05

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 03

Support moet ontzorgen

Tekst Robert den Hartog
Foto Rob Gieling

'Het mag de collega’s aan niets ontbreken'

Door informatiegestuurd op te treden wil de Koninklijke Marechaussee voortaan daar zijn waar het er toe doet, daar waar het werk is. Maar een operatie plannen op basis van informatie is zinloos als de middelen om het werk uit te voeren ontbreken. Kolonel John van Veenhuizen is proceseigenaar Support. Hij is met zijn werkgroep bezig de ondersteunende disciplines in kaart te brengen en klaar te maken voor de toekomst. 

Welke eenheden vallen er allemaal onder Support?

"Support is 1 van de 4 puzzelstukjes waaruit het Landelijk Tactisch Commando (LTC) is opgebouwd. In tegenstelling tot Inlichtingen, Plannen en Operaties bestaat Support uit meerdere processen. Support is een breed begrip. De disciplines leveren ondersteuning aan de operatie in de breedste zin van het woord. Neem bijvoorbeeld voertuigen, legering, wapens, opleidingen en communicatiemiddelen. We hebben de werkgroep Support onderverdeeld in 7 disciplines (zie illustratie onderaan deze pagina). Allen hebben ze in een bepaalde vorm nu een plekje binnen de huidige opbouw van een district en brigade."

x
Proceseigenaar Support kolonel John van Veenhuizen. Support is 1 van de 4 puzzelstukjes waaruit het Landelijk Tactisch Commando is opgebouwd.

Wat houdt de komst van het LTC in voor Support?

"Een district of brigade regelde alle ondersteunende zaken zelf en hanteerde een eigen werkwijze. Ze had alles in huis om een operatie op te tuigen. De ondersteuning was vaak gebonden aan een regio. De koers van de Marechaussee is gewijzigd van gebiedsgebonden naar landelijk optreden op basis van informatie. En de districten zijn verdwenen als organisatielaag. Dat betekent uiteraard wat voor Support. De ondersteunende disciplines blijven, maar je moet wel de ondersteuning leveren daar waar het nodig is, zodat het de operationele collega's tijdens het werk aan niets ontbreekt. Support leveren daar waar het er toe doet."

Wat doen jullie momenteel?

“We zijn bezig in kaart te brengen wat er allemaal is op het gebied van ondersteuning. Welke disciplines zijn op locaties beschikbaar, welke producten leveren ze en hoeveel capaciteit kosten ze? Zo kunnen we straks tot een gedegen inrichting van Support komen. Daarnaast zijn we bezig met deelexperimenten, zoals het MTV, niet-reguliere inzet en MPZ. Het grootste deel van dit werk is vooraf bekend. Als Support moet je daarom straks meer meedoen aan de planning en gebruik maken van automatisering, zodat je inzicht en overzicht hebt en integraal acties kunt aanlopen met de andere LTC-processen zoals inlichtingen, plannen en operaties. Dan heb je het plaatje compleet en kun je de ondersteuning verder aanscherpen naarmate een actie dichterbij komt.”

Kolonel Van Veenhuizen: "Het mag de operationele collega's tijdens het werk aan niets ontbreken."

Wat betekent deze verandering voor de collega's?

"Het is nog te vroeg om te zeggen hoe Support er op 1 januari 2017 uitziet. Maar het zal een grote verandering zijn. Dat er verschuivingen gaan plaatsvinden in de inzet van verschillende disciplines is duidelijk en er zal ook naar capaciteit worden gekeken. Er komt een reorganisatie. Maar of er disciplines van Support straks terugkeren op een brigade of onder het LTC komen te vallen en in welke vorm dat zal zijn, laten we afhangen van hoe de operationele collega het beste wordt ondersteund. Wat werkt wel, wat werkt niet; dat zijn we nu aan het onderzoeken. Het uiteindelijke doel hebben we helder: Support moet ontzorgen, zodat de collega's zich kunnen richten op hun werk."

Kunnen collega's nog bijdragen aan de inrichting van Support?

"Mijn backoffice bestaat uit 6.500 collega's. Deze verandering heeft namelijk impact op de hele organisatie. We moeten veranderen, want zonder Support is er geen operatie. Dus laten we het dan samen zo goed mogelijk doen. Support blijft daarom het land in gaan om nieuwe stappen in de ontwikkeling van Support te bespreken en we hopen dat zoveel mogelijk collega's hun beleving en inzichten met ons willen delen en een bijdrage leveren aan het proces Support. Jonge teamleiders en ervaren brigadecommandanten met elkaar in gesprek over de toekomst van Support. Die combinatie moet wat moois opleveren."

De werkgroep Support is onderverdeeld in:

x
* Onder Operational Support vallen onder andere de Arrestanten- en Passantenwacht en het Landelijk Beslaghuis.