02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 07

Nieuwsberichten

Chinooks voor medische evacuatie naar Mali

Defensie stuurt toch helikopters mee met de troepen naar Mali. 3 Chinook transporthelikopters van de Koninklijke Luchtmacht gaan mee naar Afrika om de medische evacuatiecapaciteit te garanderen.

Dat heeft minister Hennis-Plasschaert vandaag laten weten aan de Tweede Kamer. Aanvankelijk zouden de Nederlanders gebruik maken van de helikopters van andere VN-partners en civiel ingehuurde heli’s. Omdat met die constructie de medische evacuatiecapaciteit niet gegarandeerd kon worden, worden de Chinooks nu alsnog meegestuurd. ‘De risico’s van een ontoereikende medische evacuatiecapaciteit hebben het kabinet doen besluiten alsnog drie Chinook transporthelikopters aan het Nederlandse contingent voor MINUSMA toe te voegen’, aldus Hennis. Door de inzet van de Chinooks wordt de troepenmacht uitgebreid met 70 militairen. Ook moet de infrastructuur van het kamp aangepast worden. De toestellen zullen daarom pas naar verwachting in oktober volledig inzetbaar zijn.

chinook boven mali

Inschrijving Freedom Trail gestart

Een nieuw, groots en sportief evenement vindt 5 en 6 juni plaats: de Freedom Trail. Belangstellenden kunnen zich nog inschrijven.

Duizenden politie- en brandweermedewerkers, militairen en veteranen gaan de tocht afleggen in estafette-vorm. Bijvoorbeeld per motor, fietsend, hardlopend, skeelerend, raftend en zwemmend. Met de Trail zamelen de deelnemers geld in voor collegiale ondersteuning. De Freedom Trail volgt deels de route die de geallieerden precies zeventig jaar geleden aflegden toen zij Europa bevrijdden. Centraal staat de onderlinge kameraadschap, saamhorigheid en solidariteit onder (oud)geüniformeerden, die zich dagelijks nationaal en internationaal inzetten voor een vreedzame en veilige samenleving. Inschrijven kan via de website www.freedom-trail.nl.

freedom trail

Zuid-Korea kiest ook voor F-35

De Republiek Korea schaft definitief 40 gevechtsvliegtuigen aan van het conventionele type F-35A Lightning II. Ook in Nederland gaat dit type straaljager de oude F-16’s vervangen.

In totaal werken acht internationale partners mee aan het ontwikkelingsprogramma. Korea is na Israël en Japan de derde buitenlandse afnemer. De eerste F-35 worden in 2018 door de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin aan Korea geleverd.

Korea koopt f-35

Onderscheiding voor commando’s

Vanwege hun uitzonderlijke optreden in Afghanistan heeft 105 Commandotroepencompagnie van het Korps Commandotroepen (KCT) het Bronzen Schild ontvangen. Het Bronzen Schild is de hoogste groepswaardering die de Commandant Landstrijdkrachten kan verlenen.

105 Commandotroepencompagnie draaide van april tot augustus 2009 een uitzending Special Operations Taskforce 55 (TF-55) in Zuid-Afghanistan. Als eerste lichting Nederlandse commando’s vielen zij direct onder bevel van het ISAF-hoofdkwartier. Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Mart de Kruif, reikte de onderscheiding persoonlijk uit aan de commando’s. “Het succes van deze operaties draait uiteindelijk om een viertal zaken: getraindheid, professionaliteit, effectiviteit en vastberadenheid”, sprak de generaal. “Dit bent u, dit was u en dit heeft u zeker laten zien.”

Onderscheiden Commando

VN-topman dankt kabinet voor inzet Mali

VN-topman Ban Ki-moon hoopt dat andere landen de inzet van Nederland in Mali zullen volgen. Dat zei hij in een overleg met minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) in de marge van de nucleaire top.

Ook dankte Ban Ki-moon ons land voor de militaire bijdrage aan de VN-missie in het Afrikaanse land. Nederland stuurt circa 380 militairen die voornamelijk in de noordoostelijke stad Gao worden gelegerd. Ze moeten daar in mei op volle sterkte zijn. De VN-missie Minusma moet ongeveer 12.000 militairen gaan tellen. Aan het hoofd staat de Nederlandse oud-minister Bert Koenders.

vn-topman

Oud-bevelhebber Graaff overleden

Voormalig Chef Defensiestaf en Bevelhebber der Landstrijdkrachten generaal b.d. Peter J. Graaff is maandag overleden. Hij was de hoogste militair van ons land van december 1988 tot mei 1992. Generaal Graaff werd 78 jaar.

Op 31 oktober 1985 volgde de genist Graaff luitenant-generaal Han Roos op als bevelhebber. Op 16 december 1988 trad hij op het marinevliegkamp Valkenburg aan als Chef Defensiestaf. Graaff werd bij deze gelegenheid bevorderd tot generaal. Hij volgde de in januari dit jaar overleden generaal Govert Huijser op.

De Graaf