09

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 05

200 jaar KMar in beeld

Grand Defilé en concert Trompetterkorps

Vanwege het 200-jarig bestaan van de Koninklijke Marechaussee en het Koninkrijk vonden op zaterdag 14 en zondag 15 juni 2014 een tweetal evenementen plaats. De KMar nam deel aan het Grand Defilé in Apeldoorn en het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee gaf een concert in het Oranjepark. Hieronder vindt u 4 foto’s van de evenementen.

Op de eerste foto staan 2 KMar-veteranen, die aangesloten zijn bij de Stichting Marechaussee Contact. Iedereen die op de hoogte wil blijven van het reilen en zeilen van het Wapen, kan zich aansluiten. Veteranen dragen in principe de grijze pantalon in combinatie met de blauwe blazer met onderscheidingen en een baret op het hoofd.

Historisch Depot KMar

Tijdens het Grand Defilé liepen leden van het Historisch Depot KMar mee. Op deze foto dragen de 4 mannen marechaussee-uniformen van voor de Tweede Wereldoorlog, de jaren dertig. Het viertal droeg tijdens het defilé originele uniformen. Het Historisch Depot KMar beschikt over tal van historische uniformen en KMar-relikwieën.

Positieve reacties

De bevolking van Apeldoorn en andere bezoekers reageerden positief op de participatie van de Marechaussee. Zo sprak de organisatie van 200 jaar Koninkrijk zeer veel waardering uit voor de manier waarop de marechausseestudenten met slechts enkele maanden vorming zich presenteerden. Deze student houdt toezicht, zodat het publiek achter de dranghekken blijft.

Stichting Re-enactment Dienstplichtige Marechaussee

De Stichting Re-enactment Dienstplichtige Marechaussee droeg tijdens het defilé in Apeldoorn het dagelijks tenue KL en veldtenue KL uit de jaren '70/'80 van de vorige eeuw. Deze uniformen werden gedragen met het witte koppelstel en de witte KMar-helm. 

Concert in het Oranjepark

Ongeveer 2.000 bezoekers kwamen af op het optreden van het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee. Hoogtepunt was de uitvoering van Ouverture 1812 van Tsjaikovski. Hierin werd de Marechaussee ondersteund door Boudewijn Zwart op carillon, Saluut Batterij Atkins en de Historische Artillerie Maastricht.