Nieuwe transportheli in gebruik
De luchtmacht heeft op de Amerikaanse legerbasis Fort Hood 2 nieuwe CH-47F Chinook-transporthelikopters in gebruik genomen. Een Nederlands squadron gaat ze gebruiken voor opleiding en training. Het Defensie Helikopter Commando verwacht de eerste toestellen begin volgend jaar in Nederland.
De modernere uitvoering heeft een volledig digitaal cockpitmanagementsysteem met geïntegreerde communicatiesystemen, betere navigatiesystemen en verbeterde zelfverdedigingsmiddelen. Vliegers weten hierdoor meer over hun omgeving en de operationele effectiviteit wordt vergroot.
De Chinooks, die bekendstaan als ‘militair werkpaard’ gaan de verouderde modellen op termijn vervangen. Die zijn duurder in onderhoud en beschikken over minder functionaliteiten. Uiteindelijk moet de vloot uit 20 toestellen bestaan. Daarvan worden er 15 bij 298 Squadron in Gilze-Rijen gestationeerd en 5 bij 302 Squadron op Fort Hood.
De helikopters worden naast transport ook gebruikt voor gewondenvervoer, brandbestrijding en speciale operaties met de Special Operations Forces. Ze kunnen ladingen van zo'n 10.000 kilo vervoeren.
Bron: Defensie. Foto’s: Boeing
EOD in actie
Zomertijd, vakantietijd. Dat geldt voor veel Nederlanders die thuis of elders genieten van het mooie weer. Defensie blijft echter paraat en dat geldt zeker voor de mannen en vrouwen van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD). Vandaag klaarden ze 2 in het oog springende klussen in Prinsenbeek en Arnhem.
In de polder Weimeren bij Prinsenbeek bij Breda blies de EOD vanmiddag een Duitse vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog op. De bom, een ‘Sprengbombe Cylindrisch 500’ (zie foto) was al in mei gevonden bij explosievenonderzoek, maar vormde geen direct gevaar voor de omgeving. Meteen na de ontdekking zorgde de EOD er al voor dat de bom niet zou kunnen ontploffen.
Naast de ruiming bij Breda, moest de EOD ook nog een spoedklusje uitvoeren. In het Arnhemse winkelcentrum Kronenburg probeerden enkele criminelen in alle vroegte een pinautomaat op te blazen. Dit mislukte, maar doordat er nog explosieven in de automaat achterbleven, was de expertise van de EOD dringend nodig. Die verwijderde het explosief. 5 uur na de plofkraak werd de omgeving weer vrijgegeven.
Bron: Omroep Brabant en de Gelderlander. Foto: gemeente Breda.
Nederlandse onderscheiding militaire baas Noorwegen
De Noorse Commandant der Strijdkrachten Haakon Bruun-Hanssen is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden. Hij kreeg de koninklijke onderscheiding vanwege zijn verdiensten voor de militaire samenwerking. Minister Ank Bijleveld-Schouten speldde de versierselen eerder deze week op.
Admiraal Bruun-Hanssen stimuleerde onder meer samenwerkingsinitiatieven voor de NH90-gevechtshelikopter en het F-35-gevechtsvliegtuig. Ook bood hij ondersteuning voor de wintertraining van het Korps Mariniers, gezamenlijke vlootoefeningen en uitwisseling van kennis en kunde voor infanterie en artillerie.
Bijleveld: “Dankzij onze culturele overeenkomsten vinden we elkaar gemakkelijk en bundelen we meer en meer onze krachten op het internationale militaire speelveld. Dankzij onze verschillen vullen we elkaar aan en staan we samen sterker. En die versterking slaagt alleen wanneer leiders zich hier persoonlijk hard voor maken. U deed dat, met verve. Nederland heeft in u een buitengewoon belangrijke en betrouwbare militair-strategische partner getroffen. Zonder uw inzet waren de Noors-Nederlandse militaire betrekkingen nooit gegroeid tot het niveau dat we nu kennen.”
