x
Nederlands Dagblad

10 extra marechaussees naar Curaçao

De Marechaussee stuurt het komende half jaar 10 extra rechercheurs naar Curaçao om de politie op het eiland te ondersteunen. Minister van Justitie Nelson Navarro had daarom gevraagd, lieten het OM en de Marechaussee weten. De rechercheurs beschikken over uitgebreide kennis op het gebied van opsporing. Het tiental sluit aan bij het zogenoemde Atrako-team van de politie.

x
De Telegraaf

Vlucht Duitse automobiliste 'poging doodslag'

Een Duitse automobiliste zit vast voor poging tot doodslag en rijden onder invloed. Ze sneed op de A58 in Noord-Brabant een patrouille van de Marechaussee af, ging op de vlucht en reed daarbij zo gevaarlijk dat de zware aanklacht volgens de Marechaussee op zijn plaats is. Uiteindelijk verliet de vrouw de snelweg en knalde in Wouw tegen een lantaarnpaal. Ze bleef ongedeerd. Toen ze eenmaal was opgepakt, bleek dat ze te veel had gedronken.

x
Dagblad De Limburger

Marechaussee houdt Belg aan voor mensensmokkel

Dagblad De Limburger meldt dat de Marechaussee bij de Belgische grens bij Stein een 50-jarige Belg heeft aangehouden als verdachte van mensensmokkel. De man probeerde 5 mensen afkomstig uit Eritrea Nederland binnen te smokkelen. Bij de grensovergang op de A76 controleerden de marechaussees de personenauto, waar zij de vreemdelingen aantroffen. De Eritreeërs bleken niet in het bezit van de juiste documenten. Hierop is de Belg aangehouden en ingesloten.

x
Transport Online

Illegale Albanezen in vrachtwagen gevonden

Op de website van Transport Online wordt gemeld dat de dienst Zeehavenpolitie in Rotterdam met assistentie van een controlehond van de Marechaussee 4 personen heeft aangehouden. De 4 probeerden op illegale wijze over te steken naar Groot-Brittannië. De verdachten in de leeftijd van 21 tot 31 jaar, zijn vermoedelijk Albanezen en hielden zich schuil in een vrachtwagen. De Zeehavenpolitie onderzoekt de zaak.

x
Volkskrant

Man met alarmpistool betrapt op Schiphol

Op station Schiphol is een 26-jarige Pool aangehouden die een alarmpistool bij zich had. Het pistool was niet van een echt vuurwapen te onderscheiden en dat is volgens de Koninklijke Marechaussee verboden volgens de Wapenwet. De man zit vast. De Pool zat in de trein naar Schiphol. Een conducteur controleerde zijn plaatsbewijs en zag in de tas van de reiziger een vuurwapen. De NS-medewerker alarmeerde direct de Marechaussee op Schiphol.

x
PowNed

Bumperklevende militair dreigt met wapen

Een militair zit vast omdat hij 2 mannen zou hebben bedreigd met een vuurwapen, dat meldt de website van PowNed. De politie droeg de man uit Veenwouden (Friesland) over aan de Marechaussee. De soldaat had volgens de aangifte eerst gebumperkleefd en stond, nadat hij de slachtoffers had ingehaald, regelmatig op de rem. Er is in zijn huis geen wapen ontdekt, aldus PowNed.

x
De Telegraaf

Zwaarbeveiligd proces Wiels van start

De Telegraaf meldt begin augustus dat heel Curaçao in opperste staat van paraatheid verkeert vanwege de start van het proces tegen 4 verdachten van de moord op Helmin Wiels. Rond het gerechtsgebouw in Willemstad zijn zeer zware veiligheidsmaatregelen van kracht. Vanuit Nederland zijn leden van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) overgevlogen om lokale arrestatieteams te ondersteunen. Een van de hoofdverdachten, Elvis K. alias Monster, is ook tijdens zijn reis vanuit Nederland bewaakt door de BSB, aldus de Telegraaf.

x
Trouw

‘Kickboksers’ aangehouden voor drugssmokkel

Trouw meldt dat een groep van 8 mannen uit Suriname op Schiphol door de Koninklijke Marechaussee is aangehouden voor drugssmokkel. De mannen trokken bij de douane de aandacht toen ze beweerden dat ze een team kickboksers waren en met hun trainer naar Nederland kwamen voor een kickboksgala. De douaniers vermoedden dat de groep zich schuldig maakte aan smokkel van verdovende middelen. De mannen, tussen de 22 en 45 jaar oud, werden aangehouden en overgedragen aan de Marechaussee. Die ontdekte later dat 7 van hen bolletjes drugs hadden geslikt.

x
Volkskrant

Op jacht naar de dubbelganger

Paspoorten zijn zo moeilijk na te maken, dat criminelen hun toevlucht zoeken tot een andere methode: de lookalike. 'Zie jij het verschil tussen een Oost-Afghaan met professionele schmink en een Taiwanees?' Onder deze inleiding stond een artikel in de Volkskrant over paspoortfraude. “Paspoortfraude is van alle tijden”, zegt majoor Tessel Falke, plaatsvervangend commandant van de brigade Grensbewaking op Schiphol. “Maar omdat moderne paspoorten steeds moeilijker te vervalsen zijn, zoeken ook fraudeurs continu naar nieuwe methoden de grens illegaal te passeren. De nieuwste trend: dubbelgangers.”

x
NRC

Illegale immigratie heeft ineens weer de aandacht van het OM

"Als mensensmokkelaars echt zo nobel zouden zijn, dan zouden ze niet zo veel geld vragen", zegt het OM. In het NRC stond een artikel over de aanpak door het Openbaar Ministerie, nationale politie en Koninklijke Marechaussee van mensensmokkel van voornamelijk Eritreese en Syrische vreemdelingen. Aan het woord kwam onder andere majoor Ronald Liefers, Algemeen Commandant van het SGBO dat zich sinds mei met mensensmokkel bezig houdt.