05

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 02 | 2014

Den Haag even wereldcentrum

Tekst Arno Marchand
Foto Frank Crébas, www.bluelifeaviation.com

Luchtmacht bewaakt en beveiligt luchtruim Nuclear Security Summit

Twee dagen, vier internationale organisaties, 53 landen, 55 hotels, 58 wereldleiders, tweeduizend medewerkers, drieduizend journalisten en vijfduizend delegatieleden. De Nuclear Security Summit (NSS) 2014 is een internationale topontmoeting zoals nog nooit in ons land plaatsvond. Nederland organiseert deze NSS die als doel heeft het voorkomen van wereldwijd nucleair terrorisme. Op 24 en 25 maart is het World Forum in Den Haag even het centrum van de wereld.

F-16’s paraat, radarvliegtuigen in de lucht, helikopters en raketsystemen van de landmacht op voormalig Marinevliegkamp Valkenburg en marineschepen voor de kust. En één luchtmachtradarstation stuurt al deze eenheden aan. Zowel in de lucht als vanaf de grond bewaken en beveiligen ruim 1.000 militairen straks het Nederlandse luchtruim.

Defensiebreed

Op de top waarbij het draait om nucleaire veiligheid in de wereld, krijgt veiligheid zelf beide dagen ook de hoogste prioriteit. Daarom blijft de inzet van Defensie niet beperkt tot bewaking en beveiliging van land, zee en luchtruim. De Nationale Politie krijgt ondersteuning van de duizenden militairen van de landmacht en marechaussee. Die laatste voert politie- en beveiligingstaken uit op de luchthavens en bewaakt en beveiligt het Koninklijke Huis en het Catshuis.

Na Washington en Seoel is Den Haag de derde locatie voor een NSS. De Hofstad is wereldwijd bekend door het Vredespaleis en het Internationaal Strafhof. ‘Den Haag is de internationale stad van vrede en recht’, zegt wethouder Verkeer Peter Smit. ‘Een logische plek dus voor deze internationale top.’

Vliegbasis Leeuwarden

In combinatie met de vliegbasis Volkel zijn F-16’s in de lucht of staan paraat voor Quick Reaction Alert, stand-by voor het uitvoeren van onderscheppingen.

Air Operations Control Station Nieuw Milligen

Het luchtmacht radarstation stuurt alle luchtbewakings- en beveiligingssystemen aan. Tijdens de NSS gelden duidelijke beperkingen op het gebruik van een deel van het Nederlands luchtruim. Rondom Den Haag zijn ‘restricted’ en ‘no fly’ zones ingesteld. Als men zich er niet aan houdt, komt de luchtverdediging in actie. Een F-16 of Apache komt ‘kijken wat er aan de hand is’ en geeft vervolgens gerichte instructies. Het AOCS ziet toe dat luchtmachtvliegers de juiste instructies geven en stemt dit af met het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Kalkar (Duitsland)

Het Combined Air Operation Center 1 levert NAVO-ondersteuning.

Vliegbasis Volkel

In combinatie met de vliegbasis Volkel zijn F-16’s in de lucht of staan paraat voor Quick Reaction Alert, stand-by voor het uitvoeren van onderscheppingen.

Vliegbasis Geilenkirchen (Duitsland)

E-3A Sentry radartoestellen patrouilleren voor luchtruimbewaking boven Nederland. De toestellen staan beter bekend als AWACS, dat staat voor Airborne Early Warning and Control Station.

Vliegbasis Eindhoven

2 KDC-10’en staan beschikbaar voor het in de lucht bijtanken van F-16’s.

Breda

Het Hoofdkwartier Commando Luchtstrijdkrachten is tevens locatie voor de Commandant Militaire Middelen-Luchteenheden (CMM-L). Dat is het Hoofd Operatiecentrum van de luchtmacht, kolonel Theo Kustner. ‘Met ons luchtverdedigingsplan zijn we op alle scenario’s voorbereid. Samen met onze landmacht- en marinecollega’s zorgen wij vanuit de lucht voor de veiligheid van alle deelnemers aan de top en de Nederlandse burgers. We oefenen hier hard voor en zijn klaar voor deze belangrijke taak.’

Voormalig Marinevliegkamp Valkenburg

Bijzonder is de tijdelijke openstelling van het voormalig Marinevliegkamp Valkenburg. De basis waar als laatste P-3C Orions stonden, krijgt weer even nieuw leven ingeblazen als luchtmachtbasis. Vanuit hier opereren: * 6 AH-64D Apaches voor bewaking en beveiliging; staan stand-by voor het uitvoeren van onderscheppingen * 2 CH-47D en/of F Chinook zware transporthelikopters voor medische evacuatie (Medevac) * 4 AS.532U2 Cougar middelzware helikopters voor transporttaken * NASAMS (Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) grondgebonden luchtverdedigingsraketsysteem. Staan tevens in Kennemerland, Langevelderslag, NAM en Wassenaarse Slag * 7 politiehelikopters

Luchtverdedigings- en Commandofregat

Zr.Ms. Zeven Provinciën

Ocean Going Patrol Vessels

Zr.Ms. Holland en Zr.Ms. Friesland Ieder met 1 NH90 maritieme helikopter aan boord voor ondersteuningstaken


Tijdens de NSS op maandag 24 en dinsdag 25 maart zijn Den Haag en delen van West-Nederland beperkt bereikbaar. Kijk voor meer informatie op www.nss2014.com/nl en op www.vananaarbeter.nl.