De eerste 14 kwartiermakers zijn in Mali. De volgende groep van 27 militairen vertrekt maandag. Samen met nog volgende ‘shifts’ genisten en logistiekelingen bouwen zij de komende maanden een compleet legerkamp in het Malinese Gao.

Rond april wordt een Nederlandse hoofdmacht van circa 400 militairen in het gebied verwacht. De benodigde infrastructuur en onderkomens moeten voor hun komst klaar zijn, zodat zij meteen aan de slag kunnen in de Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali (MINUSMA).

Nederlandse rol in Mali

Deze missie, waaraan de Nederlanders op verzoek van de Verenigde Naties meedoen, moet de veiligheid en stabiliteit in Mali herstellen en de burgerbevolking beschermen. Nederland gaat vooral een rol spelen in het vergaren, verwerken en analyseren van inlichtingen in het gebied.
Om dit te bereiken worden special operations forces ingezet om lange-afstandsverkenningen uit te voeren. 4 Apache-gevechtshelikopters steunen hen daarbij, leveren vuursteun en verzamelen inlichtingen. Ook de Scaneagle, het onbemande verkenningsvliegtuig van Defensie, ‘kijkt’ mee. Analisten zorgen voor de interpretatie van alle gegevens.

Naast de militairen gaan 30 politiefunctionarissen (waarvan 20 van de Koninklijke Marechaussee) en een aantal civiele deskundigen mee naar Mali. Zij richten zich onder meer op het trainen van de Malinese politie, het ontwikkelen van de rechtsstaat en het hervormen van de veiligheidssector. De uitzending is in principe tot medio 2015.