Tekst kapitein Saminna van den Bulk
Foto Sergeant-majoor Cristian Schrik, sergeant Jasper Verolme, persoonlijk archief Wim Sneek, Mediacentrum Defensie


Landmachters maken rivieroversteek mogelijk
Opgeblazen bruggen kunnen een behoorlijk obstakel vormen voor troepen die tijdens een oorlog, onder grote dreiging, het water moeten oversteken. Eenheden van de landmacht zijn daarom dinsdag de Rijn in Duitsland overgestoken met een pontonbrugdeel, om de vaardigheid te trainen.
Dat gebeurde op weg naar een oefening in Tsjechië. Militairen en voertuigen staken de Rijn over tussen Kalkar en Emmerich. Dit gebeurde met behulp van veren en een brugslag en de inzet van 43 Gemechaniseerde Brigade en genisten, militaire bouwvakkers. In 48 uur zijn troepen met een pontonbrugdeel, dat als veerdienst fungeerde, overgezet.
De rivieroversteek is een belangrijke vaardigheid om te trainen. In een realistisch scenario moeten meer dan duizend voertuigen snel en efficiënt een oversteek maken.
De troepen vervolgen hun weg naar Tsjechië. Daar nemen ze deel aan de grootschalige oefening Stampeding Bison. Meer dan duizend militairen worden hier verder gevechtsgereed gemaakt om te kunnen vechten in een grootschalig conflict.
Bron: Defensie.nl


Defensie gaat samenwerken met zorgreservisten
Defensie kan burger zorgreservisten oproepen bij crises. Het ministerie begint daarvoor een samenwerking met de Nationale Zorgreserve (NZR). Bij dit netwerk zijn civiele (oud-) zorgprofessionals aangesloten.
Zij kunnen ingezet worden voor crises in Nederland, maar nu dus ook bij een inzet van Defensie. Deze mensen wordt dan gevraagd of ze achtervang willen zijn in het geval medisch defensiepersoneel naar het buitenland moet.
“De wereld verschuift onder onze voeten”, zei Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim deze week tijdens een bijeenkomst van de NZR. “En we moeten kijken waar de mogelijkheden en kansen liggen.” Eén zo’n kans is de verdere samenwerking tussen Defensie en de NZR.
Om die samenwerking vorm te geven, is er een pilot gestart. Daarbij vervangen zorgreservisten medische defensiemedewerkers. De reservisten voeren dan bijvoorbeeld medische keuringen uit. Ook vervangen ze eventueel doktersassistenten, verpleegkundigen en artsen bij de gezondheidscentra van Defensie.
Bron: Defensie.nl


Wapenstilstand Zwarte Zee, maar uitvoering vooralsnog onduidelijk
Rusland en Oekraïne zijn dinsdag, bij de vredesonderhandelingen in Saoedi-Arabië, akkoord gegaan met een staakt-het-vuren op de Zwarte Zee voor dertig dagen. Oekraïne gaf aan direct te stoppen met aanvallen op de zee. Rusland legt de wapens echter pas neer als aan andere voorwaarden wordt voldaan.
Zo eist het land dat de sancties op de export van onder meer landbouwproducten eerst worden opgeheven. Ook wil Rusland dat de landbouwbank, de Rosselkhozbank, wordt aangesloten op het internationale betalingssysteem Swift.
Het staakt-het-vuren zou de tweede fase zijn op weg naar een omvangrijkere wapenstilstand en mogelijk een vredesbestand. Eerder deze maand kwamen Oekraïne en Rusland overeen tijdelijk met het aanvallen van doelwitten in de energiesector te stoppen. Ondanks dit akkoord, zijn er meerdere aanvallen geweest op de infrastructuur.
Bron: Trouw, Volkskrant



