Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

x
Leestijd: >60 seconden

Eerste vernieuwde Apache-helikopters klaar voor gevecht

De gemoderniseerde Apache Echo is gevechtsklaar. Op Vliegbasis Gilze-Rijen staan de eerste vier helikopters sinds gisteren paraat voor inzet in binnen- en buitenland. De toestellen zijn nu weer tot 2050 inzetbaar.

De Apaches zijn de eerste van twintig vernieuwde exemplaren die terugkeren naar 301 Squadron op Vliegbasis Gilze-Rijen. Nog eens zes stuks zijn op dit moment al in gebruik voor trainingen in het Texaanse Cavazos (voormalig Fort Hood) in de Verenigde Staten. In 2025 komen hier twee toestellen bij.

Defensie zet de Apaches bijvoorbeeld in om tijdens missies grondtroepen en transporthelikopters te beschermen, verkenningsvluchten uit te voeren en gebieden te bewaken. “We betreden een nieuw tijdperk in de luchtmacht”, zei staatssecretaris Christophe van der Maat. “De eigenschappen van deze gevechtshelikopter zijn uitermate geschikt voor het veranderende karakter van onze dagelijkse operaties.”

De AH-64E, oftewel de Apache Echo, is de gemoderniseerde variant van de Apache Delta (AH-64D). Defensie beschikt er sinds 1997 over. Na twintig jaar intensief gebruik was een modernisering noodzakelijk. Door een grote upgrade in de Verenigde Staten beschikken de toestellen nu onder meer over nieuwe radarsystemen, sensoren en radio- en navigatiesystemen. Andere snufjes zijn moderne composiete rotorbladen en een verhoogd motorvermogen.

Die vernieuwingen zorgen ervoor dat de Apaches beter zijn uitgerust voor hun taken. De helikopters zijn nu wendbaarder in de lucht. Ook kunnen ze beter communiceren met grondtroepen en andere luchteenheden.

Bron: Defensie

x
Leestijd: >30 seconden

OPROEP: Hulp gezocht voor nieuwe editie Defensiejournaal 4Daagse

Na een succesvolle pilot vorig jaar doet Defensie ook in juli weer semi-live verslag van de Nijmeegse Vierdaagse. Vanaf een nieuwe locatie op Kamp Heumensoord gaan we opnieuw van alles vertellen over dit grootste, meerdaagse wandelevenement ter wereld waar ook duizenden militairen aan meedoen. En daarbij hebben we uw hulp nodig!

We zijn namelijk op zoek naar leuke verhalen, bijzondere onderwerpen, gekke anekdotes of opvallende gebeurtenissen in het kader van de 4Daagse, waar we tijdens de uitzendingen verslag van kunnen doen. Woont u bijvoorbeeld in de omgeving van Heumensoord en zou u wat willen vertellen over dit bijzondere evenement of wandelt u zelf voor het eerst of al voor de zoveelste keer mee? Bent u wellicht de tiende generatie lopers of heeft u ieder jaar weer contact met een militair die onderweg wat bij u komt drinken? Of is er een militaire wandelaar die u om wat voor reden dan ook in het zonnetje wil zetten? Uw ideeën of suggesties zijn meer dan welkom via defensiekrant@mindef.nl.

Bron: Defensie

x
Leestijd: >60 seconden

Commando’s krijgen nieuwe kazerne in Roosendaal

Een nieuwe kazerne voor het Korps Commandotroepen (KCT) is beoogd aan de Antwerpseweg in Roosendaal, ten oosten van het dorp Nispen. De nu nog verspreide voorzieningen van de special forces komen hier samen op een locatie.

De komende tijd wordt onderzocht of de locatie inderdaad geschikt is. Het is de bedoeling om in 2026 een definitief besluit te nemen. De daadwerkelijke realisatie kan nog jaren duren.

De commando’s hebben momenteel meerdere oefen- en werklocaties in gebruik in Roosendaal en Rucphen, maar die voorzieningen zijn versnipperd en gedateerd. De afgelopen anderhalf jaar hebben Defensie, de provincie Noord-Brabant en de gemeenten Roosendaal en Rucphen gezocht naar een nieuwe locatie. “Speciale eenheden zijn in deze veranderende wereld hard nodig”, aldus staatssecretaris Christophe Van der Maat. “Het is mooi dat er een voorlopige voorkeurslocatie voor hun nieuwe kazerne is gevonden. Die moet aantrekkelijk zijn om in te wonen en te werken. Daarnaast zijn goede schiet- en trainingsfaciliteiten nodig.

