05

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 04

Nieuwsberichten

Krijgsmacht pakt zilver bij homo-emancipatie

Het gaat goed met de acceptatie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders in de Nederlandse krijgsmacht. Dat blijkt uit een onderzoek van het The Hague Centre for Strategic Studies. Het kennisinstituut presenteerde de eerste wereldwijde rangschikking. Nederland behaalde een tweede plek.

“Het is natuurlijk fantastisch dat we 40 jaar na het opheffen van de ban op homoseksualiteit in de Nederlandse krijgsmacht als land op nummer 2 staan”, aldus majoor Peter Kees Hamstra van Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht. “Er valt nog wat te winnen, maar in de afgelopen jaren is er gelukkig een hoop verbeterd.”

In het onderzoek zijn 103 landen opgenomen. Nieuw-Zeeland staat op de eerste plek. Dit land houdt actieve campagnes om aan te geven dat iedereen, ongeacht seksuele geaardheid, welkom is bij de krijgsmacht.

vlag

Afgedankte Lynx maakt doorstart

Een uitgefaseerde Lynx boordhelikopter van de marine krijgt op Maastricht-Aachen Airport een tweede leven. Het toestel wordt namelijk een lesobject voor leerlingen luchtvaarttechniek van de hier gevestigde ROC-opleiding Veiligheid en Vakmanschap. Die bereidt kandiaten voor op een baan bij de krijgsmacht.

De onderwijsinstelling gaat de heli gebruiken bij onder meer de lessen vliegtuigonderhoud. De school beschikt al over een een F-16, een Cessna sportvliegtuig, een deel van een Boeing 707 en diverse straalmotoren. Het transport van de 5-ton zware Lynx ging per dieplader over de weg van Maritiem Vliegkamp De Kooy bij Den Helder naar Limburg. Het toestel maakte in september 2012 zijn laatste vlucht.

lynx

Militairen oefenen in Afrikaans klimaat

Zo’n 45 man Special Forces van het Korps Commandotroepen en het Korps Mariniers zijn in Afrika voor de Amerikaanse oefening Flintlock 2014. De militairen trainen samen met eenheden uit Senegal en Burkina Faso en met Amerikaanse en Europese collega’s. Kennis verkrijgen van en ervaring opdoen met opereren in het Afrikaanse klimaat en terrein staan centraal.

Aan de oefening doen bijna duizend militairen uit veertien landen mee. Met de Afrikaanse partners oefenen de Nederlanders allerlei militaire vaardigheden, zoals patrouilleren, verkennen, navigeren en het inrichten van controleposten. Nederland doet voor de zevende keer mee aan Flintlock. De oefening duurt tot 9 maart.

flintlock

Gevechtsinsignes uitgereikt op ROC

6 Afghanistanveteranen hebben in aanwezigheid van 250 leerlingen van het Regionaal Opleidingscentrum Midden-Nederland in Nieuwegein een gevechtsinsigne ontvangen. De uitreiking vond daar plaats vanwege wachtmeester-1 Remco Zijl. Hij is 1 van de 6 gedecoreerden en werkt als instructeur op de school.

Ingedeeld bij een Police Mentoring Team in Uruzgan (2010) werden de militairen tijdens patrouilles geconfronteerd met bermbommen. Ook kwamen ze herhaaldelijk onder vuur te liggen. Verder verleende de groep met gevaar voor eigen leven eerste hulp aan Australische collega’s, die tijdens een gezamenlijke patrouille op een explosief waren gereden.

medaille

Nieuwe site

Defensie.nl heeft een nieuw gezicht. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert nam de nieuwe site vorige week in gebruik. Meteen hierna verzond de bewindsvrouw hierover een tweet.

Een verbeterde versie van defensie.nl mocht wel weer een keer sinds de livegang van de oude site eind 2008. Bijna 20.000 pagina’s zijn onder de loep genomen, herschreven en thematisch ingedeeld. Waar mogelijk zijn onderwerpen samengevoegd. De nieuwe website geeft ruim baan aan beeld, is helder, toegankelijk geschreven en stelt de gebruiker centraal. Die kan zonder kennis van de organisatie gewenste informatie beter vinden.

Op de nieuwe site zijn sinds dit jaar ook de gedigitaliseerde Defensiekrant en uiteindelijk alle gedigitaliseerde personeelsbladen te vinden. Deze gratis toegankelijke uitgaven tellen gezamenlijk al bijna 70.000 abonnees. Defensie.nl staat overigens niet stil. De nieuwe site blijft in ontwikkeling en wordt nog eigentijdser.

site

Militairen doorzoeken woning

Bij een grote actie rond een belwinkel annex spyshop in Amsterdam-West heeft de politie 13 personen aangehouden. Specialistische zoekteams van de Koninklijke Landmacht hielpen bij de doorzoeking. Daarbij werden meerdere vuurwapens, stroomstootwapens, munitie, pepperspray en jammers aangetroffen.

De7 hoofdverdachten (in de leeftijd van 21 tot 52 jaar) zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij wapenhandel.

De zaak kwam aan het licht toen uitlekte dat de spyshop aan de Admiraal de Ruijterweg niet alleen spionage-apparatuur, maar ook wapens zou verhandelen. Door uitgebreid onderzoek bleek dat de spyshop de onderwereld voorzag van allerlei verboden wapentuig. De politie zet het onderzoek voort en sluit meer aanhoudingen niet uit.

inval

Slag in Javazee herdacht

Voor de herdenking van de Slag in de Javazee hebben Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom en zijn Indonesische collega Marsetio een krans gelegd. Dat gebeurde op het ereveld Kembang Kuning in Surabaya.

Meer dan 1.000 marinemannen, onder wie schout-bij-nacht Karel Doorman, verloren bij de zeeslag van 27 februari 1942 het leven.

x

Commando’s klaar voor Mali

De Nederlandse Special Operations Land Task Group (SOTG) ‘Scorpion’ hield vorige week in de Marnewaard een eindoefening. Die was ter voorbereiding op de missie in Mali. De eerste lichting commando’s staat nu klaar om in Afrika inlichtingen te verzamelen voor de VN-missie MINUSMA.

Tegen een passend decor werden de operators voor de laatste keer aan alle denkbare situaties onderworpen. Zo waren er kapotte voertuigen, logistieke problemen en geprekken met quasi lokale leiders. Ook de planningsskills en zelfredzaamheid van de mannen werd uitgeprobeerd. Belangrijk, want de specialisten opereren ook ver uit de buurt van het basiskamp in Gao.

Taakgroep

Tijdens de eindoefening oefende de SOTG in de organieke bezetting. Die bestaat uit 70 operators aan wie een 81 mm mortiersectie is toegevoegd. De uitbreiding omvat verder EOD- en EOV-personeel (Elektronische Oorlogsvoering) én verkenners met Fennek verkenningsvoertuigen. De ondersteuning is van groot belang bij vooral langeafstandsverkenningen.                                                                                                               

kort