11

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 02

Hoe werkt dat eigenlijk?

Landelijke Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden NSS

Tijdens de Nucleair Security Summit was de Koninklijke Marechaussee volop zichtbaar op straat, maar hoe de operatie werd aangestuurd, was minder zichtbaar. Er waren drie Staven Grootschalig en Bijzonder Optreden (SGBO) actief. Eén op Schiphol, één in West en een Landelijk SGBO. Het landelijke SGBO zat in Driebergen, in hetzelfde gebouw als het Nationaal SGBO van de politie. Er was voor elk SGBO een dag- en een nachtploeg, die elkaar vanaf zaterdag tot woensdag in 12-uursdiensten afwisselden. In een SGBO werkt iedereen vanuit een vaste rol, zoals bijvoorbeeld Hoofd Bewaken en Beveiligen, Hoofd Grenstoezicht, Hoofd Communicatie, Ceremonieel en Evenementen en Hoofd Informatie. Het geheel staat onder leiding van een Algemeen Commandant.

Klik op de plus-tekens in de foto voor meer informatie.

Het LSGBO van de KMar had deze keer een unieke functie: Hoofd Grenstoezicht. Deze ‘knop’ is toegevoegd omdat er voor en tijdens de NSS door artikel 23 van de Schengengrenscode weer tijdelijk volledig toezicht was op alle Nederlandse grenzen.

Het LSGBO beschikte over alle informatie die nodig was voor de operatie. Op grote schermen in de vergaderruimte kon het SGBO camerabeelden van alle interessante locaties bekijken, bijvoorbeeld die van Schiphol, het World Forum en de politiehelikopters.

De AC is de Algemeen Commandant (AC). Hij is verantwoordelijk voor de aansturing en ondersteuning van de gehele operatie. De algemeen commandanten voor de NSS waren luitenant-kolonel Evert-Jan Kasteel (dag) en luitenant-kolonel Rijck van de Kuil (nacht).

Het Hoofd Informatie (HIN) is na de AC misschien wel de belangrijkste speler. Hij is in alle vergaderingen de eerste spreker. Hij informeert het SGBO over de meest actuele stand van zaken in de operatie.

Tenzij er een grote calamiteit is, bepaalt de klok wanneer het SGBO vergadert. Tijdens de NSS was er een vaste vergaderfrequentie van 2 uur. Voor die vergadering wijkt alles. Telefoontjes aannemen is er op dat moment niet bij.

Veel van het werk van het LSGBO gebeurde niet in de vergadering, maar achter deze deur. Elke functionaris uit het SGBO heeft namelijk een eigen backoffice die zorgt voor de contacten met het land en de directe ondersteuning. In totaal waren er daardoor per dienst een kleine 40 KMar-collega’s actief in Driebergen.