x

05 | 04

Zr.Ms. Karel Doorman naar Rode Zee voor bevoorrading en medische zorg

Zr.Ms. Karel Doorman neemt van begin mei tot medio augustus deel aan de Europese operatie Aspides in de Rode Zee. Het Joint Support Ship wordt ingezet voor bevoorrading, tankcapaciteit en medische zorg. De eenheden die aan de Amerikaans geleide operatie Prosperity Guardian deelnemen kunnen hier eveneens een beroep op doen. Beide operaties hebben als doel het bevorderen van veiligheid en de vrije doorvaart in het zeegebied. De scheepvaart in het zuidelijk deel van de Rode Zee en de Golf van Aden wordt al langere tijd bedreigd door aanvallen van Jemenitische Houthi’s. Sinds november 2023 nemen zij regelmatig commerciële en marineschepen onder vuur met raketten en drones. Recentelijk vielen hier ook dodelijke slachtoffers bij. Voor haar taak is Zr.Ms. Karel Doorman uitgerust met een zogeheten Role-2 medische faciliteit. Dat betekent dat levensreddende chirurgische ingrepen kunnen worden uitgevoerd. Na een eerste behandeling aan boord kunnen patiënten naar een ziekenhuis worden afgevoerd. Voor dit soort medische evacuaties beschikt het schip over een Cougar-transporthelikopter. Het logistieke ondersteuningsschip opereert buiten de hoog-risico gebieden. Mocht het desalniettemin noodzakelijk zijn om wel in zulk gebied te varen, dan bieden andere marineschepen bescherming.

Foto van Zijner Majesteits Karel Doorman.
x

06 | 04

Mariniers redden klimmers

Afgelopen weekend hebben mariniers van het 12e Raiding Squadron samen met Italiaanse collega’s 2 Duitse burgers in nood gered. Met warmtebeeld en night vision werd het duo onderkoeld aangetroffen op een berg in Montenegro. De Duitsers zijn met een hoist vanuit een Hongaarse helikopter naar boven gehesen en afgevoerd voor behandeling.

2 mensen staan in de sneeuw op een berg en een helikopter landt om onderkoelde klimmers af te voeren voor medisch onderzoek.
x

08 | 04

NAVO: toen, nu en in de toekomst

Al 75 jaar werken we samen met onze NAVO-bondgenoten aan vrede en veiligheid. Op 8 april vierden we het jubileum. We zullen onze eenheid, kracht en vastberadenheid blijven tonen om elkaar, onze waarden en de internationale orde te beschermen. Toen, nu en in de toekomst. Een snelle reis door de tijd in deze video:

x

02 | 04

Vleugje weemoed

Voor veel marinemensen is de Gouwe (foto links) een ‘normale’ zeesleper van de KM, bij anderen maakt de aanblik van de robuuste boot iets extra’s los. Zoals bij oud-matroos 1 ODND Berend Spans uit Zwolle. “Op dinsdag 2 april, omstreeks 08:15 uur, kwam de sleepboot Gouwe voorbijvaren op de IJssel, ter hoogte van Hattem. Omdat ik zelf op de Wamandai (foto rechts, red.) heb gevaren als matroos, kon ik niet anders dan een plaatje schieten van deze ontmoeting, met toch wel een vleugje weemoed naar mijn tijd bij de KM”, zo liet Spans de redactie van Alle Hens weten, waarna hij besloot met een zeer gewaardeerde ‘nautische groet’.

De marinesleepboot Gouwe en de voormalige sleepboot Wamandai.
x

14 | 04

Defensie zoekt nieuwe medewerkers op Utrecht Centraal

Bij Defensie werken zonder militair te zijn? Dat kan! Bijvoorbeeld in de logistiek, techniek of facility. Of als inkoper, beveiliger of binnen een ICT-team. Omdat veel mensen dit niet weten, heeft Defensie weer een pop-up store opgebouwd. Deze winkel staat op Utrecht Centraal Station. Daar kunnen reizigers ontdekken wat hun mogelijkheden zijn. Vooral bij het Defensie Ondersteuningscommando en het Commando Materieel en IT zijn nieuwe collega’s meer dan welkom. De nadruk ligt op burgerfuncties. In de tijdelijke kiosk op Utrecht Centraal zijn medewerkers aanwezig om te vertellen over het werk bij Defensie. Geïnteresseerd in de mogelijkheden? Kom dan eens langs in de pop-up store. De openingstijden zijn doordeweeks dagelijks van 8.00 tot 20.00 uur en in het weekeinde van 10.00 tot 18.00 uur. De kiosk staat er nog tot en met 14 april.

De pop-up store op Utrecht Centraal Station waar je informatie kunt krijgen over werken bij Defensie.
x

10 | 04

SOF AIR-helikoptereenheid zoekt personeel

In een wereld die onveiliger wordt en waarin dreigingen complex, divers en onvoorspelbaar zijn, is het noodzakelijk om een robuuste en wendbare krijgsmacht te hebben. Onderdeel daarvan zijn de Special Operations Forces (SOF). Deze worden nu versterkt met een SOF AIR-helikoptereenheid binnen het Defensie Helikopter Commando (DHC). 300 Special Operations Squadron wordt de komende jaren opgewerkt en gecertificeerd voor (heimelijke) operaties in de meest complexe omgevingen. Naast veel materieel om zelfstandig te kunnen opereren onder alle omstandigheden, is er ook veel nieuw personeel nodig voor deze nieuwe taakstelling.

Op 24 april en 1 mei houdt de eenheid oriëntatiedagen op Vliegbasis Gilze-Rijen. Doel ervan is om meer duidelijkheid te scheppen over zijn nieuwe taakstelling en de beschikbare functies. Voor daadwerkelijk geïnteresseerden vinden er een sportmoment en een gesprek met een psycholoog plaats. Geef je interesse op via de Vacaturebank en meld je aan via stafbureau.300@mindef.nl. Vermeld hierbij op welke dag je aanwezig wilt zijn (24 april of 1 mei) en voor welke soort functie je interesse hebt. Meer informatie? Neem een kijkje op onze Sharepoint: https://clsk.mindef.nl/sites/MSWR000021/SitePages/Orientatiedagen-300.aspx (Alleen intern via Mulan te bereiken.)

Poster met een helikopter en informatie over de oriëntatiedagen.