Bron: Defensie. Foto: Phil Nijhuis
Onderzoek naar ladingdiefstal van iPhones.
De recherche van de Koninklijke Marechaussee is bezig met een groot onderzoek naar de diefstal van een lading iPhones ter waarde van 3 miljoen euro. De telefoons werden op zaterdag 14 maart gestolen vanuit een bedrijf op Schiphol-Rijk. In het onderzoek is inmiddels een 35-jarige man uit Polen aangehouden.
Rechercheurs vermoeden dat 1 of meer personen hebben geholpen bij de diefstal. Hierbij is mogelijk gebruik gemaakt van vervalste vrachtdocumenten. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat de lading smartphones vermoedelijk in Edam (Noord-Holland) zou zijn overgeladen of uitgeladen. Ook is duidelijk dat kort na de diefstal meerdere gestolen telefoons geactiveerd zijn in Nederland.
Een dag na de roof heeft de marechaussee een 35-jarige Pool aangehouden. Hij is de chauffeur die de zending meenam van het bedrijf op Schiphol-Rijk. De man is inmiddels op vrije voeten, maar blijft verdachte.
De marechaussee is op zoek naar getuigen of mensen die meer weten over deze zaak. Informatie kan worden gedeeld via de Politie Opsporingstiplijn of het Team Nationale Inlichtingen. Anoniem tips doorgeven kan ook.
Bron: Defensie
Omgekomen bemanningsleden NH90 thuis
De lichamen van de omgekomen vlieger Christine Martens en tactical coordinator Erwin Warnies zijn weer thuis. Vorig weekend kwamen de kisten aan in Nederland en zijn ze overgedragen aan de familie.
De uitvaarten van de beide luitenants-ter-zee 2e klasse oudste categorie vinden vandaag en morgen plaats. Martens en Warnies kwamen om het leven bij het ongeluk met de NH90 helikopter bij Aruba.
De stoffelijke resten werden met een KDC-10 overgevlogen van Curaçao naar de vliegbasis Eindhoven. Bij het vertrek nam de bemanning van Zr.Ms. Groningen, het schip waarop de helikopter was gestationeerd, samen met in de Cariben geplaatst Defensie- en kustwachtpersoneel met een korte militaire ceremonie afscheid van hun collega's. Ook op Eindhoven vond een korte plechtigheid plaats in aanwezigheid van onder meer de Defensietop. Minister Ank Bijleveld noemde het verschrikkelijk wat er was gebeurd met de helikopter. "Wij zijn allemaal diep geraakt en leven intens mee met de naaste families, vrienden en collega's en zullen hen steunen en helpen waar mogelijk".
Bron: Defensie. Video: sergeant-majoor Yoran Christianen en sergeant-majoor Robbert Harteveld
Celstraf voor aanranding
De militaire kamer in Arnhem heeft 3 militairen veroordeeld voor aanranding. De sergeant, korporaal en matroos hebben in het voorjaar van 2018 een andere matroos op de marinebasis Den Helder aangerand. De straffen vallen deels hoger uit dan het Openbaar Ministerie had geëist.
De sergeant krijgt 4 maanden militaire detentie en de korporaal 3 maanden. De veroordeelde matroos hoeft niet langer de cel in omdat hij zijn straf van 30 dagen al in voorarrest heeft uitgezeten. Wel krijgt hij een taakstraf van 120 uur.
De rechter vertelde bij de uitspraak deels hogere straffen te hebben opgelegd omdat de mannen met hun actie inbreuk hebben gemaakt op de lichamelijke en geestelijke integriteit van de matroos, geen berouw hebben getoond en het aanzien van de krijgsmacht ernstig hebben geschaad. De 3 zijn sinds het incident geschorst.
Bron: NOS.nl
Invictus Games Den Haag in mei 2021
De Invictus Games worden volgend jaar in Den Haag gehouden van 29 mei tot en met 5 juni. Dat maakte het organiserend comité deze week bekend. Oorspronkelijk zouden de games dit jaar worden gehouden, maar dat bleek niet mogelijk door de coronacrisis.
