04

Dit artikel hoort bij: Landmacht 09

Actie-shoot in Polen

Fotoreportage van Falcon Autumn

Oefening Falcon Autumn staat ieder jaar garant voor vele mooie plaatjes. Ook editie 2023 vormt daarop geen uitzondering. Korporaal 1 en oud-infanterist Hilbert Buter deed als fotograaf mee aan de manoeuvres van 11 Luchtmobiele Brigade met internationale aanhang. Ondanks zijn tactische werkzaamheden zag hij kans op het Poolse oefenterrein Drawsko Pomorskie een mooie reportage te schieten.

Tekst André Twigt | Foto KPL-1 Hilbert Buter

Examen doen

700 deelnemers uit 4 landen kwamen op de mat voor de drieweekse training. Hierin stond 12 Infanteriebataljon Regiment Van Heutsz centraal. De eenheid moest worden gecertificeerd voor deelname aan operaties op bataljonsniveau. In Polen lukte dit dankzij de medewerking van de brigade-eenheden en de buitenlandse bijstand op realistische wijze. Het 12de slaagde met glans voor het examen in Oost-Europa.

Plannen en uitvoeren

Om 12 Infanteriebataljon te testen, moest de staf 4 air assaults plannen. Om de uitvoering daarvan zo realistisch mogelijk uit te beelden, maakte zij gebruik van vrijwel alle  brigade-eenheden; van verkenners tot geneeskundigen. Zo ook van een Nederlands/Duits PsyOps team, Amerikaanse Blackhawk en Chinook transporthelikopters evenals 2 Poolse Mi-24 gevechtsheli’s. Op de foto zie je een Amerikaanse Blackhawk bezig met herbevoorraden.

Flinke weerstand

Eerste opdracht voor de staf bestond uit het overmeesteren van een vliegveld. Daarbij stuitten de infanteristen op flinke weerstand van de Poolse oefenvijand. Die had zich volledig ingegraven, wat de aanval ernstig bemoeilijkte. “Die gasten waren erop gebrand te winnen”, aldus Buter. De tweede en derde opdracht bestonden uit air assaults op een brug en enkele radarsystemen. Beperkende factor hierbij was dat de planners voor iedere opdracht minder tijd kregen om de actie op poten te zetten.

Gewondenhulp

Primair oefendoel tijdens Falcon Autumn was het trainen en examineren van 12 Infanteriebataljon. Secundair was het beoefenen van de medische keten tot op Role 2 niveau. Daarbij worden gestabiliseerde gewonden van de Medical Treatment Facility (MTF), pal achter de voorste rand van het weerstandsgebied afgevoerd naar een militair of civiel hospitaal dat over uitgebreide behandelmethoden beschikt. Op de foto zie je medisch personeel in de MTF zich ontfermen over een LOTUS-gewonde.

Groot in het klein

Bij 11 Luchtmobiele Brigade kunnen ze niet alleen goed plannen, ze kunnen ook goed modelbouwen. Dit miniatuurlandschap werd met spullen uit huis, tuin en keuken in elkaar geknutseld. Bij veldoefeningen is het vrij gebruikelijk om het operatiegebied gedetailleerd op schaal na te bootsen.

Snel en verrassend

Vierde en laatste opdracht in Polen bestond uit een actie in verstedelijkt gebied. Ook daarbij stuitten de luchtmobiele infanteristen op hevige weerstand, zoals op de foto is te zien. 11 Luchtmobiele Brigade is gespecialiseerd in het uitvoeren van air assaults op doelwitten diep in vijandelijk gebied. Trefwoorden hierbij zijn snelheid, verrassing en doelgerichtheid.

Klein maar fijn

Falcon Autumn 2023 gaat de boeken in als een van de kleinschaliger edities. Vorig jaar vond de grootste luchtmobiele oefening in 20 jaar plaats. Hierbij waren ruim 1.000 militairen en 35 helikopters betrokken. Bij Falcon Autumn draait het vrijwel altijd om het trainen van offensieve en defensieve luchtmobiele operaties in een oorlogsscenario.