Tekst KAP Jaap Wolting, KAP Saminna van den Bulk
Foto Adrien Muylaert, KPL-1 Wessel Zuijderduin, KPL-1 Tom de Waard, SM Aaron Zwaal, archief Mediacentrum

Belgische Integrator paraat dankzij Nederlandse hulp

Het Belgische verkenningsbataljon ‘Jagers te Paard’ creëerde onlangs haar eerste Integrator-peloton. Na maandenlang intensief trainen in Nederland is het nu klaar om de capaciteiten op eigen bodem te demonstreren. Een aantal weken geleden toonden onze zuiderburen de kracht van het Unmanned Aerial System tijdens een eerste demo in Elsenborn.

“Drones zijn absoluut de toekomst”, aldus Air Vehicle Operator Emil. “Met de X-300 Integrator kunnen we snel en op afstand reageren, zonder dat de piloot gevaar loopt. We kunnen militaire en civiele actoren ondersteunen, zoals de politie. Ook bij rampen, zoals overstromingen, kunnen we effectief optreden. Wat de opleiding betreft die nodig is om bij het peloton aan te sluiten; deze wordt voornamelijk in Nederland gegeven, in het Engels.”

Nederland vliegt al jaren met de X-300 Integrator. Bij de landmacht zitten ze in het arsenaal van 107 Aerial Systems Battery van het Joint Intelligence Surveillance Target & Acquisition Reconnaissance Commando.

Genie versterkt met nieuw materieel

Goed grondverzet vraagt om goede ondersteuning. Daarom is 101 Geniebataljon in het bezit van 2 typen nieuwe voertuigen: de Scania XT 8x8 kiepauto en de bouwmachine CAT 930M. De voorgangers van de voertuigen waren aan het einde van hun levensduur.

De Scania XT 8x8 is bij uitstek geschikt voor het vervoer van bouwstoffen en is sterk in het terrein. De CAT 930M beschikt over verstelbare lepels, die met een schakelaar zijn te verstellen op de juiste breedte. Beide voertuigen bieden meer comfort voor de bedienaar, die een stuk minder moe wordt. Daarbij gebruiken zowel de kieper als de CAT930M AdBlue, een vloeistof die de uitstoot van stikstofdioxiden flink vermindert. Kortom: beter voor de bedienaar én voor het milieu.

Burgemeesters ‘oefen-VIPS’ in opwerkoefening Luchtmobiele Brigade

13C-compagnie uit Assen trainde half oktober in Marnewaard. Op zich niets bijzonders, afgezien het feit dat er 8 burgemeesters uit de provincie Groningen optraden als te bewaken en te beveiligen Very Important Persons (VIPs).

Dat wordt namelijk een van de taken van de 145 militairen, die vanaf 1 januari 2024 worden ingezet in het Iraakse Bagdad. Om de werkwijze en procedures zo goed mogelijk te kunnen trainen, hebben zij afgelopen week in het noorden van Nederland verschillende personen naar verschillende locaties in de regio geëscorteerd. En tijdens een van deze momenten namen de burgemeesters uit de regio deel als VIP.

De afgelopen maanden is de compagnie opgeleid door een team van de Brigade Speciale Beveiliging (BSB) van de Koninklijke Marechaussee. Tijdens deze training kregen zij te maken met verschillende scenario's die zich in Bagdad kunnen voordoen. Denk hierbij aan een bandenwissel en motorpech in een risicovol gebied, vragen vanuit journalisten of het zo snel mogelijk in veiligheid brengen een gewonde adviseur.

De NATO Mission in Irak (NMI) is een non-combat advisory and capacity building-missie. Op verzoek van de Iraakse autoriteiten versterken de Rode Baretten de Iraakse veiligheidssector, zodat het land weerstand weet te bieden aan terroristische dreigingen. 3C compagnie zal in het nieuwe jaar voor 4,5 maand in Irak verblijven.

Pantsergenisten trotseren Texaanse woestijngebied

Landmachters van 11 Pantsergeniebataljon en 41 Pantsergeniebataljon grepen afgelopen maand op de Texaanse Mile High Range alle kansen aan om hun genievaardigheden naar een hoger niveau te tillen.