Vier nieuwe satellieten voor Defensie
Om een sterke informatiepositie te krijgen, gaat Defensie vier nieuwe eigen satellieten in de ruimte lanceren. De eerste twee zouden al in juni en oktober van dit jaar in een baan om de aarde worden gebracht.
De volgende volgt in het tweede kwartaal van 2026. De nieuwe satellieten moeten zicht geven op de blinde vlek, die nu nog in de Noordzee ligt. Russische schepen brengen hier kabels en leidingen in kaart, al dan niet om deze te saboteren. Daarbij zouden troepenbewegingen vanuit de ruimte beter kunnen worden gevolgd.
De krijgsmacht heeft de ruimtecapaciteit keihard nodig. Satellieten helpen bij de navigatie, positie- en tijdsbepaling, communicatie, observatie en intelligence, surveillance and reconnaissance.
Bron: Telegraaf


Ook Tuinman bevestigt: geen ‘kill switch’ in F-35
Eén knop, waarmee de Amerikanen de Nederlandse F-35’s op afstand uit zouden kunnen zetten. Deze ‘kill switch’ bestaat niet, meldde staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman maandag. Dit schreef hij na Kamervragen van Groenlinks-PvdA over de jachtvliegtuigen.
De vragen volgden onder meer na internationale oproer over het mogelijke bestaan van een noodstopknop. Een gerucht dat al snel werd ontkend door het Pentagon en Lockheed Martin, de producent van de F-35.
“Door het F-35 Joint Program Office (JPO) is uitdrukkelijk bevestigd dat er geen sprake is van een ‘kill switch’ in de F-35. De F-35 wordt ontwikkeld, ingezet en onderhouden als een gemeenschappelijk platform dat rust op een sterk partnerschap met de VS en andere landen over de gehele wereld”, schrijft de staatssecretaris. “Nederland heeft operationele soevereiniteit over van oorsprong Amerikaanse wapensystemen. Van controle van de VS over de inzet van deze wapensystemen is geen sprake.”
Bron: Tweede Kamer, NPO Radio 1, Dagblad van het Noorden



Drugshandel en wapenbezit: militair krijgt acht maanden cel
Een 28-jarige militair is maandag door de Militaire Kamer te Arnhem veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht maanden. De man bezat en verkocht drugs. Bovendien wordt hij vervolgd voor wapenbezit.
De Koninklijke Marechaussee kreeg de militair in beeld toen ze zijn telefoonberichten uitlazen. Daaruit bleek dat hij drugs zou verkopen. De marechaussee startte een onderzoek. Op 2 april volgde de aanhouding. Na de bestorming van zijn woning, trof de politie drugs(attributen), pistolen, een ploertendoder en een oefenbrisantgranaat aan. In een plastic tas vond de politie ook nog eens 4.000 euro aan contant geld.
De militair begon naar eigen zeggen in 2019 met het gebruik en de handel van designerdrug 3MMC. Het narcoticum was toen nog legaal. De militair kocht de drugs groots in, om het te kunnen delen met vrienden. Dit omdat dit goedkoper was. De man bewaarde de drugs en vroeg hier – aangezien dit niet zonder risico’s was - een kleine vergunning voor. Toen de drug in 2021 strafbaar werd gesteld, bleef hij 3MMC inkopen. In het begin bediende de man een vaste groep van zo’n tien vrienden; dit groeide uit tot een groep van ongeveer negentig mensen.
De officier van justitie eiste 2,5 jaar gevangenisstraf, waarvan tien maanden voorwaardelijk. 1 maart van dit jaar is de militair oneervol ontslagen; een feit dat de Militaire Kamer meenam in de strafweging. Daarbij had de militair niet de intentie op grote schaal drugs te verhandelen en gaf hij openheid van zaken aan de Militaire Kamer. Die legde hem een gevangenisstraf van acht maanden op. Ook moet de inmiddels ex-militair bijna 11.500 euro aan de Staat betalen, het bedrag dat hij had verdiend met de handel in de drugs.
Bron: Rechtspraak.nl


