03

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 08

VN-schip vol materiaal missie Mali gearriveerd

Tekst eerste luitenant Wouter Helders
Foto sergeant-majoor Gerben van Es

infographic

De ‘HC Lara’ , een door de Verenigde Naties (VN) gecharterd schip met een ruim vol Nederlands materieel voor de Multidimensional Integrated Stabilisation Mission (MINUSMA) is aangekomen in Ivoorkust. In Abidjan, de grootste haven van het land, wordt alles gelost en naar Mali getransporteerd. 

“Het was best een lange trip”, vertelt korporaal-1 Robert Niessink nadat hij voet aan wal heeft gezet. “Vooral de 2 dagen storm in de Golf van Biskaije met 8 meter hoge golven waren spannend.” Niessink en nog twee collega's maakten de 2 weken durende zeereis van Eemshaven naar Afrika aan boord mee. Onderweg controleerden de mannen dagelijks de lading en hielpen ze mee met scheepsonderhoud. “Ik ben blij weer aan land te staan, maar het was best gaaf om mee te maken. We hebben haaien, walvissen en dolfijnen gezien. De bemanning was super gastvrij”, aldus Niessink.

240 containers

Achter Niessink is het lossen al begonnen. Majoor der mariniers Mark Baart, commandant van het havendetachement, kijkt tevreden toe. Samen met een klein team landmachters vloog hij in om het lossen in goede banen te leiden. “We willen alles zo vlug mogelijk in Mali hebben”, zegt Baart. Zo’n 80 voertuigen, waaronder terreinvoertuigen en pantserwagens van het type Bushmaster en Fennek en een slordige 240 containers met onder meer gevechtsrantsoenen, uitrustingsstukken en reserveonderdelen worden uitgeladen en op transport gezet.

2000 kilometer over slechte wegen

Het laden en lossen duurt minimaal 24 uur. De infrastructuur en beperkte ruimte in de haven werken niet mee. “Het grootste probleem hier is gebrek aan opslagruimte en vrachtwagens”, verklaart adjudant Rob Tromp van Movement Control. Tel daarbij op de benodigde tijd voor het ‘inklaren’ en 2000 kilometer slechte wegen die Abidjan van Gao scheiden. Kortom, de uitdaging is compleet.

De eerste vrachtwagens met materieel hebben de oversteek naar het Nederlandse legerkamp Castor in Gao echter al gemaakt. De rest volgt de komende dagen. Tromp: “De reis is nog niet ten einde. In Afrika word je altijd verrast. We doen ons best alles zo snel mogelijk weg te krijgen. Meer kunnen we niet doen.”

route

In sneltreinvaart werd het vrachtschip met Nederlands materieel gelost. Een beeldverslag van een dag en nacht in de haven van Abidjan: