Column Commandant Zeestrijdkrachten

In de maand waarin we het 75-jarige bestaan van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) vieren, is haar relevantie misschien wel groter dan ooit. De wereld om ons heen laat zien hoe belangrijk gezamenlijke en geloofwaardige afschrikking en verdediging zijn. Zeker nu er een grootschalige oorlog op het Europese continent woedt en het aantal brandhaarden in de wereld toeneemt.

Los van de Russische inval in Oekraïne, zien we een toename aan maritieme claims in het Verre Oosten, de bedreiging van de internationale scheepvaart in de Rode Zee en een steeds grotere Russische belangstelling voor infrastructuur op en onder het wateroppervlak. Dit alles zorgt ervoor dat de NAVO zelf en het uitvoeren van maritieme (NAVO-)operaties vol in de aandacht staan.

Het jubileum is volgens mij vooral een aanmoediging om – net als 75 jaar geleden – moed te tonen, ons niet achter de dijken terug te trekken en meer verantwoordelijkheid te nemen, voor onze vrede en vrijheid. Niet alleen binnen Europa, maar wereldwijd. Het verdedigen van onze maritieme, economische, fysieke en sociale veiligheid begint of stopt namelijk niet bij de grenzen van het bondgenootschap, de EU of de Noordzee.

‘Moed tonen, ons niet achter de dijken terugtrekken en meer verantwoordelijkheid nemen’

De zee is om te beginnen een essentiële levensader van onze bondgenoten. Verder vormen de wereldzeeën de economische verbindingen tussen continenten en landen. Daarom is vrij verkeer hierover noodzakelijk voor onze welvaart. De gevolgen van een onderbreking van de goederenstroom, de energievoorziening, de aanvoer van versterkingen en communicatie zijn groot en mogelijk desastreus. Maritieme macht is en blijft dus nodig om potentiële tegenstanders af te schrikken.

Om de belangen van het Koninkrijk en onze bondgenoten te dienen, is de Koninklijke Marine van oudsher wereldwijd inzetbaar. Hierbij dragen vloot en mariniers samen bij aan vrede en veiligheid op en vanuit zee. Belangrijke voorbeelden hiervan zijn de huidige inzet van Zr.Ms. Tromp in de Rode Zee, de aanwezigheid van het Korps Mariniers op de Balkan en de toevoeging van Nederlandse marineschepen aan permanente NAVO-eskaders.

De huidige dreiging dwingt ons om onze Koninklijke Marine te versterken en de samenwerking met bondgenoten te intensiveren. We mogen hierbij niet alleen naar de VS kijken als het om onze veiligheid gaat. Meer investeren in Europese slagkracht, en daarmee de versterking van de NAVO als geheel, is een essentiële voorwaarde voor een geloofwaardige afschrikking. Dat was 75 jaar geleden zo, dat is nu zo en dat zal de komende 75 jaar zo blijven.

Vice-admiraal René Tas

Commandant Zeestrijdkrachten