03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 05

Zo snel, spoedig en simpel mogelijk

Tekst Robert den Hartog
Foto Maurits van Hout

KMar handelt straks zaken sneller af

De KMar is binnen het district Schiphol gestart met de voorbereidingen om aan te sluiten bij het project ZSM. Het is voor de KMar een nieuwe - en straks landelijke -werkwijze in het afhandelen van eenvoudige strafzaken. En dan niet alleen zo spoedig mogelijk, maar ook zo sociaal en simpel mogelijk. De KMar volgt daarbij het voorbeeld van het OM en de nationale politie. Majoor Patrick Kolijn is op Schiphol het aanspreekpunt voor ZSM en de ketenpartners. Hij legt uit wat ZSM is en wat de voordelen voor de KMar zijn.

Colijn
Majoor Patrick Kolijn is op Schiphol het aanspreekpunt voor ZSM en de ketenpartners.

“ZSM is van toepassing op eenvoudige strafzaken”, legt Kolijn uit. “Dan moet je denken aan een winkeldiefstal of bijvoorbeeld een eenvoudige mishandeling. Zaken die normaal gesproken binnen 6 uur af te handelen zijn. In de oude situatie was het zo dat collega’s soms net voordat een zaak voor de rechter kwam, nog extra onderzoek moesten doen om een dossier compleet te maken. Dit kostte veel tijd, net als de afstemming met instanties als Jeugdzorg, de reclassering, het OM en Slachtofferhulp. Dit is met ZSM verleden tijd.”

10 maanden

“Doordat alle ketenpartners om de beurt naar een dossier keken, liep de doorlooptijd van een eenvoudige zaak soms op tot 10 maanden. En als je dan als marechaussee in het eindtraject nog te horen krijgt dat je een extra getuige had moeten verhoren…” ZSM brengt hier verandering in. Afgevaardigden van de ketenpartners zitten fysiek in 1 ruimte, het Selectie Coördinatie Centrum (SCC) in Haarlem. Zo kunnen ze tegelijk hun wensen en eisen voor een dossier aangeven. De KMar kan dan voor verder onderzoek gericht op pad.

Meer duidelijkheid aan het begin van een onderzoek zorgt er dus voor dat een zaak sneller afgehandeld kan worden. Soms dezelfde dag nog, maar als streefdatum geldt 2 weken. Verrassingen in het eindtraject worden uit de wereld geholpen door het SCC. Kolijn: “Het streven is dat na de zomer ook de Marechaussee permanent een vertegenwoordiger heeft aan de ZSM-tafel. De ambitie is om de hele KMar voor het eind van 2014 aan te laten sluiten. Hoe dat precies vorm gaat krijgen is momenteel nog onderwerp van gesprek.”

Betekenisvol

“Een betekenisvolle afdoening. Dat is wat we met ZSM nastreven”, besluit Kolijn. “Het slachtoffer weet snel welke straf de dader heeft gekregen. De dader weet binnen afzienbare tijd waar hij aan toe is. En niet te vergeten, alle partijen die in het SCC zitten, worden gekend en gehoord. Uiteindelijk krijgt de dader een straf, waarmee alle ketenpartners kunnen leven. Iedereen heeft er dus een goed gevoel over als een zaak wordt gesloten.”

info

Wat zijn de voordelen van ZSM voor de marechaussees en de hulpofficieren van Justitie?

Kolijn: “De collega’s op Schiphol kunnen na een aanhouding terecht bij de Afhandelunit Schiphol. Daar worden alle zaken centraal ingenomen en verder afgehandeld. De afhandelunit onderhoudt contact met het SCC en hoort dus ook wanneer een dossier nog niet volledig is. Voor de districten zonder afhandelunit doet de aanhoudende eenheid zelf de afhandeling en legt die contact met de KMar hulpofficier van Justitie binnen het SCC. Voordeel van het werken met een eigen afhandelunit is dat de marechaussees meteen weer naar buiten kunnen. Het aantal aanhoudingen moet het inrichten van een eigen afhandelunit wel rechtvaardigen. Dat resulteert in meer blauw op straat en kwalitatief betere producten. In de oude situatie bleef een onderzoek bij de diender en moesten ze tussen de onregelmatige diensten door bijvoorbeeld getuigen verhoren. Dat kostte veel tijd.”

“De hulpofficieren van Justitie toetsen of een aanhouding rechtmatig is. Door de afhandelunit en ZSM komen zij straks veel meer in hun rol. Het zijn de collega’s die de wetboeken ademen. Zij kunnen zich straks volledig richten op, en verdiepen in, de lopende zaken. Dit komt de kwaliteit ten goede. Zij onderhouden ook alle contacten met de ketenpartners en zijn aanspreekpunt voor het OM. Dat zorgt voor duidelijke en korte lijnen.”