10

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 04

KMar Wereldwijd

Irak

In ‘KMar Wereldwijd’ laten we elke maand een collega aan het woord die in het buitenland actief is voor de Koninklijke Marechaussee. Deze keer collega’s van het detachement in Irak.

“Het artikel 4 detachement bestaat voor de eerste rotatie van de NAVO-missie Irak (NMI) uit luitenant Eric, opperwachtmeester Sjoerd en wachtmeester-1 Nick. Wij zijn een samengesteld detachement vanuit diverse brigades.

Het detachement van de Marechaussee is samengesteld vanuit diverse brigades.

Sinds januari 2024 neemt Nederland met een groot aantal militairen deel aan de NAVO-missie Irak. Dit doen zij onder andere door het leveren van de Charlie-compagnie van 13 Infanteriebataljon van 11 Luchtmobiele Brigade uit Assen. Vanuit de Marechaussee is er een artikel 4 detachement meegestuurd, dit detachement maakt deel uit van het National Support Element. Naast bovengenoemde groepen zijn er nog een aantal stafofficieren werkzaam als adviseur binnen de NAVO-missie Irak en Operation Inherent Resolve (OIR) alsmede bij het Joint Operations Command Advisory Team (JOCAT) en de bilaterale bijdrage Ministry of Peshmerga MoPA.

In de basis zijn wij aanwezig voor de uitvoering van de politietaak ten behoeve van de Nederlandse eenheden die voornamelijk werkzaam zijn in Bagdad, Erbil, Al Assad Airbase en Koeweit. Wij zijn als detachement werkzaam vanuit Bagdad omdat het grootste gedeelte van de Nederlandse militairen hier werkzaam is. Vanuit Bagdad worden er werkbezoeken afgelegd aan de diverse locaties om daar de Nederlandse militairen en coalitiepartners te spreken. Op de locaties waar wij niet vast aanwezig zijn, leggen wij zo veel mogelijk contacten. In het geval van een incident zijn wij zo bekend met de voor ons werk relevante locaties en hebben wij afspraken over ondersteuning van bijvoorbeeld MP-eenheden van coalitiepartners. In Bagdad hebben wij regelmatig contact met de International Military Police en de Provost Marshall van de missie.

De collega’s in Irak proberen een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de werkzaamheden van de Force Protection en het gebied waarin zij opereren.

Voor ons beperkt het uitvoeren van de politietaak zich niet enkel tot strafrechtelijke onderzoeken. Zo geven wij gevraagd en ongevraagd advies aan de Nederlandse militairen in het gebied en spelen we een rol bij het uitzoeken van juridische vraagstukken. Ook proberen we relevante kennis over te brengen aan de Nederlandse militairen in het gebied.

Tot nu toe hebben wij geen grote incidenten gehad. Voorkomende incidenten zijn vooral verkeerszaken. Omdat we de eerste rotatie zijn hebben wij ook nog veel nieuwe contacten te leggen. Wij proberen een zo goed mogelijk beeld van de werkzaamheden van de Force Protection en het gebied waarin zij opereren te krijgen.

“In het verkeer geldt het recht van de sterkste. ‘Voorrang nemen is voorrang krijgen’.”

Wat ons vooral opvalt tijdens verplaatsingen door het gebied is dat in het verkeer echt het recht van de sterkste geldt. ‘Voorrang nemen is voorrang krijgen’. Zo passen er op een 3-baans snelweg blijkbaar ook 6 auto’s naast elkaar, wordt er links en rechts ingehaald, spookgereden of zijn er voetgangers die plotseling de snelweg oversteken.

Verder merk je soms grote verschillen tussen de verschillende nationaliteiten op de basis. Veel krijgsmachten hebben een sterkere hiërarchische cultuur dan Nederlanders. Dit vergt van ons als detachement dat wij ons goed bewust moeten zijn van de aanspreeknormen bij coalitiepartners, maar ook dat maakt het werk hier juist interessant.”



Eric, Sjoerd en Nick
NAVO-missie Irak