Tijdens de training stonden onder meer het doorbreken van een mijnenveld, objectvernieling en het overwinnen van een nabijheidsbaan (NAB-baan) op het programma. Tijdens het afleggen van dit parcours van ruim 300 meter kwamen de genisten verschillende doelwitten tegen die ze zo snel mogelijk moesten uitschakelen. Een kwestie van focus, rust en reactievermogen. “Hier geldt echt: train as you fight””, aldus kapitein Glenn. “Het primaire doel van deze oefening is het trainen van niveau 2 in tactische omstandigheden. Is dat niet op orde, dan word je daar direct mee geconfronteerd. Ratelslangen en hitteletsel liggen hier continu op de loer.”

De Mile High Range van 35 bij 40 kilometer biedt alle ruimte voor een genieoefening als deze. De mogelijkheden zijn groter, de beperkingen minder. Dat is onder meer terug te zien in de demolitie-oefeningen, waarbij explosieven tot 200 kilo kunnen worden gebruikt.

Genezeriken 'springen' met hospitaal

Snel schakelen met een verplaatsbare Role 2 in een bestaande civiele infrastructuur: dat was de opdracht voor de genezeriken van 400 Geneeskundig Bataljon tijdens Griffin Read.

Tijdens de oefening tussen 9 en 13 oktober ‘sprong’ 422 Hospitaalcompagnie tussen civiele locaties in Brabant en Gelderland. In enkele uren werd er onder meer op een evenementenlocatie in Veghel een Role 2 Basicontplooid. Inclusief Spoedeisende Hulp, IC, operatiekamer, holding area, laboratorium, nutsvoorzieningen en commandopost. Zodra de medisch specialisten de binnengebrachte oefengewonden behandelden, was de commandogroep alweer op zoek naar een volgende geschikte locatie.

Landmachters trainen Oekraïners, ook in 2024

De Nederlandse krijgsmacht blijft een bijdrage leveren aan Operatie Interflex in het Verenigd Koninkrijk, waarbij Oekrainse militairen worden opgeleid.

Nederland levert sinds september 2022 een bijdrage aan dit opleidingsprogramma waarbij militairen wordt geleerd om te vechten in en voor hun land tegen de Russische agressor. Tot nu toe zijn 19.000 Oekraïners getraind. Eind van dit jaar it er naar verwachting 26.000.

Nederland zet de bijdrage voort met 4 trainingsrotaties van elk ongeveer 90 militairen. Hiermee worden nog eens 8 lichtingen met elk zo'n 200 rekruten klaargestoomd. Landmachters zullen onder meer lessen verzorgen in schietvaardigheid, medische zorg en oorlogsrecht. 

Lest we forget!

Het viaduct boven de A20 bij Naaldwijk werd op 25 oktober vernoemd naar Bas Alsemgeest. De landmachtmilitair van 14 Afdeling Veldartillerie kwam in mei 2001 in Bosnië-Herzegovina om het leven bij een tragisch ongeluk met een tank. Tijdens een speciale bijeenkomst werd het naambord onthuld.

Cas Schreurs gaat NAVO-missie Irak leiden

Brigadegeneraal Cas Schreurs wordt troepencommandant van de NAVO-missie in Irak (NMI). Hij leidt en coördineert vanaf 1 mei de inzet van verschillende NAVO-bondgenoten en -partners. Nu is Schreurs commandant van 11 Luchtmobiele Brigade Air Assault. Na zijn aanstelling wordt hij bevorderd tot generaal-majoor.

Nederland draagt volgend jaar meer bij aan de missie in Irak. Het kabinet wil het zwaartepunt van de Nederlandse veiligheidsinzet in het land verschuiven van stabilisatie naar advisering en capaciteitsopbouw. De NMI wordt uitgevoerd op verzoek van Irak.

Schreurs is sinds 2 juni 2021 commandant van 11 Luchtmobiele Brigade Air Assault. Hij staat bekend als analytisch sterk, energiek en gedreven en wordt geroemd om de manier waarop hij contact maakt en onderhoudt.