Eerste operationele F-16-vlieger overleden
Commodore b.d. Wim ‘Snake’ Sneek is op 18 maart op 82-jarige leeftijd overleden. Hij was de eerste operationele F-16-vlieger van de Koninklijke Luchtmacht. “Wim was een toegewijd militair en speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van onze luchtmacht”, aldus Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal André Steur.
“Zijn inzet, expertise en toewijding hebben een blijvende impact gehad op onze organisatie en op de mensen met wie hij heeft samengewerkt. Zijn nalatenschap zal niet worden vergeten.”
Sneek vloog op 7 juni 1979 vanaf Schiphol de eerste F-16 naar Vliegbasis Leeuwarden. Daarmee brak een nieuw tijdperk voor de Nederlandse militaire luchtvaart aan. Het Nationaal Militair Museum nam in het kader van de tentoonstelling ‘F-16: 50 jaar fast forward’ een YouTube-clip over en met Sneek op. Drie F-35's brachten Sneek bij zijn uitvaart in Heiloo via een missing man formation een laatste groet.
Bron: De Vliegende Hollander



Pantservoertuig van vermiste militairen gevonden in Litouwen
Op een trainingsterrein in Litouwen is donderdag onder water een gepantserd bergingsvoertuig gevonden van de Amerikaanse krijgsmacht. Van de vier Amerikaanse militairen ontbreekt nog ieder spoor.
De militairen raakten dinsdag vermist tijdens een training in het Litouwse oefengebied Pabradė, nabij de grens met Wit-Rusland. Onduidelijk is nog wat er met de Amerikanen is gebeurd.
Korte tijd was er verwarring over de vermiste militairen. Secretaris-generaal van de NAVO Mark Rutte gaf op woensdag aan dat de Amerikanen waren omgekomen. Een woordvoerder van de NAVO stelde dat het ‘lot van de vermisten nog steeds onbekend’ was en de zoektocht nog altijd voortduurde.
Bron: NOS


‘Den Helder’ in Den Helder
Defensie is een gloednieuw bevoorradingsschip rijker. Maandag voer ‘Den Helder’ de gelijknamige thuishaven binnen. Daar droeg scheepsbouwer Damen het vaartuig over aan Defensie.
Het Combat Support Ship (CSS) is ‘thuis’, alleen nog niet inzetbaar. Daarvoor gaat Defensie het schip eerst voorzien van de noodzakelijke militaire apparatuur. Denk hierbij aan sensoren, wapen- en communicatiesystemen.
De Koninklijke Marine stelt ‘Den Helder’ op 1 oktober in dienst. Dan krijgt het schip ook het predicaat ‘Zijner Majesteits’. Daarna volgt een intensief trainingsprogramma. Medio 2026 is de bevoorrader gereed voor operaties. Het CSS kan dan andere marineschepen van onder meer brandstof, munitie en reserveonderdelen voorzien. Ook doet het platform dienst als drijvend hospitaal. Binnen de NAVO is er grote vraag naar een dergelijk bevoorradingsschip.
Bron: Defensie.nl



VDL en Defensie slaan handen ineen
Om de krijgsmacht te versterken heeft Defensie snel nieuw materieel en wapensystemen nodig. Familiebedrijf en Nederlandse autobouwer VDL Groep gaat de capaciteiten en faciliteiten inzetten voor die broodnodige defensieproductie.
Enerzijds heeft Defensie van alles nodig, van gevechtsvoertuigen tot high-tech systemen. Anderzijds moet Nederland ook meer bijdragen aan militaire productie. Daarbij is er behoefte aan meer zekerheid, kortere levertijden en minder afhankelijkheid van landen buiten Europa. Defensie riep bedrijven op hun capaciteiten en faciliteiten in te zetten voor de veiligheid van Nederland.
VDL gaf aan die oproep gehoor. Het bedrijf heeft de expertise, capaciteiten en de infrastructuur voor militaire productie, op grote schaal én met hoge kwaliteit. Defensie wil VDL ondersteunen met het opzetten van Defensie-productie, om te beginnen op de locatie van het bedrijf in het Limburgse Born. Ook helpt Defensie met het vinden van bedrijven die, samen met VDL, de productie kunnen opschalen. Hierdoor zijn innovatieve bedrijven in staat om in Nederland te groeien.
Bron: Defensie.nl