Tekst Arno Marchand

Personeelsnieuws

x
Leestijd: 7 minuten

In memoriam

Op 8 september overleed korporaal Tom Golstein. Hij was werkzaam als NH90-vliegtuigmonteur bij 860 Squadron op Maritiem Vliegkamp De Kooy. Golstein werd 23 jaar.

Commando-overdracht EATC

De Franse generaal-majoor Franck Mollard nam op 4 september het bevel over het European Air Transport Command (EATC) over van de Duitse generaal-majoor Andreas Schick. Het EATC is een samenwerkingsverband van België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Italië, Nederland en Spanje. Dit hoofdkwartier op Vliegbasis Eindhoven bepaalt de inzet van militaire transport- en tankervliegtuigen van de deelnemende landen. Twee C-130’s van 336 Squadron verzorgden een fly by tijdens de ceremonie. Foto’s: sergeant Gregory Fréni

Commando-overdracht 961 Squadron

Luitenant-kolonel Alsu Saitova-Van der Veer nam op 7 september het commando van het 961 Squadron over van majoor Anke Waarheid. Zij was 3,5 jaar commandant. Foto: KLu

Commando-overdracht 301 Squadron

Luitenant-kolonel Boudewijn Stevens nam op 13 september het commando van het 301 Squadron over van luitenant-kolonel Martijn Kleiberg.

Commando-overdracht 336 squadron

Kolonel Maurice Schonk droeg op 20 september het commando van het 336 Squadron over aan luitenant-kolonel Theo Spijksma. Foto: KLu

Reünie reservisten 601 Squadron

Voor personeel van het voormalig 601 Reservistensquadron op Vliegbasis Volkel is er op 17 november een reünie. Veel adressen zijn bekend, veel ook niet. Daarom: mocht u iemand kennen of zelf gediend hebben bij 601 Squadron, stuur dan een e-mail naar JDDM.Piket@mindef.nl met daarin uw naam en telefoonnummer. De organisatie neemt dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Jubileum 70 jaar 313 Squadron

Op 1 december 2023 viert 313 squadron het 70-jarig bestaan. Alle (oud-)313-leden kunnen zich hiervoor aanmelden via www.313-sqn-reunie.nl. Alle informatie over de reünie wordt ook op deze site bekendgemaakt. Na registratie worden de uitnodigingen gemaild.

Kick-off Dienjaar Defensie

Bijna 140 jongeren begonnen op 9 september op de Generaal Spoorkazerne in Ermelo aan hun Dienjaar Defensie. Daarmee biedt Defensie jongeren en specialisten de kans een jaar te werken bij de marine, landmacht, luchtmacht of marechaussee. Dienjaarmilitairen worden aangesteld als reservist en zij gaan voltijds aan de slag als militair, waarbij ze voorafgaand een reguliere militaire keuring en de Algemene Militaire Opleiding (AMO) ondergaan.

De jongeren worden verdeeld over alle krijgsmachtdelen. Na hun AMO worden zij ingezet op taken van beroepsmilitairen, wat helpt bij het verlichten van werkdruk en personeelstekorten. Tijdens dit jaar kunnen zij ontdekken of een carrière binnen Defensie bij hen past.
Dit programma is niet alleen van waarde voor Defensie, maar ook voor de deelnemers en de maatschappij als geheel. Behalve dat het een oplossing biedt voor personeelstekorten, draagt het bij aan de verbinding tussen krijgsmacht en samenleving. Het Dienjaar staat open voor jongeren met ten minste een VMBO-BB of MBO-2 diploma die op zoek zijn naar avontuur, persoonlijke groei of die een bijdrage willen leveren aan de maatschappij.
Na hun Dienjaar hebben ze verschillende opties binnen Defensie: als fulltime militair, reservist, burgermedewerker of het volgen van een verdere militaire opleiding. Besluiten ze buiten Defensie verder te gaan, dan zijn zij nog steeds waardevolle ambassadeurs van de organisatie.

Dienstplicht bestaat sinds 1 mei 1997 niet meer toen de opkomstplicht werd opgeschort. Het alternatieve Dienjaar is binnen tien maanden na het verschijnen van de kamerbrief hierover gestart. Inmiddels hebben bijna duizend jongeren gesolliciteerd voor een Dienjaar. Momenteel is de selectie bezig voor de lichting die in het tweede kwartaal van 2024 zal starten. Het Dienjaar zal groeien naar 1.500 deelnemers per jaar vanaf 2025, mits dit past in het absorptievermogen van de defensieonderdelen. Foto’s: sergeant Gregory Fréni

Miljoenennota: versterking voor de krijgsmacht

Het versterken van de krijgsmacht is hét motto van de Miljoenennota, die op Prinsjesdag werd gepresenteerd. De Defensie-uitgaven stijgen in 2024 van 15 naar 21,4 miljard euro. Er wordt komend jaar flink geïnvesteerd in het werven en behouden van personeel in deze krappe arbeidsmarkt. Daarnaast ligt de focus op de versterking van de gereedheid en de gevechtskracht, samen met EU-partners en NAVO-bondgenoten. In 2024 geeft het CLSK verder uitvoering aan de investeringen uit de Defensie nota van 2022.

