VS-commandant voor Afrikaans continent roemt ‘Nederlandse’ missies

De baas van het Amerikaanse militaire hoofdkwartier voor Afrika (US Africa Command, Africom) ziet in de stabilisatieoperaties van Amerikaanse en Europese krijgsmachten in Mali een voorbeeld van succesvolle aanpak op een verder wankelend continent.

Na een machtsgreep in de West-Afrikaanse woestijnstaat twee jaar geleden, controleerden islamitische extremisten een groot deel van het noorden van het land. “Met Amerikaanse steun hebben operaties van de Verenigde Naties en Franse troepen ervoor gezorgd dat sleutelsteden weer zijn veiliggesteld en terroristische organisaties zijn verstoord”, vertelde generaal David Rodriguez, commandant Africom, het Amerikaanse Congres vorige week. Nederland draagt sinds dit jaar bij aan de United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali. Het doel van die vredesmissie is Mali te stabiliseren en het politieke proces te begeleiden.

AfriCom Rodriguez
Generaal David Rodriguez, commandant Africom: “Operaties in Mali hebben ervoor gezorgd dat sleutelsteden weer zijn veiliggesteld en terroristische organisaties zijn verstoord.”

Groeiende dreiging 
De baas van het VS-hoofdkwartier voor Afrika, gevestigd in het Duitse Stuttgart, waarschuwde het Amerikaanse parlement in Washington D.C. wel voor de groeiende terreurdreiging op het Afrikaanse continent. Rodriguez signaleert dat terroristische groeperingen hun operaties in Noord- en West-Afrika uitbouwen. 
Mede door de revoluties tijdens de Arabische Lente, bijvoorbeeld in Egypte, Libië en Tunesië, zorgen voor een groeiende instabiliteit in de hele regio, stelt Rodriguez. “Het effect van zulke revoluties is dat terroristische strijders terugkeren in de omliggende landen en de wapentoevoer weer op gang komt.”

‘Waakzaamheid geboden’ 
Dat leidt volgens hem tot nieuwe uitdagingen voor de VS en Europa. “In de collectieve nasleep van zulke revoluties vinden onzekere politieke transities plaats en maken gewelddadige extremistische organisaties misbruik van slecht bestuur en slecht geborgde grenzen. Dat zijn belangrijke bronnen voor instabiliteit. Onze waakzaamheid blijft daarom voorlopig geboden. De groei van het gewelddadige extremistische netwerk op het Afrikaanse continent gaat sneller dan we met onze multinationale inspanningen momenteel verstoren.”

‘Vooruitgang in antipiraterij’ 
Rodriguez noemde ook de inzet tegen piraterij in Afrika. Nederland levert ook in die strijd een bijdrage, vooral met marineschepen in de NAVO-missie Ocean Shield en EU-operatie Atalanta. Aan het Congres rapporteerde de Africom-generaal ‘significante vooruitgang’. Hij gaf daarbij sprekende cijfers: “In 2013 vonden 9 pogingen gedaan om schepen te kapen en lukte dat geen enkele keer. Twee jaar geleden waren dat nog 150 pogingen.”

Bron: American Forces Press Service