Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier dan ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

Tekst: Evert Brouwer  |  Foto's: Diversen

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-35’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Spektakel op drassige grond

“Eindelijk heb ik een keer beeld van een situatie waarin ik niet over jullie fotografen struikelde.” Met een vrolijke knipoog begint oude bekende, fotograaf Martin Bos, z’n mail. Hij stuurde foto’s in van een voorzorgslanding van een Chinook, in een weiland in Voorthuizen vorige week. De luchtmachthelikopter deed in die omgeving mee aan de oefening Joint Falcon, toen de vlieger de melding transmission debris’ kreeg. Wat kan duiden op iets wat er niet hoort in de tandwielkast. Onder de bemanning geen technici, dus werd een voorzorgslanding gemaakt en werd de technische dienst van 298 Squadron ingeschakeld.

Een weiland met op de voorgrond een voertuig van de marechaussee en op de achtergrond een Chinook aan de grond.

Gelijk vervangen

De specialisten van het squadron gingen ruim een uur later - het is even rijden vanuit Gilze-Rijen - bovenop de helikopter op onderzoek uit bij de tandwielkast. “Deze zit voor de achterste rotor en is via luiken goed benaderbaar”, weet Martin. “Een onderdeel wat leek op een oliefilter werd vervangen.” Terwijl de Chinook steeds verder wegzakte in de drassige grond werden vervolgenspreflight checks’ gedaan en de motoren gestart. Niet veel later was de heli klaar voor een nieuwe vlucht. De boer controleerde vanzelfsprekend nog even zijn weiland, maar op zes wielafdrukken na was er niets meer te zien. “De man was tevreden en dankbaar voor het spektakel op zijn grond.”

Technici zitten bovenop een Chinook om een onderdeel te vervangen, terwijl collega’s vanaf de grond toekijken.

Kletsnatte dropping

Nu we toch lekker bezig zijn, blijven we nog even bij 298 Squadron. Hoewel het de afgelopen weken vooral kletsnat was in Nederland, oefende de luchtmacht, Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland en het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid onlangs met natuurbrandbestrijding. Daarbij schepte een Chinook met een Bambibucket water uit rivier de Eem, om dat vervolgens boven oefenterrein De Vlasakkers in Amersfoort te droppen. Nick Boersma van Nb Aviation Photos was erbij om de vierdaagse Fire Bucket Operations eind maart vast te leggen.

Een staande foto van een Chinook die stil hangt boven een meertje en een grote ‘watertas’ naar beneden laat om water in te scheppen,.

Airborne in Portugal

Een deel van 13 Raiding Squadron van het Korps Mariniers heeft afgelopen week, op uitnodiging van het Belgische Special Operations Regiment, deelgenomen aan een training in Portugal. Met eenheden van de Paracommando’s en Portugese pathfinders hebben de mariniers airborne-operations beoefend. Hiervoor werden twee Belgische A400M vliegtuigen gebruikt. Mario Peeters was erbij om een en ander vast te leggen, waaronder deze foto en het volgende beeld.

Militairen staan binnenin een vliegtuig, langs de rand van de romp, te wachten terwijl een zijdeur openstaat.

Nog meer Portugal

De oefening in het zonnige Portugal was vooral gericht op het uitvoeren van parachute-operaties, gevolgd door tactische scenario’s. Daarnaast werd er geoefend met verschillende procedures met de Belgische vliegtuigen.

Een doorkijkje vanuit een vliegtuig via de zijdeur n aar buiten met op de achtergrond groene weilanden.

Van startup naar wereldspeler

Het is de bijzondere, hybride quad op de foto waarvoor startup REEQ ooit het levenslicht zag. Onlangs is het bedrijf overgenomen door Rheinmetall Defence Nederland. Inmiddels heeft het bedrijf vijftien voertuigen geproduceerd, prototypen welteverstaan. Die kunnen binnen Rheinmetall in Ede uitgebouwd worden naar het gewenste Technological Readiness Level.

Een militair zit op een quad en scheurt door bruin zand.

Niet fout, Arnoud!

De inwoners van Daarle (gemeente Hellendoorn) hoef je niets te vertellen over Bunker Hill, maar daarbuiten is dit fenomeen uit de Koude Oorlog wellicht nog onbekend. We zijn dan ook blij met de foto’s die Arnoud de Vries stuurde om deze historische plek nog eens onder de aandacht te brengen. Hij liep aan tegen oefenende troepen van 11 Luchtmobiele Brigade in de omgeving van het voormalig militair complex. Met daarbij een tip aan de inzenders van foto’s: vraag toestemming voor publicatie aan de militairen of zorg dat ze onherkenbaar in beeld zijn.

Drie militairen lopen bewapend door het gras.

Op naar Guz, deel 1

Het was even schrikken rond het normaal zo rustige rivierenlandschap bij het Overijsselse Welsum. Het ochtendgloren werd vorige week doorbroken door tientallen voertuigen van de landmacht. De IJssel tussen Deventer en Olst vormt voor deze foto van André Jans het decor voor de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog; Steadfast Defender. “De IJssel stond redelijk buiten de oevers, dus de oversteek was een aardige uitdaging voor de genie”, laat hij weten. Om daaraan toe te voegen: “Mogelijk heb je al duizenden foto's van deze oversteek.” Ja, dat is zo André, maar enthousiaste inzenders verdienen hier altijd een plaatsje.

Pantserwagens rijden over de brug over de IJssel.

Op naar Guz, deel 2

En omdat ze zo mooi zijn, nog een beeld dat André Jans schoot tijdens zijn bezoek aan de Overijsselse oversteek. Bij de aanleg van de pontonbrug waren 650 militairen betrokken: 150 die de brug bouwden en vijfhonderd die erover gingen. Er gingen 85 voertuigen naar ‘gene zijde’, zoals dat in de kringen van bruggenbouwers heet. Eindbestemming van de eerste etappe is het Duitse oefenterrein Guz Altmark, waar de NAVO-oefening verder gaat.

Gecamoufleerde militairen rijden in hun voertuigen door het water,

Mooi eerbetoon

Militairen van 3 US Infantry Regiment (The Old Guard) en de US Army Band Pershing’s Own brengen een eerbetoon aan sergeant Irving Newman op de nationale militaire begraafplaats Arlington. De 22-jarige sergeant kwam op 6 mei 1943 om het leven, terwijl hij in een B-24D Liberator op weg was om de haven van Reggio di Calabria op Sicilië te bombarderen. Het toestel stortte neer in de zee bij Malta.

Er is vlak na de oorlog nog naar de jongeman gezocht, maar het vliegtuig was toen onvindbaar. Het wrak van de B-24D is pas deze eeuw op een diepte van 180 meter gelokaliseerd, waarbij ook menselijke resten werden gevonden. Op 20 juni 2023 is de identificatie afgerond. Edwin Wurster, een neef van Newman, ontving op Arlington de Amerikaanse vlag van zijn uitvaartdienst. De foto werd gemaakt door Elizabeth Fraser van de US Army.

Een peloton van de Amerikaanse infanterie loopt langs de graven van Arlington.