07

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 04

Een dagje KMarren met…

Samilla Musters (20), dienjaar

Een diploma op zak maar nog niet weten wat je droombaan is. De 20-jarige Samilla Musters uit Rijsbergen werkte in het restaurant van haar ouders toen ze zich realiseerde dat er toch meer in de wereld moest zijn dan haar baan daar. Op de website van Defensie maakte ze kennis met een  dienjaar bij de Marechaussee. Ze schreef zich in, werd gekeurd en vervolgens aangenomen.  Ze ziet een toekomst bij de Marechaussee. “Ik wil hierna graag de Wachtmeesteropleiding doen.”

We treffen Samilla begin april als ze op bivak is in Harderwijk, onderdeel van de Algemene Militaire Beroeps Vorming van de Marechaussee. Ze is zo’n 6 weken onderweg in het dienjaar en zegt het  ‘ ‘ontzettend naar haar zin te hebben’. Ook al vindt ze de bivak wel pittig. “Het is even rammen, maar we leren echt veel. Ik merk nu al dat als ik in het weekend thuis ben dat wat ik hier leer meeneem, zoals mijn kamer netjes houden. Het klinkt heel simpel, maar je verandert meer dan je denkt.” Tijdens de bivak maken Samilla en 8 andere dienjaarmilitairen kennis met verschillende contact drills en oefenen ze care under fire. “Wat we hier leren, daar kunnen we de rest van ons leven iets mee.”

Samilla maakt deel uit van de tweede lichting dienjaarmilitairen van de Marechaussee. Eerst krijgen ze een algemene militaire opleiding, die 9 weken duurt. Ze leren onder andere schieten, verlenen van eerste hulp en andere militaire basisvaardigheden. Daarna volgt een deel van de opleiding  grenspolitietaak en enkele korte snuffelstages bij de brigades in het land. Het dienjaar bestaat grofweg uit 1/3e opleiding en 2/3e inzet. Die inzet zal voor Samilla op Schiphol zijn, waar ze op een doorlaatpost de reisbescheiden van reizigers controleert.

Dit jaar zijn er 40 plekken bij onze organisatie voor dienjaarmilitairen. Volgend jaar meer dan 100. Tijdens hun dienjaar zijn de jongeren aangesteld als reservist en draaien dus mee binnen onze organisatie. Defensie hoopt met het dienjaar onder meer het personeelstekort aan te kunnen pakken. Samilla koos bewust voor de Marechaussee. “De politietaken en het contact met de burger trekken me aan. Voor mij is dit een goede manier om kennis te maken met de Marechaussee, want als je de poorten van de kazerne binnenloopt, kom je toch in een hele andere wereld.”

Het dienjaar blijkt voor de 20-jarige Samilla tot nu toe een succes: ze hoopt na het dienjaar de Wachtmeesteropleiding te kunnen doen. “Ik vind het dienjaar echt een super goed concept. Het kan best een grote stap zijn als je bij Defensie wilt solliciteren, omdat je dan meteen een contract voor meerdere jaren hebt. Dit is een perfecte tussenstap.” Haar omgeving vond de keuze voor de Marechaussee “gedurfd”, maar ook zij zien inmiddels dat Samilla helemaal op haar plek zit. “Dat is echt het mooie van het dienjaar. Zonder dit had ik niet gesolliciteerd bij de Marechaussee.”

Ze vindt het ‘heel mooi’ om straks haar blauwe baret te ontvangen. “Dat geeft ook zeker wat extra motivatie.” Voor leeftijdsgenoten die nog twijfelen heeft ze dan ook maar 1 advies: ga de uitdaging gewoon aan. “Het is echt een hele mooie opstap. Je wordt heel goed begeleid in wat je hier allemaal kunt doen. Mij hebben ze zeker binnengehaald.”

Meer weten?

Kijk op www.werkenbijdefensie.nl/dienjaar.

Meedoen aan 'Een dagje KMarren met...'?

Wil jij ook een keer je werk laten zien in 'Een dagje KMarren met...'? Neem dan contact op via kmar.magazine@mindef.nl.

Tekst en regie: Kirsten de Vries | Video: Jeroen van Dijk | Montage: Karel Polack