Commandant Korps Commandotroepen kolonel Huub Smeets: “Er wordt naar verwachting steeds vaker een beroep op ons gedaan. Wij hebben behoefte aan alle voorzieningen op één plek. Zodat mijn collega’s zich optimaal kunnen voorbereiden op hun taak: direct wereldwijd inzetbaar zijn.”

Bij de zoektocht naar een nieuwe kazerne zijn verschillende locaties getoetst. De locatie aan de Antwerpseweg kwam hier als beste uit naar voren. Samen met de regio werkt Defensie stapsgewijs toe naar de ruimtelijke inpassing. Burgemeester Han van Midden van Roosendaal is blij dat de commando’s naar een andere en vooral betere plek gaan binnen de regio, waar het KCT al ruim zeventig jaar gevestigd is. “Zij zijn van erkende wereldklasse en dragen bij aan de werkgelegenheid en onze lokale economie. Bovendien hebben ze een prachtige voorbeeldfunctie voor onze jeugd.”

Ook de Rucphense burgemeester Marjolein van der Meer Mohr is verheugd. “Dit betekent dat het KCT stevig verankerd blijft in onze regio. Bovendien ben ik trots dat de trainingsfaciliteiten in de bossen van Rucphen behouden blijven.”

Op verzoek van Defensie heeft de minister van Binnenlandse Zaken een voorkeursrecht gevestigd op de percelen die in beeld zijn als beoogde locatie. Dit betekent dat het Rijk het recht van eerste koop heeft op deze percelen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 55 seconden

BBC telt vijftigduizend in Oekraïne gesneuvelde Russische militairen

De oorlog in Oekraïne heeft volgens de BBC aan tenminste vijftigduizend Russische militairen het leven gekost.

De Russische afdeling van de Britse nieuwsorganisatie houdt de dodentallen sinds februari 2022 bij en denkt dat het dodental in het tweede jaar van de oorlog zo'n 25 procent hoger was dan in jaar één. De doden in de bezette gebieden Donetsk en Loehansk in het oosten van Oekraïne zijn niet meegeteld, waardoor het werkelijke aantal waarschijnlijk veel hoger ligt.

Onder de doden zijn tenminste negenduizend militairen die uit gevangenissen werden gehaald. Van ruim duizend van hen is uitgezocht hoe lang zij het volhielden op het slagveld. De gevangenen die door het voormalige huurlingenleger Wagner werden gerekruteerd overleefden gemiddeld drie maanden. Zij die door het Russische ministerie van Defensie werden ingeschakeld, kwamen gemiddeld binnen twee maanden om. Het verschil is mogelijk te verklaren door de beperktere training en gebrekkig materieel.

De cijfers zijn gebaseerd op informatie die openbaar toegankelijk is, waaronder mediaberichten, en op tellingen op begraafplaatsen. Daarvoor wordt samengewerkt met het Russische medium Mediazona en vrijwilligers. De Russen zelf publiceren geen actuele cijfers en reageren ook niet bij de BBC.

Bron: ANP

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Marechaussee houdt dertienjarige aan met mes op Schiphol

De Koninklijke Marechaussee heeft woensdag een dertienjarige jongen aangehouden op Schiphol met een mes van dertig centimeter lang op zak.

De tiener bevond zich zonder duidelijk doel met twee meisjes buiten de vertrekhallen. Bij het zien van de marechaussees probeerden zij weg te lopen. Toen de marechaussees de jongeren benaderden, haalde een van hen het mes tevoorschijn. Hierop werd hij aangehouden. De jongen bracht een nacht door in de cel, omdat zijn moeder weigerde om hem direct op te halen.

Diezelfde dag werd ook een alarmpistool aangetroffen bij de securitycontrole. Een medewerker van de beveiliging zag het wapen op de scan, waarop zij de marechaussee inschakelde. De eigenaar, een 22-jarige man uit Utrecht, gaf aan dat het een alarmpistool betrof en dat hij het wapen per ongeluk in zijn tas had gelaten. Ook deze persoon is aangehouden en zit vast voor onderzoek.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 45 seconden

App Temu op zwarte lijst met risicogevoelige apps gezet

Defensiemedewerkers die de app van de Chinese webshop Temu op hun defensietelefoon of tablet hebben geïnstalleerd, moeten deze verwijderen. De populaire applicatie is geplaatst op de lijst van risicogevoelige apps, zo heeft de Beveiligingsautoriteit besloten. Op deze zwarte lijst staan apps uit landen met een offensief cyberprogramma tegen Nederland.

