Foto Mediacentrum Defensie
WOII-veteraan krijgt high tea thuis
De 96-jarige Tweede Wereldoorlog-veteraan Rudi Hemmes is op 2 mei, de dag waarop hij 77 jaar geleden naar Engeland vertrok om zich aan te sluiten bij de Prinses Irenebrigade, door een lokale ondernemer in het zonnetje gezet met een high tea voor thuis.
Maar waarom een high tea? “De Prinses Irenebrigade werd tijdens de Tweede Wereldoorlog opgericht in Engeland, het land waar de traditie van high tea zijn oorsprong vindt”, vertelt de initiatiefnemer.
De lekkernijen werden aangeboden op de dag waarop de generaal samen met vriend Bob Tusenius in 1943 uit Nederland vertrok met als doel Nederland te bevrijden. Na een lange reis via Frankrijk, Spanje, waar ze een maand gevangen werden gehouden, en Portugal kwamen ze in Engeland aan. Daar meldden ze zich als dienstplichtigen bij de Prinses Irene Brigade.
“We hebben grote bewondering voor hen, omdat zij vanaf de landing in Normandië samen met de geallieerden meewerkten aan de bevrijding van Europa en Nederland in het bijzonder. Via meneer Hemmes eren we alle in leven zijnde Engelandvaarders.”
Bron: Defensie
Kans aanslag minder waarschijnlijk door corona
De kans op een terroristische aanslag in ons land is nog steeds voorstelbaar, maar op dit moment wel minder waarschijnlijk. Mensen komen door de coronacrisis minder in het openbaar samen.
Desondanks blijft het dreigingsniveau op 3 staan. Dit maakte de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) deze week bekend. Door de coronacrisis zijn er minder doelwitten, zogenoemde 'soft targets'. Ook is het hierdoor voor potentiële terroristen moeilijker om zich vrijelijk te bewegen.
De NCTV stelt dat het meeste gevaar nog altijd uit jihadistische hoek komt. Ook uit rechts-extremistische hoek is er dreiging. Het risico komt daar echter niet van groepen, maar van geradicaliseerde eenlingen die zich bijvoorbeeld laten inspireren door aanslagen in het buitenland.
Bron: ANP
Privacywet hindert zoektocht vermiste Korea-gangers
De naspeuringen om de stoffelijke resten te vinden van in de Korea-oorlog (1950-1953) vermiste Nederlandse militairen lopen vertraging op door de privacyregels in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
De regels staan niet toe dat DNA-materiaal van familieleden aan Zuid-Korea wordt overgedragen. Dat meldt tv-programma Zembla.
De familieleden van de vermiste militairen hebben vorig jaar DNA-materiaal afgestaan aan Defensie. Omdat Zuid-Korea volgens de AVG geen passend beschermingsniveau heeft, moet het materiaal nu door ons land worden overgedragen aan de Verenigde Staten, die dan zorgen voor een vergelijking met Zuid-Koreaans materiaal. Dat land beschikt over een database met DNA-profielen van gevonden stoffelijke resten van militairen.
Nederland stuurde tijdens de oorlog tussen Noord- en Zuid-Korea ongeveer 4.700 militairen naar het land. Daarvan kwamen er 122 om het leven, waarvan er nog 5 vermist zijn.
Bron: Zembla
MARSOF-opleiding afgerond in quarantaine
De Netherlands Maritime Special Operations Forces van de marine beschikt sinds deze week over 16 nieuwe collega's. In verband met de coronacrisis moesten de kersverse special forces de laatste 6 weken van hun opleiding in quarantaine uitvoeren.
Deze specialisten zijn schaars en dus was het zaak om de opleiding ondanks het virus toch door te laten gaan. Maar uiteraard wel veilig. Direct na de afkondiging van de RIVM-maatregelen gingen de cursisten in quarantaine.
De aspirant-operators begonnen vorig jaar zomer met de opleiding die heel divers is. Ze leren onder meer omgaan met diverse wapensystemen, communicatiemiddelen en explosieven. Ook moeten ze speciale verkenningsopdrachten kunnen voorbereiden en uitvoeren en kunnen optreden tegen terreur. De opleiding eindigde met het trainen van Maritime Counter Terrorism-vaardigheden, waarbij de aspirant-operators boardingsoperaties uitvoerden op verschillende civiele schepen. Omdat ze samen in quarantaine zaten kon dit zo uitgevoerd worden.