De voorzitter van het organisatiecomité, Mart de Kruif, stelt dat het veilige games worden. "Het coronavirus en de effecten ervan beïnvloeden elk publiek massa-evenement. Wij zullen de Invictus Games veilig organiseren voor de deelnemers, hun dierbaren en toeschouwers, waarbij we moeten werken binnen de huidige Covid-19-maatregelen. We streven er nog steeds naar om veilige, verrassende en impactvolle games te leveren."
Zoals bekend zijn de Invictus Games een sportevenement voor (oud-) militairen die als gevolg van hun inzet gewond of ziek zijn geworden. Volgens het organisatiecomité vormen ze een belangrijke stap naar herstel van alle deelnemers. Daarom zullen de plannen altijd de veiligheid en het welzijn van de militairen en hun familie en vrienden voorop stellen.
Bron: Defensie. Foto: Sergeant Sjoerd Hilckmann.
Rusland ontkent bestaan antisatellietwapen
Amerika heeft Rusland ervan beschuldigd een nieuwe wapen uit te proberen, waarmee satellieten kunnen worden neergehaald. Washington spreekt over een nieuwe, serieuze dreiging. Rusland ontkent het bestaan van een dergelijk wapen.
Volgens een woordvoerder vindt Moskou nog steeds dat de ruimte niet gebruikt moet worden voor militaire doeleinden. De beschuldiging van de V.S. dat Rusland desondanks half juli een proef heeft gedaan in de ruimte met een antisatellietwapen weerspreekt hij dan ook. Volgens het Russische ministerie van Defensie is er wel een proef gedaan met een inspectiesatelliet waarmee vastgesteld kan worden in welke staat satellieten zich bevinden. Naar verluidt wil Washington het onderwerp ter sprake brengen tijdens het komende overleg met Rusland over de beperking van kernkoppen. De grootmachten spreken elkaar in Wenen.
Bron: Nederlands Dagblad
Schadevergoeding homoseksuelen Bundeswehr
De Duitse minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer wil een schadevergoeding voor homoseksuele militairen die in het verleden op grond van hun geaardheid in hun loopbaan zijn benadeeld. Op grond van de toenmalige regelgeving werden zij - als ze uit de kast kwamen - gedegradeerd of ontslagen.
Tot het eind van de jaren '60 was homoseksualiteit een strafbaar feit voor militairen in Duitsland wat leidde tot rechtszaken met zware consequenties voor de carrière van betrokkenen. Later mochten ze weliswaar militair blijven maar kwamen niet meer in aanmerking voor belangrijke functies. Pas in 2000 werd deze vorm van discriminatie bij de Bundeswehr beëindigd. Naar verwachting komt de Duitse bewindsvrouw op 17 september met een wetsontwerp om de getroffen (oud-)militairen schadeloos te stellen. Op dezelfde dag worden ook de uitkomsten van een studie bekend naar de verdere integratie van homoseksuelen in de Duitse strijdkrachten. Het idee van de schadeloosstelling is in goede aarde gevallen bij de Bundestag, het Duitse parlement.
Bron: Tagesschau.de. Foto: Aad Meijer
Onderdelen historische wapens gestolen
Bij een inbraak in Fort benoorden Spaarndam zijn onder meer onderdelen van historische wapens gestolen. De dieven namen verder ook andere attributen mee zoals bijzondere sleutels, lampen en haspels. Bij de wapenonderdelen gaat het om museale stukken.
Het fort maakte vroeger deel uit van de stelling van Amsterdam en was een verdedigingswerk waarvan de bouw eind vorige eeuw was voltooid. Samen met het Fort bezuiden Spaarndam was het onderdeel van de 'Grotere Positie bij Spaarndam'. Het fort kende een bezetting van 5 officieren, 16 onderofficieren en 244 soldaten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er Duitse militairen gelegerd. Na de oorlog was het fort jarenlang in gebruik als munitieopslag van de marine.
Bron: Haarlems Dagblad