Als de app volgende week niet is verwijderd, dan zal het device niet optimaal meer werken. Toegang tot defensiegegevens en apps, zoals de mail, wordt geblokkeerd

Defensie werkt al enige tijd met een blacklist van risicovolle apps. Vorig jaar werd die al aangevuld met populaire apps als TikTok en AliExpress.

Via Temu kunnen consumenten tegen extreem hoge kortingen spullen kopen. Experts zetten echter al enige tijd hun vraagtekens bij de app. Deze zou namelijk extreem veel inbreuk maken op de privacy van de gebruiker, zo ontdekte de Belgische omroep VRT. De gebruiker geeft de app onder meer toestemming om andere software op de telefoon te installeren. Ook kan de app berichten van de gebruiker lezen en audio opnemen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: >60 seconden

Rotterdam ruimt bom uit WO II en evacueert bewoners

Een niet-ontplofte vliegtuigbom in Rotterdam-West wordt op donderdag 30 mei opgegraven en onschadelijk gemaakt door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD). Zo'n elfhonderd bewoners van de Claes de Vrieselaan en omgeving moeten daarom die dag hun woning verlaten.

Volgens de gemeente is het projectiel ongevaarlijk, zolang je niet in de grond hoeft te werken. Maar deze moet wel geruimd omdat er werkzaamheden aan de funderingen plaats moeten vinden. Daartoe wordt het gebied voor de zekerheid ontruimd. Bewoners moeten hun huis uit van 08.00 uur tot uiterlijk 20.00 uur. Er geldt dan een noodverordening. Als bewoners niet zelf een opvangplek vinden, kunnen ze terecht bij een opvanglocatie van de gemeente, wat ook geldt voor huisdieren.

De vliegtuigbom zal worden uitgegraven met behulp van robots, die vervolgens de ontsteker eruit halen. Als dat is gebeurd, vormt de bom geen gevaar meer en wordt deze buiten de stad vernietigd. Volgens de gemeente is de kans dat het misgaat “bijzonder klein.” “Maar de gemeente en de EOD willen elk gevaar voor bewoners uitsluiten.”

Het gaat om een Britse bom die tijdens de Tweede Wereldoorlog op 3 oktober 1941 insloeg ter hoogte van de Claes de Vrieselaan nummer 27. Dit hebben ooggetuigen destijds gemeld. Onderzoek heeft uitgewezen dat op 8 meter diepte een groot stalen object ligt. Volgens de gemeente is het 99 procent zeker dat het de Britse bom betreft. In Rotterdam liggen naar schatting meer dan tweehonderd niet-ontplofte bommen.

Bron: Defensie (archieffoto ter illustratie)

x
Leestijd: +/- 60 seconden

MIVD ziet toename van Russische cyberoperaties tegen Nederland

Rusland heeft het afgelopen jaar meer cyberoperaties uitgevoerd tegen Nederland en zijn bondgenoten, schrijft de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst MIVD in haar jaarverslag. De toename heeft te maken met de oorlog in Oekraïne.

De MIVD heeft inmiddels “actie ondernomen om de digitale bewegingsvrijheid van Russische statelijke actoren om cyberoperaties uit te voeren tegen Nederland, Europese en NAVO-bondgenoten en Oekraïne in te perken”, staat in het verslag.

Ook deelt de militaire inlichtingendienst informatie met Oekraïne waarna instellingen in dat land zelf actie kunnen ondernemen. De MIVD heeft hierdoor “bijgedragen aan het beschermen van Oekraïense overheidsnetwerken en kritieke infrastructuur.”

Volgens de directeur van de MIVD, schout-bij-nacht Peter Reesink, is Nederland een “belangrijk militair knooppunt”, omdat in de Noordzee “veel dataknooppunten” liggen.

De Russen proberen inzicht te krijgen in de wapenhulp die naar Oekraïne gaat. Dat gebeurt onder meer met cyberoperaties in landen die onderdeel zijn van deze aanvoerroute. Nederland is daarvan ook het doelwit geworden, aldus de inlichtingendienst.

Een ander land dat meer digitaal spioneert, is China. Dat is vooral gericht op hightech zoals de halfgeleiderindustrie. Vorig jaar bleek Defensie zelf ook te zijn gehackt door China. Op een computersysteem van de krijgsmacht werd Chinese spionagesoftware gevonden.

Bron: Defensie