De speciale eenheid is binnen 15 minuten inzetbaar om op te treden tegen grof geweld en terreur. En binnen 24 uur staan ze klaar voor het uitvoeren van internationale (maritieme) speciale operaties.
Bron: Defensie
YouTube-serie over inzet Litouwen
Op het YouTube-kanaal van de landmacht is de serie 'The Wolfpack' van start gegaan. 6 weken lang kun je 5 Nederlandse militairen volgen die in Litouwen zijn gestationeerd bij de enhanced Forward Presence(eFP) van de NAVO. Iedere vrijdag om 19.45 uur is er een nieuwe aflevering te zien.
De 5 militairen zijn stukscommandant van 'Bravo 2', Bob, zijn plaatsvervanger Rik, de munitiewerkers Laurens en Wouter en chauffeur Sander. Zij zijn afkomstig van 41 Afdeling Artillerie van het Vuursteuncommando uit 't Harde en werken met het zwaarste geschut van de landmacht, de pantserhouwitser. In 'The Wolfpack' zien we niet alleen de voorbereiding op de verplaatsing maar ook de daadwerkelijke inzet vanuit de kazerne in Rukla. Voor de beelden van de serie tekende cameraman adjundant-officier Richard Frigge, voor het geluid sergeant-majoor Jimmy Ouwens, beiden van het Mediacentrum Defensie.
Bron: Defensie
1.350 wapens op Nederlandse luchthavens
De Koninklijke Marechaussee heeft vorig jaar 1.350 wapens in beslag genomen op de Nederlandse luchthavens. Het overgrote deel (1.040) werd onderschept op Schiphol. Op Eindhoven Airport was 245 keer sprake van verboden wapenbezit.
In 2018 ging het nog om 2.067 wapens. Dat verschil kan worden verklaard door een stijging van zogeheten creditcardmessen. Deze zijn nog steeds verboden, maar worden tegenwoordig afgedaan als ‘security item’ en tellen sinds medio vorig jaar niet meer mee in de cijfers van de marechaussee.
De wapens worden vooral gevonden in koffers en tassen tijdens bagagecontroles. Ook tijdens preventieve fouilleeracties stuit de marechaussee regelmatig op wapens bij mensen die reizigers komen halen of brengen. Het kan gaan om imitatiewapens, maar ook echte wapens zoals katapulten, boksbeugels, pepperspray, munitie en vouwmessen. Het waren vorig jaar met name steekwapens waar de marechaussee op stuitte. In 12 gevallen ging het om vuurwapens, een geweer, pistolen en gaspistolen.
Bron: ANP
Saluut corona-bestrijders Arizona
In de vorige Defensiekrant lieten we beelden zien van een groet van militaire vliegtuigen boven New York en andere grote steden aan de oostkust van de Verenigde Staten. Dit initiatief werd ook in andere delen van het land opgepikt.
In Arizona was er bijvoorbeeld een formatie te zien van 7 F-16's, 7 F-35's en 1 tankvliegtuig. Op de Facebook-pagina van het Nederlands Opleidingsdetachement op Luke Air Force Base vonden we deze fraaie foto.
De toestellen, afkomstig van de 56th Fighter Wing, 994th Fighter Wing en de Arizona Air National Guard, maakten hun bijzondere vlucht op 1 mei. De commandant van de 56ste FW, brigadegeneraal Todd Canterbury vond het een eer om zo dankbaarheid te tonen aan zorgpersoneel, 'first responders' én militairen die in de 'frontlijn' strijden tegen het coronavirus. We willen dat iedereen vanaf de grond kan genieten van deze demonstratie van 'air power' en tegelijkertijd weet dat we vastberaden en trots zijn op onze frontlijn-mensen.' De bijzondere vlucht duurde ongeveer 50 minuten en bracht de formatie boven een groot aantal kleine en grote steden zoals Phoenix. Geïnteresseerden werd dringend geadviseerd om voldoende afstand te houden en weg te blijven van uitkijkpunten.
Bron: Nederlands Opleidingsdetachement F-35