marine heeft BNS Leopold I - het voormalige Nederlandse fregat Karel Doorman - toegevoegd. De schepen trainen de inzet in het hoogste geweldsspectrum waaronder ook de bestrijding van onderzeeboten. Volgens een woordvoerder is de oefening nodig om inzetbaar te blijven voor de veiligheid van Nederland. De bemanningsleden van de schepen zijn voor vertrek in quarantaine geweest. Tijdens de vaartocht leggen de schepen geen havenbezoeken af om besmetting te voorkomen.
Overigens: ondanks de coronacrisis lopen de missies van de marine wel door. Schepen werden én worden ingezet in de Straat van Hormuz, het Caribisch Gebied en als onderdeel van de NAVO-eskaders op de Noordzee, Middellandse Zee en Oostzee.
Bron: Noordhollands Dagblad
Ridderschap voor captain Tom
Het houdt maar niet op voor veteraan Tom Moore, de 100-jarige Brit die wereldberoemd werd door zijn inzamelactie voor de National Health Service. Als waardering voor zijn inzet, die liefst 32 miljoen pond opleverde, wordt Moore tot ridder geslagen door de Britse koningin.
Moore werd bij Elisabeth voorgedragen door niemand minder dan de Britse premier Boris Johnson die hem een 'nationale schat' noemde. Hij vertelde de pers dat captain Tom het hele land heeft geïnspireerd met zijn actie. Inmiddels wordt de 100-jarige al genoemd op de website van Guiness World Records en da's niet vreemd: Nadat hij 100 rondjes met zijn rollator in zijn tuin liep in een poging 1000 pond op te halen (resultaat 32 miljoen pond!), kreeg hij ondermeer fly-by's van militaire vliegtuigen op zijn verjaardag, 125.000 verjaardagskaarten en stond ook nog 1e in de Britse hitparade.
Toen hij hoorde over de benoeming tot 'Knight Bachelor', vertelde Moore dat hij 'delighted' was. Wel hoopt hij er op dat koningin Elisabeth een beetje handig is met het zwaard waarmee ze hem tot ridder slaat. "Ik ben ten slotte maar een zwakke oude man."
Bron: BBC
Geen nieuwe motoren AWACS-vliegtuigen
De AWACS-radarvliegtuigen op de Duitse vliegbasis Geilenkirchen krijgen geen stillere motoren. Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie heeft de Tweede Kamer laten weten dat de NAVO er geen geld voor uittrekt. Het was 1 van de opties om de geluidoverlast in de regio rond de vliegbasis, net over de grens bij Limburg, te verminderen.
Andere onderwerpen waar naar is gekeken is, betreffen onder meer de verbetering van de leefkwaliteit door de isolatie van woningen of instelling van een leefbaarheidsfonds. Ook is de blik gericht op een nieuw gezondheidsonderzoek als vervolg op een enquete uit 2012-2013. Een betere informatievoorziening en het onderhoud van het bos in het verlengde van de startbaan worden bekeken.
In haar antwoord op vragen van de CDA-Kamerleden Van Helvert en Amhaouch geeft de bewindsvrouw op ieder van die punten een reactie. Zo legt ze uit dat isolatie van meer woningen niet nodig is. Nederland heeft toen de AWACS op Geilenkirchen werd gestationeerd al meer woningen aangepakt dan nodig was.
Overigens is het aantal vliegbewegingen op Geilenkirchen sinds 2004 aanzienlijk verminderd van 4.120 naar 2.027 in 2018. Het aandeel vluchten met de AWACS liep daarbij terug van 2.840 naar 1.340. De vliegbewegingen van de radarvliegtuigen zijn al jaren onderwerp van gesprek.
Bron: Dagblad De Limburger. Archieffoto Phil Nijhuis
Geen bloemen voor Memorial Day
Bezoekers van de Amerikaanse begraafplaats in het Zuid-Limburgse Margraten mogen geen bloemen leggen bij een adoptiegraf of de -naam te plaatsen.
De stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten kreeg de nodige mails en telefoontjes met de vraag of met Memorial Day bloemen gebracht mogen worden. Dit mede in verband met het bezoek van de koning aan de begraafplaats komende zondag.
De begraafplaats is echter op Memorial Day niet voor het publiek toegankelijk. Alleen al daarom mogen er geen bloemen worden gebracht, ook niet door een bloemist.
De stichting maakt zich zorgen dat mensen rond Memorial Day dan bloemen gaan leggen bij het hek of de heg langs de begraafplaats. Doe dat niet, roept de stichting op. "Het heeft geen enkele zin en levert alleen maar werk op voor de onderhoudsploeg om alles weg te halen."
De stichting laat namens alle adoptanten op Memorial Day 2 bloemstukken en een krans leggen bij het beeld van de Mourning Mother (rouwende moeder).
Op de begraafplaats in Margraten liggen 8301 Amerikaanse militairen begraven die sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Verder staan er 1722 namen van vermiste soldaten op een Wall of the Missing. Memorial Day in Margraten wordt ieder jaar gevierd op de zondag voor de laatste maandag in mei. Meer dan 10.000 mensen hebben graven en namen geadopteerd.
Behalve koning Willem-Alexander wonen zondag ook de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra en defensieminister Ank Bijleveld de ceremonie bij.
Bron: ANP
Disciplinaire stappen Marco Kroon
Defensie heeft maatregelen getroffen tegen majoor Marco Kroon. Er komt nu een melding in zijn personeelsdossier die invloed heeft op zijn verdere loopbaan.
De Ridder Militaire Willemsorde werd december vorig jaar door de rechter veroordeeld tot een taakstraf, nadat hij tijdens carnaval een kopstoot uitdeelde aan een agent.
Kroon behoudt zijn Militaire Willemsorde wel. Hij kreeg de hoogste militaire onderscheiding in 2009 uit handen van Koningin Beatrix voor zijn moedige en beleidvol optreden in Afghanistan. In een reactie op de maatregel van Defensie laat zijn advocaat Geert-Jan Knoops weten dat Kroon de boodschap dat hij het uniform nu weer aan mag, positief vindt. De majoor wordt wel overgeplaatst naar een functie waar hij zich zal bezighouden met veteranenzaken.
Bron: NOS.nl. Foto: Herman Zonderland
‘Vuurwerk’ boven vliegbasis Gilze-Rijen
Apache- en Chinook-helikopters van het Defensie Helikopter Commando hebben boven hun thuisbasis Gilze-Rijen een nieuwe versie getest van het zelfbeschermingssysteem tegen hittezoekende raketten. Het gaat om zogenoemde ‘flares’, een soort ‘hittekogels’.
Deze hittekogels leiden – simpel gezegd - door hun warmte een op de helikopters gerichte raket af van de warmte van de helikoptermotoren. Hierdoor wordt de raket misleid en mist zijn doel. De flares maken deel uit van het beschermingssysteem dat bestaat uit meer middelen. De beproeving van de flares ziet er op zich spectaculair uit en heeft iets weg van een vuurwerkshow. Maar dan wel met een serieuze bedoeling: de bescherming van de helikopter en zijn bemanning.
Bron: BN/De Stem