Tekst Ingmar Kooman
Foto sergeant Sjoerd Hilckmann

Defensiemedewerkers heb je letterlijk en figuurlijk in alle soorten en maten. Een ding hebben ze gemeen. Ze leveren een bijdrage aan de vrede, vrijheid en veiligheid - van, voor en in Nederland.

In deze rubriek vertelt tweewekelijks een militair of burgermedewerker van Defensie aan de hand van vier korte deelvragen over zijn of haar taak. En geeft antwoord op de vraag: wat heb jij vandaag voor Nederland gedaan? 

wie
x

Koen Bakker (40) uit Amersfoort, projectleider bij het Kenniscentrum Wapensystemen en Munitie van de Defensie Materieel Organisatie (DMO).

wat
x

Samen met onderzoekers van TNO voeren Koen Bakker en zijn collega’s vandaag een mijntest uit met een YPR-pantserrupsvoertuig. Met andere woorden: ze blazen het voertuig op. “We zoeken naar mogelijkheden om voertuigbemanningen beter te beschermen”, legt Bakker uit. “Deze af te stoten YPR is representant van een bepaalde klasse pantservoertuigen en daardoor geschikt voor onze testen. We willen onderzoek doen naar de effecten op de bemanning bij het hoog opspringen van het voertuig na het exploderen van bijvoorbeeld een mijn. Met 1 knal kunnen we meer data vastleggen dan met literatuurstudies. “

waar
x

“We doen de voertuigtesten op een speciaal hiervoor ingericht deel van het Artillerie Schietkamp in ’t Harde. De grond is speciaal geprepareerd voor de explosie. De fysieke omstandigheden, zoals de bodemgesteldheid en de diepte van de springlading, moeten voor de testen zoveel mogelijk gelijk zijn. Alleen dan krijgen we meetresultaten die we goed met elkaar kunnen vergelijken.”

waarom
x

“De bodemplaten van pantservoertuigen zijn de laatste jaren aangepast aan de dreiging van bermbommen. De slachtoffers vallen echter na de detonatie. Het voertuig wordt daardoor namelijk gelift, inclusief de inzittenden, om vervolgens met een smak weer op de grond te komen. Deze beweging kan tot letsel aan hoofd, rug en nek leiden door zowel te hoge versnellingen als de impact. Deze test is een nulmeting. Met de uitgangswaarden hiervan kunnen we het werk van een fabrikant goed beoordelen. En uiteindelijk biedt dat de kansen om onze voertuigen veiliger te maken voor onze jongens en meiden in de missiegebieden.”