“Vanwege het grote belang van een sterke NAVO en een sterk defensieapparaat gaat het kabinet door met de voorgenomen extra investeringen in de krijgsmacht”, sprak koning Willem-Alexander in de Troonrede. “Onze steun en dank gaan uit naar onze militairen die wereldwijd werken aan vrede en veiligheid.”

Prinsjesdag ontvouwde zich de derde dinsdag van september weer met de traditionele feestelijkheden en militair vertoon. Van de luchtmacht stond op Paleis Noordeinde Air Combat Command in de erewacht samen met de KLu Kapel en de vaandelwacht, verzorgd door de Groep Luchtmachtreserve. Luchtmachters van het Defensie Helikopter Commando, Air Mobility Command en Air Support Command (in oprichting) stonden opgesteld langs de route. Oefenen gebeurde zoals gebruikelijk in het stadion van ADO Den Haag. Foto’s: Mark van Stokkum

Nieuwe SG maakt kennis met luchtmacht

Na een kennismaking met de marine en de landmacht bracht de nieuwe secretaris-generaal van Defensie Maarten Schurink onlangs diverse bezoeken aan de luchtmacht. Het bezoek startte maandag 11 september op vliegbasis Woensdrecht. Daar kreeg hij een uitleg over het Air Support Command in oprichting en bracht onder meer een bezoek aan de Algemene Militaire Opleiding en de F-35 typetraining opleiding.

Via het Brandweer Opleiding en Trainingscentrum en de vliegeropleiding van 131 Squadron, eindigde het bezoek bij Logistiek Centrum Woensdrecht. Twee dagen later was Schurink te gast bij het Defensie Helikopter Commando (zie foto’s). Zijn kennismaking werd op donderdag afgesloten met een bezoek aan de Vliegbasis Eindhoven en Volkel. Op de eerste basis kreeg hij uitleg over onder meer het Air Mobility Command, de internationale samenwerking en het inzetten van luchttransport voor onder andere missies en andere Defensieonderdelen. Na het bezoek aan 336 Squadron vertrok het gezelschap naar Volkel waar hij uitleg kreeg over de capaciteiten van het Air Combat Command. Ter afsluiting bezocht hij 313 Squadron en het 640 Bewakingssquadron. De SG plaats wekelijks een column die te vinden is op intranet. Foto’s: KLu

Nationale Onderofficiers Conferentie

Luisteren naar sprekers als Ranomi Kromowidjojo en de Barefoot Dutchman Anton Nootenboom. Of een ademsessie doen en een ijsbad nemen. Het kon allemaal tijdens de Nationale Onderofficiers Conferentie (NOOC) 2023 op 22 september op Kamp Soesterberg. Rode draad van het gevarieerde programma: de balans vinden tussen mentale en fysieke kracht en de invloed daarvan op de gevechtsbereidheid. Als afsluiting was er de functieoverdracht van de krijgsmachtadjudant.

“Gevechten vinden de laatste tijd dichter bij het thuisfront plaats. Wat betekent dit voor onderofficieren en wat doet het met je mensen en de gevechtsbereidheid?” Met die woorden trapte scheidend krijgsmachtadjudant Rob van Haastrecht de NOOC 2023 af. Het vinden van een balans tussen fysieke en mentale kracht is erg belangrijk. Waarbij die laatste nog vaak te weinig aan de orde komt. Tijdens de NOOC 2023 was voor beide zaken volop aandacht. De link met topsport is dan niet ver weg. Ranomi Kromowidjojo vertelde over haar fysieke en mentale gezondheid rondom haar gouden olympische races en wereldkampioenschappen. En wat doet 3.000 kilometer op blote voeten door Australië lopen voor je mentale gezondheid? ‘Barefoot Dutchman’ en oud-missieganger Anton Nootenboom legde het uit.

Alleen luisteren en stilzitten hoefde niet tijdens de NOOC, want er waren diverse workshops. Iedereen kon de hele dag overal in- en uitlopen en zijn of haar eigen dag indelen.

De NOOC werd afgesloten met de overdracht van de functie krijgsmachtadjudant. Van Haastrecht die met functioneel leeftijdsontslag ging, droeg zijn taak via Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim over aan adjudant van de mariniers Mark Veraart. Foto’s: Hans Roggen

Jaarconcert Luchtmacht Mannenkoor

Op 20 oktober geeft het Luchtmacht Mannenkoor een concert in de Brugkerk in Amersfoort. Het vijftig man-tellend koor dat voornamelijk uit oud-luchtmachtmilitairen bestaat, zingt veelzijdig: muziek van oude en moderne componisten, serieus, lichtvoetig of spiritueel en in het Nederlands, Duits, Engels, Frans en Italiaans. De leden repeteren en zingen op vrijwillige basis, een hobby, waarbij kameraadschap en gezelligheid belangrijke factoren zijn. Veel leden hebben een veteranenstatus.
Fanfare Concordia uit Werkhoven en het Bataviakoor uit Lelystad verlenen hun medewerking aan het jaarconcert. Entree is € 12,50, voor veteranen € 10,00. Meer informatie op de website www.lmkweb.nl/jaarconcert.