07

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 24

Technisch pionier hoeft geen Rambo te zijn

Tekst Jopke Rozenberg-van Lisdonk
Foto sergeant-majoor Maartje Roos

Studenten op baanoriëntatie bij Defensie

Zo’n 300 aanstormende talenten in de techniek bezochten op de eerste woensdag van december het Tech Talent Event van Defensie. In de KDC-10 hangaar op vliegbasis Eindhoven lieten de HBO- en universitair studenten zich uitgebreid informeren over de carrièremogelijkheden bij de krijgsmacht. Het niet alledaagse en afwisselende werk samen met de grote mate van kameraadschap binnen de organisatie spreekt de meeste studenten erg aan.

“Je hoeft geen Rambo te zijn om als technisch officier bij Defensie te werken,” trapt kapitein Joris van Driel de wervingsdag af. Hij is officier verbindingsdienst bij de landmacht en één van de militairen die de jonge, hoogopgeleide techneuten over Defensie bijpraat. “Wat Defensie vooral nodig heeft,” stelt Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Sander Schnitger, “zijn pioniers die de leading edge van technologische innovatie opzoeken.” 

x

Veel technische functies

De studenten zijn door de diverse sprekers, de static show met land-, zee- en luchtmachtvoertuigen en de verschillende infostands flink aan het denken gezet over een baan bij de krijgsmacht. “Defensie is veel breder georiënteerd dan vechten alleen,” merkt student werktuigbouwkunde Stefan Dijkman (21) op. “Er zijn veel meer technische functies dan ik dacht.” En dat die zowel als burger en als militair te vervullen zijn, is voor sommigen een eye opener.

‘Vies worden en technische diepgang combineren’

x

Bij de wervingsstand wisselen Myrna Linders (27) en haar vriend Johan Swarts (28) contactgegevens uit met een wervingsvoorlichter. “De projecten van CLSK 3.0 (innovatieve luchtmachtprojecten – red.) vind ik erg interessant,” zegt Swarts. Hij studeert momenteel af als werktuigbouwkundig ingenieur. “Ik ben nooit vies geweest om mijn handen te laten wapperen en ook niet van fysiek vies worden”, lacht hij. “Ik combineer dat graag met technische diepgang. Kenmerken die wel passen bij Defensie, lijkt me.”
De twee worden binnenkort benaderd voor specifieke informatiebijeenkomsten afgestemd op hun vakgebied. Zijn vriendin werkt namelijk in een TBS-kliniek, maar zou graag als hulpverlener bij Defensie aan de slag gaan. “Net als Johan lijkt mij het kameraadschap bij Defensie fantastisch. En ik wil wat meer afwisseling qua werkomgeving. Bij Defensie kan ik over de hele wereld werken én maatschappelijk bezig zijn. Heel gaaf.” 

‘Ik ben bang dat ik te schijterig ben om militair te worden’

x

De infodag wordt ook door een redelijk aantal vrouwen bezocht. Onder hen de vriendinnen Marijke Pasnis (23) (links) en Tyrza Ligthart (23), beiden universitair bouwkundestudenten. Ligthart: “Ik ben bezig met mijn master building technology en wil nog even uitzoeken wat ik daar precies mee kan bij Defensie. Ik ben bang dat ik te schijterig ben om militair te worden, dus misschien zou ik voor een burgerfunctie gaan. Al maak je denk ik wel veel vette dingen mee op missie.”
Haar vriendin, die binnenkort begint aan haar master waterbouwkunde, heeft haar oog al laten vallen op de marine. Pasnis: “De afwisseling in varen en het onderhouden en bouwen van schepen lijkt me heel leuk. Ook in teamverband samen iets opbouwen trekt me aan. Maar misschien moet ik nog een extra studie doen om bij Defensie aan de slag te kunnen. Ik weet niet of ik daar nog zin in heb.”

‘Het ‘1 team, 1 taak’-gevoel vind ik zo gaaf’

x

Voor student lucht- en ruimtevaarttechniek Frankie Liu (25) staat het onomstoten vast: hij wil technisch officier vliegtuigonderhoud worden. “En dan het liefst van de jachtvliegtuigen.” In augustus dit jaar rondt hij zijn stage af op vliegbasis Leeuwarden. Daar doet hij onderzoek naar het onderhoudsadministratiesysteem van de F-16. De Rotterdammer heeft er de tijd van zijn leven. “Sinds mijn 6e heb ik al interesse in vliegtuigen en ik bezoek al zolang ik me kan herinneren de open dagen van de luchtmacht. Het kameraadschap, het ‘1 team, 1 taak’-gevoel vind ik zo gaaf.”
Liu bezoekt met twee vrienden het evenement. Hij doet dat vooral voor de gezelligheid. “Ik kwam net al collega’s uit Leeuwarden tegen.” Zijn vrienden zijn er met name om ook overtuigd te worden van een baan bij de krijgsmacht. “Ze raken steeds enthousiaster”, glundert de ex-stagiair.

‘We zoeken een afstudeerplek’

x

“We zoeken alle 3 een afstudeerplek”, vertelt Jelmer Peerbolte (24, links), student industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft. “Bij voorkeur bij een operationeel commando van Defensie. Ik heb een aantal militaire vrienden en die vertellen me vaak mooie verhalen over hun werk. Dat wil ik ook. En dan het liefst als militair in plaats van burger. Ik denk dat er onder militairen meer kameraadschap heerst.”
Zijn studiegenoot Youri Havenaar (24, midden) vult aan: “Ik ontwerp graag, maar wil ook in een team werken. Bij Defensie vind ik beiden.” Het mee ontwerpen van een marineschip lijkt hen alle drie heel interessant.
Volgens spreker kolonel Jan Willem Hartman, technisch programmamanager bij de marine, liggen daar zeker kansen voor hoog opgeleide technici. Zelf was hij medeontwerper van het grootste marineschip, de Karel Doorman. Peerbolte: “We hebben een aantal contactpunten binnen Defensie gekregen, dus we gaan uitzoeken wat de mogelijkheden zijn.”

‘Op uitzending gaan lijkt me leuk’

x

Studenten werktuigbouwkunde Léon Vaalburg (20) (links) en Freek Groenewoud (22) vinden de hele dag 'superinteressant'. Groenewoud: “We oriënteren ons zo breed mogelijk. Dagen als deze pakken we zoveel mogelijk aan.” “Zo hebben we bijvoorbeeld ook al rondgekeken op de kranenterminal in de Rotterdamse havens”, vult zijn vriend aan.
Maar, zegt Groenewoud, “Defensie is door zijn niet-alledaagse karakter wel heel bijzonder. Op uitzending gaan lijkt me leuk. Door de liveverbinding die we net in de zaal hadden met een technicus en vlieger uit een missiegebied in het Midden-Oosten hebben we nu een beetje beeld van wat er allemaal bij zo’n uitzending komt kijken. Dat was erg interessant.” Vaalburg: “Volgens mij is Defensie een goed georganiseerde organisatie met een sterk ‘1 team 1 taak’-gevoel. Dat spreekt me wel aan.”

x