02

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 02

Mijn NSS... [1/4]

Tekst | Robert den Hartog
Foto | Phil Nijhuis

Majoor Joep Henst (39)

Pelotonscommandant Bijstandeenheid KMar

“Ik mocht tijdens de NSS als één van de 4 pelotonscommandanten van de Bijstandseenheid KMar optreden. Tijdens de NSS gaf ik leiding aan 64 BE-ers. Onze taak was onder andere om demonstraties te begeleiden in samenwerking met de nationale politie. Er mocht uiteraard worden gedemonstreerd, maar wel volgens de geldende regels en binnen door de burgemeester bepaalde tolerantiegrenzen. Daarnaast waren we op afroep beschikbaar en hielpen we met het bewaken en beveiligen van objecten, zoals het Catshuis en het World Forum.

De vier pelotons waren tijdens de NSS ondergebracht op het Instituut Defensie Leergangen in Rijswijk. Een unieke situatie en tegelijkertijd ook een leuke reünie. De reacties onder de BE-ers waren erg positief. We trainen hard en ook op een hoog geweldsniveau en we zijn wat dat betreft tijdens de NSS niet op de proef gesteld. Gelukkig maar. Ik ben blij dat er zich geen ernstige incidenten hebben voorgedaan, al hebben we ons natuurlijk voorbereid op het ergste.

We zijn als BE voor het hoogste geweldsspectrum opgeleid, maar persoonlijk vond ik het een zeer positief punt dat we hebben laten zien dat we ook in het allerlaagste geweldspectrum kunnen optreden wanneer de situatie dat vereist. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij de aanhouding van 60 demonstranten voor het Centraal Station in Den Haag. Zij hielden zich niet aan de afspraken en werden aangehouden. Al snel bleek dat de demonstranten geen kwaad in de zin hadden. We hebben ze op een gemoedelijke manier ingesloten en op een nette manier naar het hoofdbureau van de politie overgebracht. Dat laat je zien dat je over een bepaalde mindset beschikt waarmee we situationeel op een waardige en veilige manier een bijdrage aan de NSS leveren.”

x

Voorbereid op alle situaties

De Bijstandseenheid van de KMar is een flexibele eenheid die is getraind voor inzet als Mobiele Eenheid (ME) en Bijstandseenheid (BE). Ze zijn inzetbaar in het gehele geweldsspectrum. Ze kunnen dus optreden in gemoedelijke situaties, maar zijn voorbereid om elk moment op te schalen als de situatie grimmiger wordt. De Bijstandseenheid is breed inzetbaar en voorbereid op verschillende geweldsdreigingen. Bij verschillende situaties hoort een verschillende uitrusting. Hierbij een greep uit het arsenaal van de BE-er.

In de koppel draagt de BE-er een Glock 17, munitie, pepperspray, een wapenstok (lang of uitschuifbaar), een medikit en handboeien.

Lichaamsdelen worden beschermd met verschillende typen kappen en helmen. Bij een optreden in BE-verband zijn deze ballistisch. Indien nodig kunnen ze ook kiezen uit twee maskers tegen bijvoorbeeld traangas.

Het grote vest is naar gelang de dreigingsituatie te versterken met ballistische platen. De twee kleine platen dienen ter bescherming van de bovenbenen.

Behalve de reguliere communicatiemiddelen, heeft een BE-er een personal role radio waarmee hij tijdens een actie 1-op-1 kan communiceren met collega's.

De medikit is een compact maar zeer uitgebreid EHBO-pakket en bevat onder andere een noodverband en een Combat Application Tourniquet (CAT), waarmee als iemand ernstig gewond is de bloedstroom gestopt kan worden.