Tekst Ingmar Kooman
Foto Rob Gieling

Defensiemedewerkers heb je letterlijk en figuurlijk in alle soorten en maten. Eenieder met zijn of haar eigen taak. Een ding hebben ze echter allemaal gemeen. Ze leveren een bijdrage aan de vrede, vrijheid en veiligheid - van, voor en in Nederland.

In deze nieuwe rubriek vertelt tweewekelijks een miltair of burgermedewerker van Defensie aan de hand van vier korte deelvragen over zijn of haar taak. En geeft antwoord op de vraag: wat heb jij vandaag voor Nederland gedaan?

wie
x

Kapitein Appie Faber (46) uit Wijk bij Duurstede. “Ik ben Track Production Officer op het Air Operations Control Station (AOCS) van de Koninklijke Luchtmacht in Nieuw Milligen.”

wat
x

“Als luchtverkeersleiders en luchtgevechtsleiders waken we dag en nacht over het Nederlandse luchtruim. Als Track Production Officer bij de luchtgevechtsleiding verzorg ik de luchtbeeldopbouw. Met onze militaire radars en de sensoren van andere militaire eenheden stellen we een totaalplaatje samen. We detecteren en identificeren alles dat binnen het verantwoordelijkheidsgebied van Nederland vliegt. Deze trackdata wisselen we uit met naburige buitenlandse militaire eenheden. Kort gezegd: van alles wat er vliegt willen wij weten wat het is en waar het naartoe vliegt.”

waar
x

We spreken kapitein Faber in de ops-room van het AOCS op maandag 24 maart, dag 1 van de Nuclear Security Summit. “Het is hier tijdens de NSS extra druk. We werken met een dubbele bezetting en draaien 12-uursdiensten. Het Nederlandse luchtruim is deels gesloten. Wij bewaken dat. Als het moet, kunnen we onze F-16’s of Apache-gevechtshelikopters laten ingrijpen.”

waarom
x

“Surveillance is de basis van de luchtverdediging. Daarmee garanderen we de integriteit – en dus veiligheid – van het Nederlandse luchtruim en dat van onze NAVO-partners. Voor de NSS is ons pakket aan sensoren flink uitgebreid: NASAM-luchtverdedigingssystemen langs de kust, een marinefregat op zee én een AWACS-radarvliegtuig. Al die middelen zetten we samen met onze radars zo efficiënt mogelijk in en wisselen we onderling alle informatie via Link 16 met elkaar uit. Dat betekent dat ik samen met mijn surveillanceteam veel moet finetunen en afstemmen. Het is intensief, maar ook heel interessant. Soms moet ik creatief zijn en onder druk beslissingen nemen. Maar dat maakt het werk zo mooi. Zeker op een dag als deze.”